Culy ontdekt: Izakaya Duki – het nieuwe restaurant van karaokebar Duke of Tokyo in Rotterdam
Wie weleens bij de karaokebars van Duke of Tokyo in Amsterdam of Utrecht is geweest, weet wat een geslaagd concept dit is. Nieuw is de vestiging in Rotterdam én dat is meteen ook de eerste met een eigen restaurant: Izakaya Duki. Culy schraapte de stembanden en toog erheen.
Duke of Tokyo: karaoke op z’n Japans
Zelfs als je niet van karaoke houdt, begint het te kriebelen zodra je de sfeer komt proeven bij Duke of Tokyo in Rotterdam. De karaokeketen heeft zich volledig laten inspireren door de Japanse karaokecultuur en elke vierkante centimeter van het interieur ademt dat uit. Toffer dan dit wordt het niet.
In Japan – tevens de bakermat van de karaoke – is het een vorm van entertainment die ongelofelijk populair is. Het is onderdeel van de cultuur om met familie, vrienden of collega’s:naar een karaokebar te gaan en het is hartstikke normaal dat je er in restaurants en bars achter de microfoon kunt kruipen.
Het grote verschil met karaoke zoals je het in Westerse etablissementen ziet, is dat er in Japan vooral schaamteloos wordt gezongen in privé karaokebooths. Ook hapjes en drankjes die je kunt bestellen, maken daar een belangrijk onderdeel van uit.
Izakya Duki in Rotterdam
Sinds kort kun je ook karaoke gaan zingen bij Duke of Toyko aan het Hofplein in Rotterdam. Het is meteen ook de enige vestiging die beschikt over een restaurant: Izakaya DUKI.
Deze hotspot is (ook weer) ongelofelijk cool: zodra de schuifdeuren openen, waan je je in de smalle straatjes van een nachtmarkt in Tokio. Tussen de neonborden is er genoeg ruimte om te borrelen, maar stap je linksachter door nog een set schuifdeuren, dan beland je in het restaurant.
Ook daar is het weer alsof we ons regelrecht in Tokio bevinden, met intieme nisjes waar je op houten bankjes kunt plaatsnemen, desgewenst op een smalle vide. Vanuit alle hoeken heb je in elk geval uitzicht op de reusachtige octopus die boven de keuken is geïnstalleerd.
Het menu: van tonkatsu tot furikakefrietjes
De menukaart van Duki draait om Japanse gerechten, waarvan het grootste deel voor ‘shared dining’ is bedoeld. Er staan creatieve gerechten op als aardappelsalade in Japanse stijl en kokkels in sake, evenals de ‘klassiekers’ als karaage en tataki van zalm.
Er is een aparte sectie voor diverse soorten yakitori (van buikspek tot prei) en specials, zoals een hele dorade van de Robatagrill of steak met ponzu.
Wat bestellen we?
Wij bestellen allereerst twee maal de sappige en smakelijke tsukune: Japanse gehaktballetjes op een stokje met een goede grillsmaak (niet vergeten om de eidooier er bij te bestellen, waar je deze stokjes in kunt dopen!).
De ‘furikake fries’ met kewpie-mayonaise zijn natuurlijk leuk bedacht en smaken prima, maar de uitvoering had wat ons betreft extremer mogen zijn. We verlangen stiekem naar grovere furikake; nu lijkt er slechts wat gedroogd zeewierpoeder over een deel van de frietjes heen gestrooid te zijn. Van ons mogen ze compleet door de furikake zijn gehaald.
Furikake: een bijzonder strooisel met zeewier, sesam en gedroogde tonijn
Hele grote schnitzel
De kerstomaatjes met sojasaus in een wasabi-dashi (‘tomato ohitashi’) vinden we leuk bedacht en ze smaken lekker fris en sappig.
Ze blijken ook een goede tegenhanger van de ‘Tomahawk tonkatsu‘: een Japanse schnitzel waarvan we wel een hele grote portie krijgen (wees gewaarschuwd). Het is een goede, sappige schnitzel met lekker fris aangemaakte koolsalade. De tonkatsusaus die erbij hoort (hier op de kaart aangeduid als ‘Japanse bbq sauce’) is hoog op smaak – misschien zelfs iets té, want de specerijen branden op de tong.
Yuzu crème brûlée
Ster van de show zijn misschien wel de pickles (tsukemono); waarbij we maar blijven eten van de ingelegde daikon met yuzu.
De ‘yuzu crème brûlée’ is iets waar we ons de hele avond op hebben verheugd. Hij mist dat bevredigende harde laagje waar je zo lekker met je lepel op kunt tikken tot je krak hoort, maar bevat wel een dun laagje gekarameliseerde suiker. De textuur is ook een heel klein beetje korrelig, maar de smaak is goed.
Cocktails en drankjes
Een belangrijk onderdeel van Duke of Tokyo en ook van het restaurant zijn de cocktails en drankjes. Er staan creatieve signatuurcocktails als een ‘Shokunin Old Fashioned’ op de kaart, met Japanse whisky, runderbouillon en tare, maar bijvoorbeeld ook een toffe Martini met sake, koji en rijstazijn. De sakes zijn ingedeeld in categorieën als fruitig, droog en ‘uniek en gerijpt’ – en zo zien we het graag.
De huisgemaakte ijsthee vinden we in elk geval heerlijk; die is gemaakt met genmaicha; een van onze favoriete Japanse theesoorten vanwege zijn notige, popcorn-achtige smaak. Ook de Negroni – een signatuurcocktail – vinden we heel lekker en vrolijk makend. Er zit Japanse gin in, Campari, pruimenwijn en shiitake (!). Ter referentie drijft er een snoepje in de vorm van een paddenstoel bovenop het ijsblokje.
Bijzondere omgeving
Duke of Tokyo is een plek die op alle fronten een goed gevoel geeft en dat geldt ook voor Izakaya Duki. Je zit er leuk, het is een bijzondere omgeving en er valt veel te kijken. De menukaart is enerzijds vertrouwd, maar ook gevarieerd en creatief genoeg om foodies te kunnen boeien. En de gerechten zijn met zorg en aandacht klaargemaakt, iets wat we toch knap vinden in een formule waarvan je verwacht dat ‘ie meer draait om het TikTok-gehalte. Hartstikke leuke plek om even een hapje te gaan eten dus… en dan meteen door naar die karaokebooth, om de dag van je af te zingen.
@culynl Karaoke mét Japans eten vooraf? Het kan bij Duke of Tokyo in Rotterdam! #rotterdam #rotterdamfood #hotspots
Het adres van Izakaya Duki
Je vindt Izakaya Duki in Duke of Tokyo aan het Hofplein 19 in Rotterdam.
Kijk voor openingstijden en meer informatie op de website.
Meer hotspots in Rotterdam:
- Deze deli in Rotterdam verkoopt een Japanse kapsalon
- K-ea in Rotterdam springt in op de hype van Koreaanse toast en boba
- Bar Pekel: gepekelde vis in dé nieuwe culinaire broedplaats van Rotterdam