Redactie
Redactie Video's 5 dec 2014
Leestijd: 1 minuut

Hoe wordt pindakaas eigenlijk gemaakt? (+ video in de fabriek)

We lieten je al zien hoe je zelf pindakaas maakt, maar hoe wordt het eigenlijk op grote schaal in de fabriek geproduceerd? Heel anders of eigenlijk wel vergelijkbaar? We zochten het voor je uit!

Voor 500 gram pindakaas zijn zo’n 1100 pinda’s nodig. Dit zijn zogenoemde runner pinda’s; een pindasoort die bekend staat om zijn uniforme karakter: ze zijn allemaal even groot, wat het makkelijker maakt om de noten gelijk te branden.

Zo gaat het proces in de fabriek in z’n werk:

1. Branden. Allereerst gaan de pinda’s door een hete luchtbrander van 200 graden Celsius. Hier komen ze lichtbruin gekleurd uit.
2. Koelen. Vervolgens worden de pinda’s gekoeld tot kamertemperatuur met behulp van ventilatoren. Zo garen ze niet door en gaat er niet te veel olie verloren.
3. Blancheren. Dan worden de vliesjes verwijderd, de pinda’s in tweeën gesplitst en de bittere kern verwijderd.
4.Vermalen. Tot slot worden de pinda’s vermalen tot een pasta. Aan deze pasta wordt vervolgens zout, suiker en plantaardige olie en/of plantaardig vet toegevoegd.

Het resultaat is een creamy pindakaas zoals we die kennen uit de supermarkt. En aan onze favoriet worden nog wat stukjes noot toegevoegd.

Voor 500 gram pindakaas zijn zo’n 1100 pinda’s nodig!

Natuurlijke pindakaas vs. niet-natuurlijke

Wist je waarom op de natuurlijke pindakaas (bijvoorbeeld van de biowinkel) altijd een laagje olie blijft staan en bij ‘gewone’ pindakaas dat niet het geval is? De plantaardige olie/vet is het antwoord. Die zorgt bij de ‘gewone’ variant voor binding en bij de natuurlijke pindakaas ontbreekt dat ingrediënt; daar wordt geen extra olie aan toegevoegd, maar proef je alleen de natuurlijke olie van de pinda’s. Daarom altijd eerst even doorroeren voor gebruik!

In onderstaande video zie je precies hoe pindakaas wordt gemaakt:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.