Restaurant Florent in Utrecht: bistronomie met bravoure
Restaurant Florent zit alweer even aan het Visschersplein in Utrecht, op een wandelingetje van 10 minuten vanaf het Centraal Station. Het is een straatje nét achter de winkelstraten, waar je misschien niet zoveel te zoeken had. Dacht je. Want Florent is een tof restaurant met knappe gerechten. Óók voor de vegetariër.
Bistronomie met bravoure: zo omschrijven ze hun stijl. Dat die beschrijving klopt als een bus, ontdekken we als we een avondje gaan dineren bij Florent. De sfeer is casual en relaxed, de gerechten van hoog niveau. Voilà: bistronomie in een notendop dus. De bravoure komt vooral terug in niet-alledaagse wijnen en de durf van de keukenbrigade om groenten net zo’n grote rol in de spotlights te geven als luxere ingrediënten als eendenlever of een mooi stuk vlees.
En ze zitten dan misschien nét achter de winkelstraat, de locatie is top. Een oase in het centrum, met openslaande deuren die buiten naar binnen halen. Of binnen naar buiten, zo je wil. Want als je hier langsloopt, kun je niet anders dan even nieuwsgierig naar binnen kijken.
Het menu van Florent
Bij Florent kun je op twee manieren dineren: Je gaat à la carte met een aparte menukaart vol classics óf voor het menu du chef van 3, 4 of 5 gangen. Bij dat chef’s menu kun je bij de meeste gangen ook weer kiezen tussen twee gerechten. Alleen soep en tussengerecht staan vast. Bij het nagerecht kun je kiezen uit zoet of kaas.
Hoewel de classics van Florent ook heel goed klinken (brioche met eendenlever, truffelmayonaise, rivierkreeft & rode ui of gebakken gnocchi met artisjok, akker- en oesterzwam en gerookte beurre blanc bijvoorbeeld), vinden we het toch het leukst om voor het menu van de chef te gaan. Wij kiezen voor 3 gangen en delen het nagerecht.
Brood van Bond & Smolders
We beginnen met wat mooie kleine oesters met citroen, sjalot in rodewijnazijn en een klein flesje milde tabasco erbij. Leuk, die groene tabasco: die zien we niet vaak bij onze oesters!
Vlak voor het voorgerecht verschijnt er wat brood op tafel dat heerlijk warm is, geflankeerd door goede boerenboter. Het brood is zó lekker: het lijkt wel cake! Bij navraag blijkt het bij bakkerij Bond & Smolders om de hoek vandaan te komen (een begrip in Utrecht). Where else? Naast brood kunnen we ook alvast snoepen van wat nootjes. Lekker bij ons glaasje bubbels, waarmee we de avond beginnen.
De voorgerechten zijn plaatjes die rechtstreeks uit een prentenboek voor mooie gerechten hadden kunnen komen. De rouleau van makreel met Coppa di Parma is prachtig: boterzachte vis, waarbij de rooksmaak mooi gecomplimenteerd wordt door de Coppa. Daarbij popcorn van quinoa voor crunch & bite, romige mayonaise met ponzu en frisse zoetzure komkommer.
Ook het gerechtje van watermeloen is een beauty eersteklas. En omdat de zoete watermeloen op de plancha is gebakken, krijgt het een heerlijk hartig randje. Lekker met de quinoa, geitenkaas aangemaakt met karnemelk en een flinke lading geraspte macadamia eroverheen.
Bij de watermeloen drinken we een bijzondere minerale witte wijn uit Moldavië. Een plek die we tot voor kort enkel van het songfestival kenden, maar waar dus ook topwijnen worden gemaakt.
Gifgroene kroepoek van groene curry
Voor de tweede gang delen we een tussengerecht en de soep. We krijgen tartaar van gamba met zacht gegaard buikspek, crumble van parmaham en pinda, mayonaise van sojasaus, dragon en zilverui. Ook tof is de gifgroene kroepoek van groene curry die we erbij krijgen. Het buikspek is perfect gegaard – een beetje chewy, zoals we ‘m lekker vinden – en de soja-mayonaise gaan we thuis meteen ook maken.
Als de gazpacho van rode biet een outfit was, zouden we ‘m aantrekken. Maar hij is te lekker om alleen naar te staren. Je verwacht de super aardse smaken van biet, maar de soep is in plaats daarvan juist heel licht en fris.
Spitskool om verliefd op te worden
We delen daarna een hoofdgerecht met vlees en een vegetarisch gerecht. Allereerst sukade-steak met creme van mais, pommes anna (torentje van dunne schijfjes aardappel, gebakken in boter) van truffelaardappel en jus de veau. Ook lekker zijn de torentjes van zoete maïscrème, met lekker veel boter. Een superlekker gerecht, dat elke vleeseter zal kunnen bekoren.
Helemaal verliefd zijn we echter op het vegetarische gerecht van spitskool met een beurre noisette van karnemelk. Ja echt jongens: je kunt dus beurre noisette maken van karnemelk! Daarbij een speltrisotto aangemaakt met crème fraîche, crème van maïs (wederom met lekker veel boter) en schuim van Parmezaan.
We drinken er een lichtrode wijn bij uit wederom een niet-alledaags wijnland: Bulgarijë! De wijn wordt daar dan wél weer gemaakt door een Italiaan, van de pinot noir-druif.
Dessertwijn met rozen
Het is gelukkig nog niet uit met de pret, bij Florent. We hebben immers nog een nagerecht voor de boeg! Daarbij krijgen we een dessertwijn uit Portugal, gemaakt van drie soorten druiven, met een vleugje roos. Niet zo zoet als de meeste dessertwijnen en door de roos heeft hij bijna iets thee-achtigs. Superlekker.
Het ijs bij Florent wordt allemaal zelfgemaakt in de keuken. We proeven van sorbet met citroen en een klein beetje vanille, omringd door een bouillon van aardbei, pannacotta van witte chocolade en een tuille met sesamzaad. Een lekkere frisse, zoete afsluiter.
Het adres van Florent in Utrecht:
Visschersplein 75
3511 LX Utrecht
Restaurant Florent is elke dag geopend van 18:00 tot 23:00 uur. Op zondag serveren ze vanaf 11:00 lunch. Reserveren kan online.
Meer goede restaurants in Utrecht:
- Restaurant Noir: een Parijse jazzbar in het centrum van Utrecht
- Het Ketelhuis Utrecht
- De leukste wijnbars in Utrecht waar je ook lekker kunt eten