Sous Bar-Bistro in Amsterdam: shared dining op z’n Mediterraans in de 9 Straatjes
Tussen alle vintage kledingwinkels en hippe brunchtentjes in de 9 Straatjes was daar ineens restaurant Sous. Of beter gezegd, Sous Bar-Bistro. Vorige zomer kochten goede vrienden Guus Merkx en Ruben Charbon het oude Brix over, en toverden het om tot een hippe bisto waar je dagelijks terecht kunt voor lunch, diner Ă©n cocktails. Ook met het prachtige interieur gooien ze hoge ogen. Wij namen een kijkje.
Als je binnenkomt, valt de tweedeling van het restaurant direct op. Bij de entree van het restaurant bevind je je in een warme, industriële bar (inclusief prachtige bakstenen muur), maar als je iets verder loopt, kom je terecht in een lichtere ruimte met uitzicht op de open keuken waar de chefs het eten vers voor je neus bereiden.
Shared dining
Bij Sous volg je niet de standaard volgorde van een amuse, voorgerecht en hoofdgerecht en dessert. Het populaire shared dining concept heeft hier namelijk ook zijn intrede gedaan. Je bestelt een paar gerechten die je lekker lijken, die je vervolgens kunt delen met iedereen aan tafel. Zo kun je op een toegankelijke manier dingen proeven, zonder meteen aan een heel bord vol vast te zitten.
We settelen ons aan een klein rond tafeltje, maar al snel blijkt dat we daar een andere tafel bij moeten schuiven voor de grote hoeveelheid lekkernijen die we voorgeschoteld krijgen. Dat is namelijk het concept van shared dining: je krijgt alle gerechten tegelijkertijd, zodat je lekker kunt kiezen en mixen.
Zo krijgen we onder andere een prachtige beetroot salade met quinoa, de zachtste geitenkaas die we ooit geproefd hebben, kleine crunchy aardappelblokjes en een balsamicodressing. Je begrijpt: hier hebben we niets van laten liggen.
Pure gerechten zonder opsmuk
Ook de Burrata met gemengde heirloomtomaten (tomaten van vergeten rassen) valt erg in de smaak. De combinatie van de Burrata met de tomaten is zo lekker en puur, dat het gerecht verder geen opsmuk nodig had. Slechts een beetje peper, zout en een aantal basilicumblaadjes, Ăšt voila. Daar ligt volgens eigenaar Guus Merkx de kracht van Sous: de gerechten puur houden. Goede gerechten die goed zijn bereid, hebben namelijk helemaal geen sausjes nodig.
Er staan veel Italiaanse chefs in de keuken, maar dat maakt Sous geen Italiaans restaurant. Guus noemt het zelf liever Mediterraans.
De Italiaanse invloeden vinden we wel terug op ons bord met de overheerlijke spianata (een soort dun pizzabrood) met Parmaham, Parmezaanse kaas, rucola en tomaten. De korst van de pizza is heerlijk knapperig, waardoor je die hoort kraken wanneer je een hapje neemt. En dat zijn de lekkerste pizzaâs.
Als laatste werden we verrast door gegrilde octopus met gekruide aardappeltjes, tomaten en olijven. En prachtig gerecht wat er â laten we eerlijk wezen â best indrukwekkend uitziet. De smaak van de gegrilde octopus was heel verfijnd. Die licht zilte smaak paste perfect bij de wat zoetere aardappeltjes en tomaten. Dat het geserveerd werd op een blauw, oceaan-achtig bord maakte het hele gerecht af.
De wisselende menukaart
De chefkok van restaurant Sous is volledig verantwoordelijk voor de indrukwekkende kaart: daar laten eigenaars Guus en Ruben de chef helemaal vrij in. Het restaurant heeft geen vaste menukaart, maar een kaart die verandert met het seizoen. Zo kunnen ze zich volledig aanpassen aan seizoensgebonden groenten en smaken, zoals soepen en verschillende soorten puree in de herfst- en wintermaanden. Rond oktober staat er weer een nieuwe kaart op het programma, dus houd vooral de Facebook van Sous in de gaten wanneer het zo ver is.
Het gouden trio als dessert
Nadat we onze buikjes rond gegeten hebben met heerlijke gerechten, worden we nog verrast met een toetje. De pannacotta met blauwe bessen en limoen van Sous is simpel, maar doeltreffend lekker. De Limoncello Tiramisu zwemt nog in een laagje koffielikeur, wat perfect past bij de grote toef Monchou en flinke hoeveelheid cacaopoeder.
Om het dessert helemaal af te maken, liggen er ook nog een paar heerlijke stukjes double chocolade brownie op ons bord, getopt met een paar halve aardbeien. Zoet? Absoluut. Maar er is voor de doorgewinterde zoetekauw niets lekkerders dan een diner afsluiten met een dessert waarbij je bloedsuiker op tilt slaat. In dat geval was het dessert met recht een schot in de roos.
Het adres van restaurant Sous in Amsterdam:
Wolvenstraat 16
1016 EP in Amsterdam
Sous is dagelijks geopend van 11:00 tot 01:00, en op vrijdag en zaterdag zelfs tot 03:00. Reserveren doe je via Facebook.
Meer verrassend lekkere restaurants in Amsterdam?
- Adam in Amsterdam: relaxte hotspot, gerechten met sterrenkwaliteit
- Bij visrestaurant Pesca in Amsterdam eet je niet zomaar een visje
- Restaurant Beulings in Amsterdam: een geheime culinaire hotspot
Fotoâs: Emma Bering