Mara’s Italië in Amsterdam: de tofste Italiaanse hotspots van Mara Grimm
Voor het gloednieuwe Stadskookboek Amsterdam selecteerde culinair journalist Mara Grimm haar favoriete adressen in de hoofdstad. Van sterrenrestaurant tot streetfood-stalletje en van ijssalon tot wijnbar… ze staan allemaal in haar nieuwe boek. Op Culy deelt ze de komende weken een aantal van haar lievelingsadressen. Deze week: Mara’s Italië in Amsterdam.
Massimo IJsfabriek
Van Ostadestraat 147
Je struikelt in Amsterdam over de ijssalons, maar er kan er maar één de beste zijn. Dat is zonder twijfel de Italiaanse Massimo Bertonasco. Ik wandel dan ook bijna elke week met mijn zoontje naar zijn zaak in de Pijp. Proef vooral zijn citroenijs, gemaakt van joekels van citroenen uit Italië.
Casa del Gusto
Kerkstraat 121
Elke keer als ik hier wat van mijn favoriete venkelsalami ga halen, loop ik met een enorme tas de winkel uit. Want eigenaren Gessica en Gianni zitten zo vol verhalen over de producten die ze verkopen dat je onmiddellijk alles wilt proeven. Van de pasta tot de ansjovis en van de burrata tot de koekjes: alles komt rechtstreeks van Italiaanse boeren en producenten.
Nog niet overtuigd? Gessica en Gianni maken ook de lekkerste pizza van de stad. Ze gebruiken oude Italiaanse graansoorten en verrukkelijke tomaten. De pizza wordt speciaal voor hen gebakken door bakker Eef van restaurant As en elke vrijdagmiddag rond 14.00 uur bij de Kerkstraat afgeleverd. Drie keer raden wie er bijna elke vrijdag op de stoep staat…
https://www.instagram.com/p/BHAf8s8QYmU/?taken-at=3326792
Pepe Nero
Eerste Oosterparktstraat 3-5
Mocht je nog nooit hebben gezien hoe Spaghetti Parmigiano in een Parmezaanse kaas wordt geflambeerd, dan moet je zeker een keer bij Pepe Nero gaan eten. Dit zaakje in Amsterdam Oost bestaat veel minder lang dan golden oldies als Segugio, La Perla of A Tavola, maar zou zomaar eens kunnen uitgroeien tot een nieuwe klassieker.
Salvatorica
Lijnbaansgracht 71
Eigenaar Roberto Murra heeft twee grote liefdes: jazzmuziek en pasta. In zijn pastamakerij aan de Lijnbaansgracht maakt hij misschien wel de beste ravioli van de stad. Niet voor niets produceert Roberto een paar honderd kilo handgemaakte pasta per maand voor zaken als Balthazar’s keuken en Café Restaurant Amsterdam. Maar het leukste komt nog. Want terwijl hij aan het werk is kun je de hele dag door aanschuiven voor een bord dampende pasta. De keuze is niet erom, maar dat hoeft ook niet, want alles wat er wél is, blinkt uit in smaak en eenvoud.
Toscanini
Lindengracht 75
Chef-kok Leonardo Pacenti is de godfather van de Italiaanse keuken in Amsterdam. Zijn Toscanini zit niet voor niets al meer dan 25 jaar bomvol. Leonardo kookt puur, eerlijk en vooral: godvergeten lekker.
Speciaal voor mijn Stadkooksboek Amsterdam maakte hij een verrukkelijk spaghetti vignarola. Het recept vind je op pagina 138. Maar mocht je nog nooit bij Toscanini zijn geweest, dan raad ik je van harte aan eerst de kunst te gaan afkijken bij de maestro zelf. Want niemand kookt zoals Leonardo dat doet.
Stadskookboek Amsterdam van Mara Grimm en Liselore Chevalier (uitgeverij Mo’Media) ligt nú in de (digitale) boekhandel voor € 24,99 euro.
Meer fijne Italiaanse restaurants in Nederland:
- Cecconi’s (in het Soho House in Amsterdam): klassiek Italiaans in een modern jasje
- Stazione Pazzo: puur Italiaans eten in het stationsgebouw van Soestduinen
- Piatto Utrecht serveert Italiaanse klassiekers met een moderne twist