Heerlijke staycation tip: eten bij restaurant Vermeer* en daarna blijven slapen
Toerist spelen in eigen stad of in eigen land: waarom doen we dat niet vaker? Dat is ook het uitgangspunt van de Hotelnacht Summer Staycation. Ga lekker uit eten in Amsterdam en rol daarna je hotelbed in. Culy ging uit eten bij restaurant Vermeer* in Amsterdam en vertoefde daarna prinsheerlijk in het NH Barbizon Palace. Spoiler: voor herhaling vatbaar.
Staycation met Hotelnacht
Voor deze zomereditie van Hotelnacht kun je in de maanden juli en augustus bij deelnemende hotels in Amsterdam een kamer boeken, tegen gereduceerd tarief. Een nachtje vertoeven in het hippe Hotel de Hallen, het eigenzinnige Rosalia’s Inn Upstairs of het luxe, centraal gelegen NH Barbizon Palace wordt zo wel héél toegankelijk.
Overdag ga je lekker ontbijten, lunchen en dineren bij Culy hotspots in de stad of ga je het Hotelnacht-programma ontdekken. En na een copieus maal plus drank kun je direct je hotelbed inrollen.
Hotelnacht is een initiatief dat in deze tijd extra relevant is, immers: wat te doen als we het dit jaar niet zo zien zitten om een trip naar het buitenland te boeken? Zo maak je van een avond heerlijk dineren een soort weekendje weg. En dat dus gewoon in eigen stad of land.
Hotel met een sterrenrestaurant
Culy checkte voor een nacht in bij het NH Barbizon Palace: tegenover het centraal station in Amsterdam, direct om de hoek van de Zeedijk. Het hotel beschikt over één van de beste restaurants van de stad: restaurant Vermeer*, waar chef Chris Naylor de toon zet. Tijdens de Hotelnacht serveert Vermeer een speciaal 4-gangenmenu met aperitief, koffie & thee voor € 65,- p.p.
De chef opende voor de zomermaanden ook bbq- pop-up Camping at Olof’s in de naastgelegen kapel. Daarnaast is er Bottles & Jars: de leuke bar van het hotel, waar je terechtkunt voor snacks en cocktails.
Nu zijn er tegenwoordig wel meer hotels die beschikken over een goed restaurant, een enkeling zelfs met een sterrenrestaurant. Maar de sfeer bij Vermeer vinden we meteen te gek. Het is er warm en knus, er is ruimte voor een grap en een grol met het team en we voelen ons meteen thuis. En dan moet het eten nog komen…
Dineren bij Vermeer
Geen zorgen, dat komt er en hoe! We trappen af met een amuse van een stengel rauwe rabarber met suiker en zwarte peper, op een bolletje sorbet van rabarber en rozemarijn. Het gerechtje wordt opgediend op een bevroren ijszakje. Dat staat niet alleen lekker eigenwijs, het houdt de sorbet ook nog eens ijs- en ijskoud.
Grappig om met een zoet gerechtje te beginnen, hoewel het ook weer niet zo zoet is dat we er dessert-vibes bij krijgen. Samen met de uitgeserveerde champagne (van rode druiven!) gaat het gerecht zingen en is het feest.
Dat feestgedruis zetten we voort met het volgende gerecht, dat bestaat uit aardpeer, koffie en gember. We krijgen een kommetje met daarin schuim van aardpeer, gekarameliseerde ui en poeder van koffie. Net als je de hemelse combinatie aardpeer, ui en koffie keihard zit te bewonderen, krijg je opeens een hint van ingelegde gember door. Een soort sushigember, maar dan op steroïden. Dit gerecht is een van de beste dingen die we de afgelopen tijd hebben gegeten.
Kalfstong en kersen
Leuk is ook dat het menu wordt gepresenteerd als een selectie van het seizoen. Er staan geen complete gerechten uitgeschreven, je ziet enkel een woordwolk met de ingrediënten die je kunt tegenkomen. Hoe die zijn bereid en in welke combinaties, blijft een verrassing tot het op je tafel wordt gezet. Daarna wordt het een ontdekkingstocht van smaken, ingrediënten en bereidingen. Echt te gek.
Dan verschijnt de kalfstong met kersen: in een gazpacho en gepekeld, met gebrande avocado en snijbonen uit Noord-Holland. Als je geen kalfstong eet, ben je gek – zo vinden wij. En dat blijkt maar weer eens uit de hemelse, zachte bereiding van het stukje vlees dat we hier krijgen.
What about the wine
De sommelier van Vermeer – die vanavond echt topwijnen uit de klimaatkast heeft gehaald – schenkt een Xarel-lo Calcari, een witte wijn van wijnhuis Parés Baltà uit Penedès in Spanje. Veel groene appel, mineralen en honing proeven we erin terug.
Hij legt nog even uit dat hij het liefst met magnums werkt (de grote flessen wijn, niet het ijsje). Dat lijkt ondertussen ook een dikke trend te worden in de betere restaurants en we hebben ons altijd afgevraagd waarom. Hier krijgen we eindelijk het antwoord: omdat de kwaliteit van de wijn beter gereguleerd wordt bij magnums.
Het kost veel meer werk om de flessen te vullen vanwege de grote halsopening en dat moet daardoor met de hand gebeuren (geautomatiseerd is geen optie), waardoor wijnboeren alleen hun beste wijnen bewaren voor dit klusje.
Courgettebloem
Dan de schol met plakjes gepekelde courgette. Eromheen bouillon van de vis en een courgettebloem gevuld met zeewier. De bouillon smaakt bijna dashi-achtig, heel lekker, en dan hebben we ook nog ergens een hint van mosterd die als een scherp mes door de rijke, zilte smaken van de vis en de bouillon heen snijdt. Het geheel gaat prachtig samen met de Assyrtiko uit 2016: een zilte, Griekse wijn uit Santorini die erbij wordt geschonken.
De raviolo (een grote ravioli) gevuld met kimchi wordt opgediend in een bouillon met arganolie en is bedoeld als palate cleanser. Met andere woorden: even een intermezzo voordat we doorgaan met het hoofdgerecht.
Het hoofdgerecht is vandaag nog even aangepast om beter aan te sluiten bij het weer. Het mag dan wel begin juli zijn, het is een druilerige, frisse dag in Amsterdam vandaag. En dus krijgen we een gerechtje van duif met een jus van peper en aalbes, een gratin met aalbes en stengelui. Goed op zuur, heerlijke duif en al met al een verwarmend gerecht.
Aardbeien en olijven
Voor het dessert krijgen we nog een pre-dessert waarin aardbei en zwarte olijven met elkaar worden gecombineerd. Je zou het in je stoutste dromen nog niet kunnen verzinnen, maar het werkt fantastisch samen.
We gaan out with a bang met het groene curry-ijs van het dessert, waar we stiekem ook al dolgelukkig van werden bij Camping at Olof’s. Daarbij rarbarber, semifreddo, een tuile van sesam en dragon. Een leuk, lekker dessert dat gelukkig helemaal niet te zoet is.
Hierbij trouwens nog een bijzondere dessertwijn van de Hongaarse Tokaj druif, van wijnhuis Béres. Hun Tokaji Aszu 5 Puttonyos uit 2011 is een smaakbom met tonen van honing, mineralen en sinaasappel.
Tot in de puntjes
Eten bij Vermeer is een ervaring die tot in de puntjes verzorgd is, zonder stijf te zijn. Het meest indrukwekkende vinden we daarin misschien nog wel dat alle borden hier super synchroon worden uitgeserveerd, door twee mensen die vanaf twee kanten je tafel aandoen. Dikwijls krijgen we daarbij ook de chefs aan tafel die hun gerechten toelichten. Dat draagt alleen maar bij aan de sfeer.
Klaar met dineren? Rechtstreeks naar boven, naar je hotelkamer dan. Of nog even de stad in voor drankjes of een dansje. Na één nachtje toerist spelen in Amsterdam voelen wij ons al verfrist, alsof we er net een weekendtrip op hebben zitten. Dit gaan we veel vaker doen.
Het adres van restaurant Vermeer in Amsterdam:
Prins Hendrikkade 59-72
1021 AD Amsterdam
Vermeer is van dinsdag t/m zaterdag geopend. Reserveren kan online. Kijk voor meer informatie over NH Barbizon Palace op de website van het hotel. Je kunt Vermeer en een hotelovernachting ook als arrangement boeken.
Meer staycation tips:
- 4 x heerlijke tips voor een culinaire staycation
- Bajes Beach Club: nieuw stadsstrand binnen de gevangenismuren
- Sagardi: een stukje authenthiek Baskenland in een Amsterdams grachtenpand