WT Urban Kitchen in Utrecht: eten in een watertoren met fantastisch uitzicht
Lekker dineren in een oude watertoren, met een fantastisch uitzicht over Utrecht: wie wil dat nou níét? Restaurant WT Urban Kitchen – in de oude watertoren op Rotsoord in Utrecht – zit dan ook al sinds de opening ruim van tevoren volgeboekt. Dé tip: ga eens eten op de negende verdieping, in plaats van op de (zo gewilde) tiende. Hier heb je namelijk niet alleen uitzicht over de stad, maar ook op de chefs.
WT Urban Kitchen
Je reserveert per verdieping bij WT Urban Kitchen. Bij je reservering geef je aan of je op de negende of de tiende wil zitten. “Als mijn vrienden en familieleden hier komen eten, adviseer ik ze altijd om voor de negende te kiezen”, fluistert de sommelier ons in. “Iedereen wil op de tiende vanwege het uitzicht, maar eigenlijk is de negende veel knusser en intiemer.” Hij doelt op de grote ramen waarmee de bovenste verdieping is uitgedost, die een wijds uitzicht op de stad bieden en die daarom een gewilde plek maken van die verdieping.
Een verdieping lager zijn die ramen een stuk kleiner en ze zitten wat hoger, eigenlijk net iets boven ooghoogte. Maar het is een gezellige, bruisende plek waardoor je ook eigenlijk vooral binnen rond wil kijken. Met name naar die enorme open keuken waar de tafeltjes omheen zijn gesitueerd en waarin chefs de hele avond in de weer zijn. Stiekem veel leuker, vinden wij. Want in de keuken, daar gebeurt ‘t.
Het menu van WT
Het restaurant is van de mannen achter Fico. Bij WT Urban Kitchen serveren ze ook al zulke verfijnde gerechten, maar dan nog iets toegankelijker. Waar je bij Fico bijvoorbeeld een zwezerik of bloedworst op je bord kunt aantreffen, zit er een zekere vertrouwde herkenbaarheid in het menu van WT Urban Kitchen. Maar het oogt nog steeds creatief. Bovendien heb je door de summiere beschrijving (slechts een opsomming van de ingrediënten) eigenlijk nog steeds geen idee wat de chef gaat bekokstoven.
Sowieso is er een vast menu: je kiest voor vier, vijf of zes gangen. Ook kun je kaas als extra gang toevoegen of zelfs in plaats van een (zoet) dessert nemen.
Ze schenken natuurlijk een leuk wijnarrangement (of wijnen per glas) voor je bij WT, maar wij beginnen onze avond meteen met het eigen biertje van het restaurant. Het toepasselijk gedoopte ‘Aqua Tower’ is een lichte pale ale met een lekker bittertje, gebrouwen in samenwerking met de Utrechtse bierbrouwers van Eleven Brewery.
Bier & boter
Ook zijn er amuses. In een klein bloempotje treffen we een soort bagna cauda aan, gemaakt met spekbokking. Daarbij gedroogde zwarte olijf, pistache en gefermenteerde groenten om de dip mee op te eten.
Daarnaast op een langwerpig bordje een hapje van gegrilde artisjokhart met schorseneer, mais en beurre noisette op een stukje huisgemaakte kroepoek.
Er is ook brood, vanmenno. Met boter die is aangemaakt met bier, beurre noisette en tijm.
Deconstructed Caesar salad
Het voorgerecht van vanavond bestaat uit sous-vide gegaarde kippenborst, little gem met eiersalade, krokantjes van soezenbeslag, rettich, lardo, ansjovis en gefrituurde kappertjes. En dan zijn we er nog niet: aan tafel wordt uit een chiffon een mousse van Parmezaan op het bord gespoten. Het is in feite een soort deconstructed Caesar salad. Maar dan met lardo in plaats van bacon. De kippenborst is trouwens echt ultiem mals en smaakvol en geenszins saai.
De wijn die we erbij drinken is gemaakt van drie druivensoorten – Pecorino, Trebbiano & Passerina – en is mooi vettig en notig. Dat gaat goed samen met het lichte gerecht.
Het tweede gerechtje is ook weer heel mooi: de la ratte aardappel staat in de hoofdrol, met kaviaar van haring, ajo blanco en een krokantje van aardappel in de bijrollen. De serveerster komt aan tafel met een theepotje en schenkt daaruit een zijdezachte knoflookvelouté uit over het bordje. Superlekker!
De wijn – een Lantana uit 2017 – is een mix van Semillon en Charonnay: twee druivensoorten die eigenlijk nooit worden gecombineerd, aldus de sommelier. Het past te gek bij het gerecht, want hij is lekker friszurig en sappig en snijdt mooi door de vette smaken heen.
Gerecht nummer drie bestaat uit skrei, paling, groene mosterd, Zeeuwse mossel en schuim van waterkers. Een heel mooi visgerechtje. De groene mosterd was voor ons echt een ontdekking: die kenden we nog niet. We drinken er een smakelijke Pinot Gris uit 2017 van Villa Wolf bij.
Je zou zeggen dat we inmiddels op ploffen staan, met zoveel gerechten (en we hebben er nog 3 te gaan!), maar de opbouw van het menu zit heel goed in elkaar. Alle gerechtjes zijn bovendien mooi klein, dus die zes gangen zijn nergens teveel van het goede.
Chef’s special
En gelukkig maar, want de chef’s special komt eraan. Tortellini met gekonfijte eendenbout, schuim van piccalilly, tafelzuur van Amsterdamse ui, ingelegde bloemkool met kurkuma en zaden – allemaal op één bordje.
Het deeg van de zelfgemaakte tortellini is ons nét iets te dik (je wil eigenlijk dat de pasta smelt op je tong), maar de vulling is fantastisch. Sowieso een hele mooie combinatie van smaken en texturen – ook de zaden zijn een toffe vondst. We drinken er de eerste rode wijn van vanavond bij: de Guímaro Mencia. Gemaakt van de Mencia-druif, die je smaakpapillen meteen trakteert op een flinke stoot rood, sappig fruit.
Dan het hoofdgerecht. Kalfsentrecote met jus van garam masala, rendang, atjar en pompoencrème. Atjar is our favourite, dus daar worden we blij van. Sowieso passen alle smaken op dit bord mooi bij elkaar – zelfs de Indiase garam masala en de Indonesische rendang. Wij gaan volgende keer ook een snufje garam masala toevoegen aan onze jus de veau.
Ook leuk qua wijn & spijs-beleving: de wijn – een Bordeaux uit 2014 van Château Villars – werd verzacht door de smaken op het bord.
IJs van gemberbier
Zoals wel vaker als je denkt dat je er nu toch echt bijna bent qua gangen in een restaurant, krijgen we eerst nog een ‘pre dessert’. En een hele prettige. IJs van passievrucht met poeder van rode biet en jalapeño-peper, geitenhangop en crumble van witte chocolade. Het poeder op het ijs zorgt voor een smaakcombinatie die in de verte doet denken aan hete kaneelsnoepjes van vroeger. Een heel leuk en lekker pre dessert.
De tafelgenoot gaat daarna voor de kaasplank als dessert en proeft daarmee onder andere een Fiore kaasje op een shisoblad, een witschimmelkaas met marmelade van sinaasappel en een Bleu des Causses met compote.
Het zoete dessert bestaat uit ijs van gemberbier (leuk!), liggend op een gel van Baileys, met hazelnootcrumble, Aceto Balsamico, crème van specerijen en spongecake.
Genoeg te zien
Romantisch dinertje met z’n tweetjes, avondje uit met een groep vrienden of een zakendiner: eigenlijk is WT Urban Kitchen gewoon een te gekke plek die zich voor heel veel verschillende gelegenheden prima leent. Wij durven te wedden dat iederéén hier lekker eet, van de ultieme foodie tot aan je vader of je baas. En staar je dus niet blind op die tiende verdieping, maar ga juist voor de negende. Daar valt meer dan genoeg te bekijken…
Het adres van WT Urban Kitchen:
Heuveloord 25 A
3523 CK Utrecht
WT Urban Kitchen is van maandag t/m zondag open voor diner en op vrijdag t/m zondag ook voor lunch. Reserveren is aan te raden en kan online.