Culy ontdekt… het vegetarische (kerst)menu bij &moshik**
Restaurant &moshik in Amsterdam is een bijzondere plek. Al etende krijg je hier een kijkje in het hoofd van zijn sterrenchef: Moshik Roth. Een creatieve geest die zijn emoties, herinneringen en ervaringen heel knap weet te vertalen naar gerechten. We schoven aan voor het vegetarische menu en werden ondergedompeld in de meest bijzondere en kleurrijke gerechten vol veggies.
Toen we aan een aantal bekenden vertelden dat we bij &moshik gingen eten, keken we op van de hoeveelheid mensen die nog nooit van het restaurant hadden gehoord. &moshik heette eerst &samhoud places, en die naam doet vaak wel weer een belletje rinkelen. Zonde, want je eet er gerechten die absoluut het doorvertellen waard zijn.
&moshik** in Amsterdam
In 2018 besloot het restaurant sterrenchef Moshik Roth centraal te zetten en de naam te veranderen in &moshik. En terecht, want bij het restaurant eet je voornamelijk gerechten die volledig zijn ontsproten aan de inspiratie van Roth.
“I have the biggest kitchen in the world. It is in my head.“ – Moshik Roth
De kookstijl van de chef is misschien nog wel het beste te beschrijven als zijn leven, vertaald in gerechten. Emoties die hij voelt en herinneringen die hij heeft, vormen de basis van het menu. Zo wordt bijvoorbeeld het gevoel dat een bepaald kunstwerk bij hem oproept, inspiratie voor een gerecht.
Nice table with view
We gaan eten bij &moshik om het vegetarische menu uit te proberen. Om 19:00 uur uur sharp banen we ons tussen alle toeristen door een weg over de Oosterdokskade in Amsterdam richting &moshik. In eerste instantie verwacht je geen sterrenrestaurant op een plek als deze, maar als je eenmaal binnen bent snap je waarom het restaurant hier zit.
Aan onze “nice table with view”, zoals de dame ons zo leuk onze plek wijst, hebben we een te gek uitzicht op het Oosterdok en de Prins Hendrikkade. En dat is misschien wel extra leuk als het buiten donker is en er door de hele stad lichtjes branden.
Vegetarische menu
Als we zijn geïnstalleerd op onze plek komt de sommelier ons verrassen met een hele fijne champagne. Daar zeggen we natuurlijk geen nee tegen.
Na de champagne volgen al snel de eerste amuses. We beginnen met misschien wel één van de mooiste gerechten van de avond. Bij onze tafel komt een braadpannetje met daarin een stukje witvis – althans, dat denk je. Want het menu is geheel vegetarisch en vis past natuurlijk niet in dat straatje.
Aubergine uit je dromen
Wat er feitelijk wordt opgediend is een twee uur op de bbq gegaard stuk aubergine. De gerookte (en últra zachte) aubergine heeft een prettige barbecuesmaak, maar is tegelijkertijd fris door citroenschil.
Daarnaast is de gerookte aubergine op smaak gebracht met Maldon zout, twaalf verschillende kruiden, tahin, peper en donkere Japanse sojasaus.
Aan tafel wordt een stukje aubergine afgesneden en geserveerd op een bedje van meringue met pandanblad en sumak. Onze reactie: “is dit aubergine?!”. De toon is gezet.
Maar daar blijft het niet bij en er volgen nog meer amuses. Na de aubergine wordt een kleine glaasje geserveerd, een infusie van rijstblad. Vergelijkbaar met thee, maar geen thee.
Naast het glaasje kregen we een tartelette met een bearnaise van prei, gefrituurde kombu en Remeker kaas. Mogen we deze kaas nomineren tot lekkerste kaas van Nederland?
Trio van amuses
Vervolgens krijgen we nog een trio van amusehapjes, waaronder een amuse van abrikoos met crème fraîche en tabouleh (met een lekker zoete smaak), een zachte geitenkaas uit Zeeland met framboos, rode biet en basilicum-olie (een heel zacht en fris gerechtje) en een dumpling met shiitake, truffel en wat ingelegde radijs erbovenop, voor een lekker frisje.
The Perfect Egg
Dan is het tijd voor het eerste voorgerecht. En wat voor één! De signature dish van Moshik komt op tafel: The Perfect Egg. Eerder aten we ‘m al in een ander menu met gember, nootmuskaat en krokantjes, maar nu krijgen we een nieuwe variant, met een vinaigrette van wilde paddenstoelen, croutons, pecannoten en een schuim van verveine.
> Ook interessant: Zo kook je Het Perfecte Ei van sterrenchef Moshik Roth
Koolrabi camouflage
De avond zet zich voort met nog een fijn gerechtje en een bijpassende wijn: een fijne wijn uit Sardinië die op een zo duurzaam mogelijke wijze is geproduceerd.
Daarbij krijgen we een koolrabi camouflage. Wat je je daarbij voor moet stellen: een bord vol met stukjes koolrabi die lijken op stukjes kaas. De koolrabi is geflambeerd in Vacherin Mont d’Or uit Zwitserland. Eroverheen een fijne olie van dragon, waar we – nadat de koolrabi camouflage op is – een overheerlijke brioche met gezouten citroen (a.k.a. de beste brioche ooit) in kunnen dopen.
Gnocchi met kabocha pompoen
Next up: een gnocchi die is gemaakt van de Japanse kabocha pompoen (je weet wel, die groen is van buiten), met kaas uit Piemonte (Noord-Italië) en aangemaakt met kappertjes en ingelegde citroen.
De ingelegde citroen wordt tijdens het fermentatieproces zwart en knapperig en wordt vanuit een pepermolen over het gerechtje heen gesprenkeld.
Bijpassend een wijn uit Libanon van één van de oudste wijnmakers ter wereld: Château Musar. Hij is boterig, bloemig, een goede body Chardonnay die goed samengaat met de crème van Parmezaan.
Cappelletti pasta met selderij
We blijven nog even in de Italiaanse sferen. We krijgen een simpel ogend gerechtje van Cappelletti pasta met selderij, een bouillon van selderij en een vloeibare kern van selderij.
Een gerecht dat eenvoudig oogt, eenvoudig smaakt, maar toch weet te boeien. Knap stukje selderij. Dat overigens goed samengaat met de frisse, Duitse wijn die erbij wordt geschonken.
Rauwe groentes en vruchten
Het meest kleurrijke gerecht van de avond volgt: een bord vol met rauwe vruchten en groentes, geïnspireerd op een schilderij dat in het restaurant hangt van de Britse kunstenaar Damien Hirst.
We proeven rode biet en radijs, maar ook tropisch fruit zoals kiwi, mango, ananas, blauwe bes en rode appel. Eroverheen een vinaigrette van verveine.
Een heerlijk verfrissend gerecht dat – samen met de halfdroge, Duitse Gewürztraminer -de smaakpapillen weer even op 0 zet.
Witte kool in de hoofdrol
Wat na de groente en vruchten volgt, is een gerecht van witte kool met een compote van witte kool, citroen, eekhoorntjesbrood en erbij een schuim van citroen.
Bij het gerecht wordt weer een Duitse wijn geschonken: een chenin blanc met tonen van citroen. Lekker fris bij de kool!
Couscous no couscous
Het op één na laatste gerecht is een mooi en smakelijk gerecht dat je doet verbazen. Het gerecht bestaat uit couscous, maar ziet er niet uit alsof er couscous is gebruikt.
De couscous is gebruikt om de frangipane mee te maken met daarop seizoensgroenten en kikkererwten. De bijgaande bouillon is getrokken uit dezelfde groentes en kikkererwten en het gerechtje is overgoten met een saus van couscous en harissa- en korianderolie. Nice and spicy.
Bijgaand een rode wijn die goed past bij de couscous. Een shiraz uit Marokko met natuurlijke tonen van kers.
Dessert spektakel
Na de twaalf gerechten hebben wij nog steeds plek voor een trio van desserts. En al helemaal omdat ze er verschrikkelijk mooi uit zien.
We krijgen een soufflé van tiramisu (waar paddenstoelen(!) in verwerkt zijn) met daarop koffie-ijs met mascarpone. Onze persoonlijke favoriet wat betreft de nagerechten.
Daarnaast een pavlova van eiwit met yuzu, besjes, bergamot en witte chocolade. En een frisse afsluiter van passievrucht, limoen en olie van basilicum. Heerlijk fris en een te gekke kers op de veggie taart van de avond.
Veggie feestdagen
Als je op zoek bent naar een vegetarisch menu én kerst graag op een bijzondere plek viert, is &moshik zeker een restaurant om mee te nemen in je overwegingen.
De bijzondere plek, het geweldige menu en de overheerlijke wijnen maken het een culinaire avond om nooit te vergeten en met een volle buik 2020 in te luiden.
Adres &moshik**
Het restaurant is met het openbaar vervoer erg makkelijk te bereiken. Het zit namelijk vlak naast het Centraal Station in Amsterdam. Het adres is Oosterdokskade 5 in Amsterdam.
Je kunt er van woensdag tot en met zondag terecht voor diner en/of lunch. Neem voor de precieze openingstijden en om te reserveren een kijkje op de website.