Franse klassiekers met een twist bij Hoofdstad Brasserie in Amsterdam
In Hotel De LâEurope â Ă©Ă©n van de mooiste hotels van Amsterdam â vind je Hoofdstad Brasserie. Ook in 2019 is deze brasserie opgenomen in de Bib Gourmand gids van Michelin. Voor ⏠37,- euro heb je hier een 3-gangen menu van goede kwaliteit, en dat ook nog eens met het beste uitzicht van Amsterdam.
Hoofdstad Brasserie
Hoofdstad Brasserie is te vinden in het chique 5-sterrenhotel De LâEurope. Dat betekent: een entree waar je u tegen zegt. We worden begroet door de portier, die ons door de draaideuren de prachtige lobby binnenlaat. We geven onze jassen af en verwonderen ons over de kroonluchters en kunst aan de muur, terwijl we naar Hoofdstad Brasserie worden geleid.
Een indrukwekkende binnenkomst dus, en echt een onderdeel van de beleving. Een ieniemienie beetje overweldigend en voor velen misschien een drempel om bij Hoofdstad Brasserie te gaan eten. Ten onrechte, want de chef en zijn team maken het geweldige eten toegankelijk.
Bib Gourmand
Zoals we eerder al verklapten heeft Hoofdstad Brasserie een Bib Gourmand van Michelin, wat betekent dat dit restaurant laat zien dat luxe en kwalitatief goed eten je niet per se een rib uit je lijf hoeft te kosten. Want luxe en kwalitatief, dat is het zeker.
Het Bib Gourmand menu biedt je bij elke gang drie keuzes aan, en voor het hoofdgerecht is het ook mogelijk de kipfilet van de bbq te bestellen. Eventuele bijgerechten zijn voor vijf of zes euro los te bestellen.
Het menu van Hoofdstad Brasserie
Het draait bij Hoofdstad Brasserie niet om gekke fratsen, zoals moleculair koken, maar echt om de essentie van de smaken. Zoals het een echte brasserie betaamt, vind je er alle Franse klassiekers, maar dan wél met een twist.
De gerechten staan op het menu in het Frans vermeld, zodat je je even echt aan de Seine waant, in plaats van de Amstel. Maar geen zorgen als je Frans is verstoft of helemaal nooit aanwezig is geweest: daaronder zijn de gerechten ook in het Nederlands vermeld.
We bestellen de gravad lax, met vanillecrÚme en een venkel en grapefruitsalade, en de heldere uienbouillon met uiencrÚme en ossenstaart. Die laatste niet met een zompig broodje met gruyÚre, maar een tosti Comté ernaast.
Steak tartare live aan tafel bereid
Extra luxe voelt de tafelbereiding die bij sommige gerechten wordt gedaan. Zo wordt de uienbouillon bijvoorbeeld aan tafel ingeschonken. Bij de steak tartare (nog zoân andere klassieker) gaan ze nog een stap verder: die wordt geheel aan tafel bereid. Super leuk, want dan zie je precies wat voor ingrediĂ«nten gebruikt worden Ă©n heb je invloed op het proces.
Naast de steak tartare bestellen we de op de huid gebakken zeebaars, met gekonfijte aardappel, venkel (ah, daar is âie weer!) en een heerlijke bouillabaissesaus. Het personeel verdient een speciale vermelding, want het team is enorm gastvrij en heeft kennis van zaken. Zo weten ze perfect welke wijnen onze gerechten complimenteren.
De finale
Toe bestellen we de geitenhangop met lavendel, vijg en cassis. Lekker fris, maar wel een zoete touch, zoals je die graag bij een dessert wilt. Het ziet er als een klein kunstwerkje uit, net als de chocolade entremet met bananenijs en nootmuskaat.
Kwalitatief eten voor een schappelijke prijs, dus. Daar schuiven wij zeker vaker voor aan. Door de grote ramen heb je het uitzicht op de Amsterdamse grachten er nog gratis bij ook.
Het adres van Hoofdstad Brasserie
Nieuwe Doelenstraat 2-14
1012 AC Amsterdam
Hoofdstad Brasserie is elke dag van de week geopend. Je kunt er terecht voor ontbijt, lunch en diner, van 7:00 uur âs ochtends tot 23:00 uur âs avonds. Je kunt online reserveren.