Dit staat er op het nieuwe menu van Bluespoon in het Andaz in Amsterdam
Bluespoon Restaurant & Bar in het Andaz hotel in Amsterdam is altijd een fijne plek om neer te strijken. Het feest begint al aan de bar, waar je zowel tot rust komt na een lange dag werken als een beetje geprikkeld wordt. Het is als een ontdekkingsreis door cocktailland: er valt altijd iets nieuws te ontdekken en te proeven. Met name het Close the Loop-principe dat Bluespoon Bar toepast is natuurlijk buitengewoon interessant.
En o ja, Bluespoon serveert in het weekend ook nog eens een fantastische Mad Hatter’s Brunch, waarbij je je Alice in Wonderland waant.
Maar we zijn op deze druilerige donderdagavond vooral naar Bluespoon gekomen om te tafelen. Chef Sander Bierenbroodspot heeft namelijk een nieuw menu ontwikkeld. En dat moeten we proeven, vindt hij. Ons hoor je niet tegensputteren.
Het nieuwe menu van Bluespoon
Het menu van Bluespoon Restaurant & Bar klapt open en heeft twee zijdes: ‘the left menu‘ en ‘the right menu‘. Daar is overigens niets politieks aan, het zijn gewoon twee mooie culinaire trips en je mag zelf bepalen welke route je het meest aanspreekt. De maître van vanavond raadt ons sterk aan om gewoon voor de volledige zes gangen te gaan. Wij kiezen voor links, doen onze riemen vast (of beter misschien: los) en stappen in voor de rit.
Het spreekt ons vooral aan hoe Sander zijn verhaal vervlecht met bepaalde gerechten. Bijvoorbeeld met het pre-dessert van hangop met kersen. Sander: “Dit is echt een jeugdherinnering. Na het eten kregen we thuis altijd hangop met kersen en nootjes.”
Dashi van bubbeltjeswier
Ook leuk: de dashi die hij maakte met gedroogde porcini en het bubbeltjeswier waar hij als kind mee speelde aan zee. Sander: “Ik dacht, als het met zeewier kan, kan het vast ook met bubbeltjeswier”. De stukjes ‘schors’ bovenop de foie gras zijn gemaakt door porcini poeder te mengen met melk en te bakken op een plancha. “Zo krijg je porcini-crisp”.
Het zijn dit soort details en slimmigheidjes die maken dat we niet alleen heel lekker eten, maar ook worden verrast. Bijvoorbeeld ook door een stukje afsnijdsel van de heilbot als kibbeling te serveren, naast de heilbot (dat was trouwens het lekkerste stukje kibbeling dat we ooit hebben gegeten).
Heel gaaf vinden we ook de cocktail die geserveerd wordt bij de foie gras. De ‘Coastal Collins’ bestaat uit gin, infused met oesterblad, zwarte kardemomsiroop en limoensap. De tonic is 724 tonic uit Peru, waarvoor de kinine op een hoogte van 724 meter is geplukt. Het resultaat is een lekkere zure cocktail (prettig bij een heftig gerecht als foie gras) met een vleugje zee.
Bekijk hieronder de foto’s van het nieuwe menu van Bluespoon:
Waar vind je Bluespoon?
Een menu van 6 gangen bij Bluespoon Restaurant & Bar kost € 74,- euro. Je kunt ook kiezen voor een menu van 4 of 5 gangen. Alle gerechten kunnen ook à la carte worden besteld.
Het adres:
Prinsengracht 587 (in het Andaz hotel) in Amsterdam.
Het restaurant is elke dag open. Reserveren kan online.
Meer restaurants in Amsterdam centrum:
- Restaurant De Utrechtsedwarstafel in Amsterdam: eigenwijze wijn-spijscombinaties
- De So Dutch Afternoon Tea bij Hotel De L’Europe in Amsterdam is een trip down memory lane
- Restaurant Envy in Amsterdam serveert een handig no-brainer menu