Circulair restaurant The Green House in Utrecht serveert alleen producten uit de regio
Duurzaam dineren? Dat kan heel goed in Utrecht! The Green House is namelijk niet alleen een restaurant, maar ook een urban farm en green hub. O ja, en een stadsterras – dat kan er ook nog wel bij.
Je vindt The Green House vlakbij station Utrecht Centraal, naast het Rabobank-kantoor aan de Jaarbeurszijde. Alle ingrediënten komen van plekken binnen een straal van 50 kilometer van precies die locatie. Een kwart van de seizoensgroenten en kruiden komt bovendien uit eigen kas.
Het menu bij The Green House
Je kunt de hele dag bij The Green House terecht, van ontbijt tot diner. Elke maaltijd staan er klassiekers op de kaart, maar ook veel verrassende wendingen. Ga ‘s ochtends bijvoorbeeld voor simpele wentelteefjes, of kies voor een salade of een gevuld ontbijtbrood. De rest van de dag staat nog meer in het teken van groenten: als lunch zijn er onder andere groentesoep, gepofte tomaat en pizzetta met gepofte groentes. Naast een bbq steak en runderhamburger, kun je bovendien ook voor een insectenburger kiezen.
Er staan elk moment van de dag een aantal vega gerechten op de kaart, dus ook bij de borrel kunnen vegetariërs goed terecht. Naast rundvleesbitterballen vind je bijvoorbeeld groentechips, zeewierpopcorn en oesterzwambitterballen op het menu. Die oesterzwammen worden geteeld in de koffiedrab van het restaurant zelf.
‘s Avonds is het mogelijk om te kiezen voor een meergangendiner, of je kunt à la carte bestellen: het restaurant raadt dan minimaal drie gerechten per twee personen aan. Kies bijvoorbeeld voor speltrisotto of artisjokragout, of ga voor vis (alleen bijvangst, dus het aanbod verschilt dagelijks) of rund van de Utrechtse Heuvelrug.
Duurzaam dineren
The Green House maakt gebruik van de vier circulaire principes: re-duce, re-use, re-cycle en re-connect. Op de kaart kun je daarom niet alleen zien wat vegetarisch of vegan is, maar wordt ook aangegeven hoe het gesteld is met de gezondheid, milieuvriendelijkheid en lokaliteit van gerechten.
Om echt alles uit de regio te kunnen laten komen, worden creatieve oplossingen bedacht. Het brood dat ze serveren komt bijvoorbeeld van bakker Van Eekeren. Die gebruikt tarwe uit een omtrek van slechts 15 kilometer, en maakt daar brood van met Nederlandse koolzaadolie en Utrechts leidingwater – ja, echt. Er is ook bierbostelbrood, dat wordt gemaakt van de gerst die normaal verspild zou worden tijdens het bierbrouwen in de Heineken-brouwerij in Zoeterwoude.
Het restaurant probeert bovendien zo duurzaam mogelijk te koken. In de keuken vind je zo’n 40 procent minder apparatuur dan in een normale keuken, en het doel is om over 15 jaar volledig zonder stroom te koken. Nu al werken veel machines niet met een stekker, maar op biobrandstoffen als olijfpitten of kokosschillen. Jup, next level duurzaam.
Als je mee wil praten over die duurzaamheid, kun je terecht bij de verschillende thema-etentjes die The Green House organiseert. Op 10 oktober, de Dag van de Duurzaamheid, is er bijvoorbeeld een Afval Lunch tegen voedselverspilling. Op 26 oktober, Wereld Voedseldag, is er een zero waste-inspiratieavond. Een dag eerder kun je er ook al een workshop ‘Designing Recipes for Sustainable Digital Food Futures’ volgen. De boodschap is duidelijk: go green!
Het adres van The Green House in Utrecht
Croeselaan 16
3521 CA Utrecht
Het restaurant is op maandag t/m donderdag geopend van 08.00 tot 23.00 uur, op vrijdag van 08.00 tot 00.00 uur en op zaterdag van 11.30 tot 00.00 uur.
Afbeeldingen: Facebookpagina The Green House
Meer restaurants in Utrecht
- Bij SNCKBR in Utrecht eet je de beste vegan ‘healthy pleasures’
- The Food Club in Utrecht serveert allerlei gerechten uit wereldsteden (voor ieder wat wils)
- Nona Pedis maakt de lekkerste ambachtelijke (en Utrechtse!) sambal