Culy ontdekt… Kalila: de gezelligste Libanese deli van Amsterdam
Wil je een toffe picknick of heb je geen energie om te koken, dan kun je sinds kort heerlijk Libanees eten afhalen bij deli Kalila in Amsterdam-Oost. Althans, dat is het idee. Toen Culy een avond ging ervaren hoe dat was, merkten we gauw genoeg dat Kalila véél meer is dan dat.
Kalila is gevestigd in Amsterdam-Oost. Voor het pand staan twee tafeltjes voor zij die de take-away voor de deur willen opeten, binnenin wordt de verse manoushe voor je neus gemaakt en staar je je ogen uit bij de ruime keuze aan afhaalmaaltijden.
Een warm welkom
Een warm welkom, dat is in het geval van Kalila nog een understatement. Eigenares Nour licht toe hoe Kalila ontstaan is als een spontaan idee, maar wél eentje dat ze van begin af aan erg serieus namen:
“Kalila is in de eerste plaats een deli met eten uit Beiroet zoals mijn grootmoeder het maakte. Maar daarnaast willen we ook een plek bieden aan mensen die het nodig hebben: zowel qua leveranciers als qua personeel en klanten. Ons personeel bestaat bijvoorbeeld voornamelijk uit vrouwen en mensen uit de LGBTQ+-community en onze focus gaat uit naar wat we kunnen doen voor Beiroet.”
Veerkrachtig volk
Want Beiroet, daar gaat het momenteel niet zo goed mee. “Ik heb 12 jaar van mijn leven in Beiroet gewoond, wat de beste jaren van mijn leven waren. Maar de stad geraakte op een gegeven moment in een stroomversnelling aan problemen, nog voor de explosie. Het ging van kwaad naar erger en de explosie heeft de rampzalige toestand alleen maar versterkt.”
En hoewel de mensen in Beiroet een veerkrachtig volk zijn, geraakt de energie en de moed momenteel stilaan op. Nour: “Als Libanese is het erg frustrerend om hierop toe te kijken. Met Kalila proberen we om de dynamische identiteit van de stad terug naar boven te halen. Daarnaast gaat op regelmatige basis onze volledige dagopbrengst naar Giro555”.
There are two types of people…
Voor we er erg in hebben staat ons tafeltje vol met de take-awaygerechten uit de deli. “Er zijn twee soorten mensen”, zegt Nour. “Mensen die eten om te leven, en mensen die leven om te eten. Libanezen behoren tot die laatste categorie”. Wij twijfelen geen seconde aan de waarheid achter die uitspraak.
We krijgen drie soorten Libanese wraps voorgeschoteld (zaatar, bloemkool en granaatappel-spinazie), we krijgen baba gannouj, hummus, tabbouli, verschillende bereidingen met bonen, okra en muhamara. Dit zullen we hoegenaamd niet allemaal opkrijgen, maar dat is niet erg. De Libanese keuken is heel optioneel, je eet gewoon hier en daar een hapje van datgene waar je zin in hebt en de rest bewaar je voor morgen of de dag daarna.
En jongens toch, wat is het allemaal steengoed. Bij de muhamara worden we overweldigd door de verslavende smaak van geroosterde noten, de baba ganouj heeft een sublieme rooksmaak en de fava beans hebben de perfecte bite waar je op hoopt (en die in de verste verte niet te vergelijken zijn met bonen uit blik).
Ook de Libanese wraps (manoushe) zijn van een kwaliteit die we nog maar zelden in de stad hebben geproefd. Ze zijn zalig drippy, alsof ‘t een hamburger is. In Libanon is dit de standaardlunch die kinderen meekrijgen naar school, legt Nour uit. Wij zouden er graag ons boterhammetje met kaas voor verruilen.
Lazy cake en kibbeh
We blijven in gesprek met Nour, waardoor we meer te weten komen over de foodcultuur in Beiroet. Zo leren we dat de foul mdamas (fava bonen met tomaat, ui, peterselie en citroen) een typisch gerecht is voor de Sunday Brunch, omdat het wat zwaarder is. En dat de rijke smaak in de gerechten met tomaat te wijten is aan een Syrische paprikapasta, die onze aandacht trekt omwille van de diepe, rijke smaken.
Tussendoor wordt ons ook kibbeh toegestopt: een gefrituurde snack die nog het beste te omschrijven valt als de Libanese versie van de bitterbal. De korst bestaat uit knapperige bulgur, de vulling uit lamsgehakt en pijnboompitten. Kibbeh staat officieel niet op de kaart, maar Nour legt uit dat ze altijd wat verrassingen achter de hand heeft voor gasten die ze persoonlijk kent of die op zoek zijn naar iets meer. Wij denken: zorg maar gauw dat je bevriend geraakt met Nour, het levert je een groot voordeel op.
Zo krijgen we ook nog eens Kalila’s versie van lazy cake. Traditioneel wordt dit toetje gemaakt met cacao en gecondenseerde melk, maar Nours versie is vegan en wordt gemaakt met pandan en kokosmelk. Machtig lekker.
Conclusie
We kwamen hier om de deli-ervaring bij Kalila te ervaren en een paar uur later zijn we nog steeds in gesprek met het personeel, zonder dat het geforceerd aanvoelt. Dit soort in Nederland ongekende gastvrijheid krijg je er – bovenop één van de beste take-aways van de stad – gewoon gratis bij.
Adres en openingstijden Kalila
Eerste Oosterparkstraat 128H,
1091 HH Amsterdam
Kalila is dagelijks geopend van 11u00 tot 21u00.
Meer hotspots in Amsterdam-Oost?
- Alba in Amsterdam: sympathieke wijnbar in Oost
- Local Dealer: een nieuwe Mexicaanse parel in Amsterdam-Oost
- Het magische Jacobsz in Amsterdam Oost kookt klassiek in een modern jasje