LIZZ in Gouda: spannende gerechten in een betoverende setting
Sommige plekken weten zelfs de meest nuchtere zielen in betovering te brengen. Hotel WSHS in Gouda is er zo eentje. Zet één voet in dit historische pand en je voelt de magie meteen je lijf in sluipen. Tel daarbij op dat op diezelfde plek een restaurant zit met een chef die spannende dingen doet en die magie overspoelt je hele lichaam.
De chef waarover we het hebben heet Remco Kuijpers. Remco kun je kennen van zijn ervaring in de keuken bij het Rotterdamse Fitzgerald, waarmee hij in 2018 een Michelinster verdiende. Nu was het tijd voor een nieuw hoofdstuk, eentje waar wij behoorlijk benieuwd naar zijn.
Over WSHS
Dat hoofdstuk situeert zich in Gouda, ergens in een pittoresk straatje in de binnenstad. Daar huist namelijk Hotel WSHS, in een historisch pand dat samen met bijhorend restaurant LIZZ een prachtige binnenplaats ommuurt. Die binnenplaats alleen al heeft iets ontzettend sprookjesachtig.
Er klinkt rustige jazzmuziek, klimplanten en bomen zorgen voor groen, de sfeer intiem. De sereniteit zelve, kortom. Romantisch allemaal, al heeft de geschiedenis van het pand ook iets bitterzoets. Jarenlang deed het immers dienst als weeshuis (vandaar ook de naam), vóór het de openbare bibliotheek van Gouda en nu dus WSHS en LIZZ werd.
Detailfreak
Als Culy’s zijn we natuurlijk voornamelijk benieuwd naar de keuken van restaurant LIZZ, waarvan uitgebreid verslaggeving uiteráárd volgt. Maar het moet gezegd: het indrukwekkende interieur van het gebouw maakt het onmogelijk om daar niet even bij stil te staan. ”Ik ben een detailfreak”, licht eigenaresse Sharon van Gastel toe.
Dat is nogal zacht uitgedrukt, want door het hele pand kun je je vergapen aan de tot in de puntjes uitgezochte elementen die samen het interieur vormen. Gefascineerd kijken we toe hoe die bonte mix in kleuren, materialen en stijlen samen toch een harmonisch geheel oplevert. Het voorziet WSHS onmiskenbaar van een uniek karakter, iets wat we later ook zullen terugzien in de keuken.
Een 5-gangenmenu in restaurant LIZZ
Maar goed, op naar het restaurant dus. Qua interieur zetten wulpse monstera’s, suède meubels in hier en daar een knalkleur en strak tafellinnen de toon. Klasse. Met uitzicht op die magische binnentuin wordt ons de kaart gepresenteerd: een 3-, 4- of 5-gangenmenu met per gang telkens een vegetarische optie.
De amuses zorgen in ieder geval voor een fantastische aftrap van de avond. Zo is er een piepklein boterkuipje dat gevuld wordt met een prikkelende piccalillysorbet en – je bent in Gouda of je bent het niet – Goudse kaas. Het onderschrijft meteen het karakter van chef Remco, die het niet ontbreekt aan een portie eigenzinnigheid. Ook de andere amuse (kombu-gelei met schuim van kimchi en witte asperge) blijkt een heerlijk gebalanceerd hapje dat ons nieuwsgierig maakt naar de rest van zijn gerechten.
Fruit als signatuur bij LIZZ
Voor gang één krijgt sashimi van Dutch Yellowtail gezelschap van augurk, kiwi en gerookte yoghurt; saus op basis van zee-egel wordt er à la minute overheen geschonken. Sugar snaps en subtiele hints van sinaasappel maken het gerecht frisser en ook knapperig.
We zien je denken: kiwi? En dan ook nog ‘ns sinaasappel? Ja, en ja. Fruit verwerken in hartige gerechten blijkt één van de signaturen van Remco te zijn – iets wat hij uit zijn opvoeding heeft meegekregen – zo wordt ons verteld. De zalige frisheid in dit gerecht bewijst dat het werkt.
Gang twee vervolgens, waarbij gepofte aardappel, sojasaus beurre blanc en een zoetzure tomatencompote alle eer doen aan de vlezige, gebrande coquilles. Het moge duidelijk zijn: in de gerechten van LIZZ gebeurt véél. Heel veel.
Eendenlever en asperges van de BBQ
Ook bij de derde gang blijkt dat weer: gebrande eendenlever met gekaramelliseerde brioche en cashew. Het zoete van de brioche is een dankbare compagnon voor de uitgesproken smaak van de lever. De aardse rode wijn ”met tonen van sigarenkistje” bij dit gerecht is bovendien een van de meest geslaagde wijn-spijscombinaties die we de laatste tijd hebben gehad. Wat een huwelijk.
Op naar het hoofdgerecht, waar we dit keer vooral benieuwd zijn naar de vegetarische optie: asperges van de barbecue met gebrande avocado, mangocurry en enoki. Toegegeven, dit gerecht laat zich wat minder makkelijk lezen dan de voorgaande gerechten, maar een ding is zeker: op deze manier hebben wij onze asperges nog niet eerder gehad. En dat getuigt weer meteen van die toffe chef, die gewoon lekker zijn ding doet.
Rijk en gevarieerd
Met een kaasplankje en een bloedmooi citroendessert ronden we de avond af. Aangenaam is hoe de sommelier hier bewust voor wat lichtere wijnen kiest, ter compensatie van de complexere exemplaren die eerder op het programma stonden.
Conclusie? Wat een rijk, fris en gevarieerd menu, bedacht door een chef wiens stijl zich moeilijk in hokjes laat plaatsen. En bovenal: dat de Gouwenaren maar van geluk mogen spreken met zo’n plek.
Overnachten in WSHS
Heb je het gevoel dat het je na zo’n menu ontbreekt aan energie voor de terugreis? Dat treft: vanuit LIZZ rol je jezelf in enkele minuten naar een van de piekfijne slaapkamers van het hotel. Daar ontbreekt het je – net als in LIZZ – op geen enkele manier aan comfort.
Snap je die magie nu…?
Adres en openingstijden LIZZ
Spieringstraat 1
2801 ZH Gouda
Restaurant LIZZ is geopend van woensdag t/m zondag. Meer info via de site.