Culy ontdekt de tofste restaurants in Londen van dit moment
Heb je binnenkort een trip naar Londen op de planning staan en jubelt je foodie-hart al bij voorbaat vanwege al het lekkere eten dat je daar hoopt te verorberen? Snappen we. En we hebben goed nieuws voor je: de restaurant-scene in Londen is te gek. Voor als je door de bomen het bos niet ziet, delen we de tofste restaurants in Londen van dit moment met je.
Wat zijn de leukste restaurants in Londen volgens de Culy-redactie? Hieronder een paar van onze favorieten.
BAO London
Verschillende vestigingen
BAO telt drie restaurants in Londen, plus een piepkleine bar op Netil Market. Daarnaast openden ze recentelijk een nieuw concept: XU Teahouse & Restaurant in Chinatown. Wij vonden vooral BAO in de wijk Fitzrovia érg leuk. Maar geloof ons: eigenlijk wil je ze allemaal uitproberen, want dit restaurant is niet voor niets een favoriet adresje van veel chefs.
Bij BAO draait het vooral om de steamed buns (de naam zegt het al), die ze hier serveren met short ribs, geconfijt varkensvlees of een sappig stuk knapperig gebakken daikon. Het zijn stuk voor stuk plaatjes, maar vlak ook de andere gerechten van de kaart niet uit. Allemaal Aziatische bites met dikwijls een knipoog naar de Engelse keuken. Denk aan de ‘pig blood cake’ met een glanzende eidooier erbovenop of nuggets van varkenspoot.
Ben je niet zo’n onbevreesde eter? Ze hebben ook fantastische Taiwanese fried chicken, mapo aubergine en van de mais met XO-saus en beef butter bestelden we wel twee porties. Tip: laat ruimte over voor hun bijzondere drankjes, zoals de ‘Sweet potato sour’, de ‘Salted Oreo milk tea’ of de ‘Peanut milk’.
Flor
1 Bedale Street
Het is moeilijk om níét een beetje verliefd te worden op Flor. Deze wijnbar slash bakkerij slash restaurant zit direct naast de Borough Market: dé food markt van Londen. Dikke kans dat je die toch wel wilde bezoeken, dus dan pak je Flor meteen mee. Zorg wel dat je op tijd bent, want dit pijpenlaatje zit altijd vol. Nigella Lawson is er ook al geweest.
Misschien wel het leukste aan Flor is dat ze hun eigen brood bakken. Dus terwijl je aan de langoustines zit (rauw opgediend, de koppen kort gegrild en apart geserveerd) of aan de prachtige zomergroenten met sesamdip, kun je je alvast verheugen op de broden die je gaat meenemen voor thuis. Aanrader: de lardy buns. Een soort kaneelbroodjes, maar dan met rozijnen, varkensvet en karamel.
Lyle’s*
56 Shoreditch High Street, Londen
We gaan maar wat graag naar Lyle’s als we in Londen zijn. Op de een of andere manier voelt dit relaxte restaurant – recht tegenover Box Park in de wijk Shoreditch – als thuiskomen. En dat terwijl het zowel een Michelinster heeft als de 38e plek bekleedt in de lijst van The World’s 50 Best Restaurants. Bij Lyle’s zou je – bij wijze van spreken – nog in je zwembroek kunnen komen aanlopen en je niet hoeven te generen.
Het restaurant wordt gerund door protegees van Heston Blumenthal, St. John en The River Café – niet de minste namen en dat staat dan ook garant voor de kwaliteit die je hier op je bord en in je glas aantreft. De gerechtjes zijn uitermate clean, vrij van al teveel opsmuk en altijd interessant. Ook tof: Lyle’s huist in het zogeheten ‘Tea Building’: een voormalige fabriek van Lipton thee.
Brat*
4, Redchurch Street, Londen
Bij Brat* richten ze zich op één ding en dat vooral heel erg goed tot uitvoering brengen (en niet onverdienstelijk: ze kregen er een Michelinster mee). In dit geval is dat het grillen van een hele tarbot op open vuur. Ze maken nog meer fantastische gerechten, maar die tarbot is hun signature dish. Daar eet je met twee of meer personen van. Aan tafel komen ze precies vertellen hoe je ‘m fileert en hoe elk deel afzonderlijk smaakt.
Daar kun je dan nog wat fijne gerechten bij bestellen. Denk aan fantastisch gegrild brood met cantharellen en zomertruffel, gerookte aardappelen (ook van het vuur) of een mooie salade. Mocht je daarna nog niet ploffen: als toetje kun je een stuk burnt cheesecake bestellen.
P. Franco
107 Lower Clapton Road
Je moet er een stukje voor met de Uber, maar P. Franco is die moeite meer dan waard. De Engelse website Eater riep deze vreemde-eend-in-de bijt-wijnbar in 2017 uit tot restaurant van het jaar. Opvallend, want P. Franco is eigenlijk een wijnwinkel. ‘s Avonds ontpopt ‘ie zich tot wijnbar. Veel plek is er niet (één grote gedeelde tafel en vier barkrukken in het raam), maar dat deert de Londenaren niet, want die gaan gewoon lekker voor de deur staan borrelen met hun glaasje wijn.
P. Franco wisselt regelmatig van chef en al vele bekende namen van over de hele wereld hebben hier staan gastkoken. Toen wij hier onlangs aten, stond Túbo Logier (die ook bij In de Wulf en Chambre Separee werkte) ons hier gastronomisch helemaal in te pakken. Denk aan gerechten als octopus met nduja en blauwe bessen of baby venkel met kumquat en aged beef fat. Fijn: er staan maar zes kleine gerechtjes op de kaart, dus probeer ze allemaal.
Tayer + Elementary
152 Old Street
Tayer + Elementary is meer een bar dan een restaurant, maar je kunt hier ook fantastisch eten. De bar is een samenwerking tussen barman Alex Kratena (hij hielp de bar Artesian vier jaar op rij aan de titel World’s Best Bar) en het hippe TÁ TÁ Eatery. Laatstgenoemde zorgde ervoor dat heel Londen in de ban was van de katsu sando.
Welnu, die goddelijke katsu sando kun je nu ook bestellen bij Tayer + Elementary. Er is een bar voorin de ruimte waar je een drankje kunt doen en een paar bites kunt bestellen, maar wij raden je aan om je naar de achterste bar te laten meevoeren. Daar kun je zitten rondom een cocktaileiland en ondertussen een stuk of vijf à zes kleine gerechten bestellen van de menukaart. Wil je ‘t groter aanpakken, dan kun je een plekje proberen te bemachtigen aan de vier stoelen tellende chef’s counter waar je een spannend chef’s menu krijgt voorgeschoteld.
Meer restaurants in Londen:
- Bij Black Axe Mangal in Londen eet je flatbread met glitter en donuts met varkenswang
- Culy ontdekt… Eggslut in Londen (van het beroemde restaurant uit L.A.)
- Ikoyi* in Londen serveert West-Afrikaans eten met een Michelinster