Renilde in Rotterdam: chef Jim de Jong is terug!
Jim de Jong is twee dingen: een avantgardist, want hij opende een van de eerste groenterestaurants van Nederland, én een snelle beslisser. Op 6 juli 2021 verkocht hij restaurant De Jong en een maand later tekende hij bij Renilde, het restaurant op het Depot van Museum Boijmans. Maar daar moesten we vanwege covid wel even op wachten. Jim, we hebben je gemist!
Restaurant Renilde is een eerbetoon aan curator Renilde Hammacher, die voor het museum belangrijke werken aankocht. Het restaurant bevindt zich op de zesde verdieping van het depot en had net zo goed een hippe vergaderzaal kunnen zijn: de lange tafels – waar gerust tien mensen aan kunnen zitten – staan strak opgesteld. Eromheen dansen kleurrijke bureaustoeltjes.
Het uitzicht op 34 meter hoogte is fraai (trying to keep our cool) en mag je zeker niet overslaan. Net als de gerechten van chef-kok Jim de Jong, die faam verwierf met zijn eigen restaurant in de Hofbogen.
Gewacht op een chef
In een interview met De Buik vertelt de Jong dat het museum bewust had gewacht met het afmaken van het concept totdat er een chef aan boord was. En dat concept is best gewaagd voor een museumrestaurant.
Jim: “We hebben een menu à la De Jong, maar dan iets toegankelijker door te beginnen vanaf een 3-gangen menu. We noemen het nu carte blanche, dus je laat de chef bepalen wat je eet. Dat vind ik ook wel de kracht van uit eten gaan. Dat is uiteindelijk het meest seizoensgebonden, het is het meest vers en je leert eens wat anders te eten. Men moet zich een beetje overleveren, maar dat zal de ervaring te goede komen.”
“We willen mensen echter niet afschrikken. We hebben vooraan een zitje en enkele poefs, zodat je altijd even naar boven kunt komen om te kijken en kunt beslissen of je echt gaat zitten. Ook moet je wel een rondje kunnen lopen over het dak of op het terras kunnen zitten; die vrijheid moet er ook zijn.”
Gewoon een broodje kaas
Renilde is zes dagen per week vanaf 17:00 uur ook zonder ticket toegankelijk voor restaurantgasten via een expres-lift. Maar overdag staat het restaurant in dienst van het museum. En ja, dat betekent dat je er ook gewoon een broodje kaas kunt eten. Zelfs de Jong moet soms een compromis sluiten.
Hoewel dat broodje kaas in stijl van de chef volledig is samengesteld met goede, lokale producten. Zo komt het brood, de koek en viennoiserie van Hopper en levert de Rotterdamse Brouwerij Noordt het bier. Boerderij Landzicht levert alles wat uit de aarde wordt getrokken.
Ogenschijnlijk eenvoudig
Zoals gezegd is het menu blanco: je weet niet welke gerechten er op tafel zullen verschijnen, alleen het aantal staat vast. Gasten kunnen kiezen uit een drie-, vier- of vijfgangen diner. Maar we kunnen je een kleine spoiler geven, want als we een blik werpen op Instagram en recensies lezen zoals deze van het NRC zien we een rode draad in de gerechten.
Groentefluisteraar De Jong gebruikt klassieke technieken om ogenschijnlijk eenvoudige producten een beat te geven. Geen typische chique hogestatusingrediënten zoals truffel en foie gras hier, maar brood met huttentutolie en eidooier met krokante aardappelkaantjes – hoe je die zelf maakt lees je hier.
Verwacht gerechten met spannende contrasten in textuur, waarbij het accent ligt op de verhouding tussen zoet, zuur en bitter. Zo lezen we over een gerecht met coquille en bloedsinaasappel, mierikswortel en elegant bittere radicchio. En kunnen we niet wachten om het dessert te proeven, dat eruitziet als een Mondriaan, maar dan van appel, kamille een hibiscusgelei met daaronder een vierkant stuk filodeeg. Vierkantjes om te vieren.
Jim de Jong ziet zichzelf dit wel tien jaar doen. Please do!