Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Restaurants 29 jun 2024
Leestijd: 7 minuten

Hotel-restaurant Brass in Utrecht: uitstekende brasseriegerechten en hartverwarmende service

Met meer dan uitstekende brasseriegerechten, hartverwarmend gastvrije (wijn-)service en zalige hotelkamers middenin de Utrechtse binnenstad weten ze ons bij restaurant en hotel Brass in Utrecht helemaal in te pakken. Het is meteen alsof we er al jaren komen.

Restaurant Brass: hidden gem in Utrecht

Je kunt het gerust een hidden gem noemen, want je moet eerst even langs de typische studentenhoreca op het Janskerkhof om het karakteristieke oude pand van hotel-restaurant Brass te bereiken. Maar dan wacht je ook een heel warm welkom van eigenaren Maartje en Sidney, die je meteen het gevoel geven dat je een van hun vaste gasten bent.

Voor de goede orde: die zijn we niet. We lopen hier al 13 jaar langs, en tóch zijn we er in die tijd niet binnengevallen (ondanks dat ze vermeld staan in de Gault&Millau-gids). Ja, één keer erin en eruit: tijdens De Domstad Deelt Uit, waarbij ter ere van het 900-jarig bestaan van de stad negen Utrechtse toprestaurants honderd gratis gerechtjes uitdeelden om de alsmaar groeiende gastronomie in Utrecht te belichten. Brass was een van de deelnemende restaurants en er stond een lange rij van de ingang tot aan de keuken, achterin de tuin.

Vaste gasten hebben ze genoeg en met de huiselijke sfeer en gezellige, kundige bediening die we hier ervaren (met ruimte voor een wijngrap op z’n tijd – we love it), snappen we maar al te goed dat mensen hier willen terugkomen.

Koken aan de stadstuin

Ben je eenmaal dat Janskerkhof over gecrosst, dan zie je bij binnenkomst in het pand aan je rechterhand de bar en links de dinerzaal. Er is een trap die leidt naar een intiem hotelgedeelte met tien modern ingerichte kamers, met genoeg blootliggende details van het oude pand om niet te vergeten dat je op een bijzondere plek logeert.

Loop je rechtdoor door de hal, dan beland je in de fijne stadstuin die ons heel hard lonkt voor mooie zomeravonden. De keuken bevindt zich ook aan die tuin; het is er bijzonder krap, maar chefkok Robert Jan Bubberman en zijn sous weten er op drukke avonden toch 50 couverts uit te knallen.

Brass restaurant interieur
Brass

De chef stond hiervoor in de keuken bij Kasteel Heemstede* in Houten. Onder leiding van André van Doorn werkte hij zich op van leerling tot assistent chef-kok. Hij staat inmiddels al zeven jaar bij Brass in de keuken en hij weet dus heel goed wat werkt voor het restaurant. Zo laten de vaste gasten zich graag verrassen door het chef’s menu, dat ze gemiddeld (afhankelijk van het seizoen en aanbod) elke zes tot acht weken veranderen en hotelgasten gaan meestal voor à la carte.

Voor een chef’s menu van 5 gangen betaal je hier overigens 65,- euro. Wijnen gaan per heel glas (8,-) en half glas (5,-), en neem je de volledige Chef’s Special dan kun je voor 115,- achteroverleunen voor een vlucht van vijf gangen, bijpassende wijnen, een welkomstbubbel en koffie met friandises toe.

Amuse van bloody mary en mousse van basilicum met aardbei - brass in Utrecht
Justin de Nooijer voor Culy

Kaviaar van zeewier

Wij leggen ons lot heel graag in de handen van de chef en starten daarbij eerst met een glas Cava. Vanaf ons tafeltje aan het raam kunnen we het Utrechtse stadsleven piekfijn in de gaten houden. Zie ons hier maar eens weg te krijgen. Al snel komen de amuses op tafel. Het eerste wordt aangekondigd als ‘een soort bloody mary‘ in een klein glaasje: bouillon van gefermenteerde tomaat met een mousse van munt en hele milde feta. Ernaast een schelp van spinazie met een mousse van basilicum en aardbeien gemarineerd in aceto balsamico. Allebei heerlijk fris.

Voorgerecht bij Brass van Canadese kreeft, vlierbloesem, gevulde komkommer
Justin de Nooijer voor Culy

Gastvrouw Maartje komt tussendoor de eerste wijn toelichten en doet dat op warme en kundige wijze. Ze schenkt ons een subtiele wijn in met de smaak van amandel. Dat subtiele is van belang om de Canadese kreeft uit het voorgerecht niet te overschaduwen.

Dat gerecht bestaat uit – naast kreeft – een crème van vlierbloesem, een crème van avocado met tomaat, gevulde komkommer met het vlees van de kreeft, plantaardige kaviaar van zeewier en kreeftenschuim. Het is een leuk, creatief gerecht met smaken die goed bij elkaar passen en verrassende elementen. Een enthousiaste start.

Trend: vegan kaviaar (maar waar is het van gemaakt en wat kun je ermee?)

Verse artisjok barigoule met vadouvan
Justin de Nooijer voor Culy

In de vadouvan-hemel

Het volgende gerecht vinden we meteen ook het beste van de avond: een rouleaux van Bloemendaalse Gele (een knolsoort die in de zomer verkrijgbaar is) met artisjok barigoule, vadouvan, knapperige brioche en schuim van vadouvan. Allereerst, die knol: nooit van gehoord. Verrassend leuk (en lekker!). Maar ook de combinatie van artisjok met vadouvan is voor ons puur genieten. De zachte smaak van de verse artisjok blijft overeind, ondanks de kruidige specerijen in dit mengsel. Het is een combinatie die ons bijblijft: we gaan dit thuis proberen na te maken.

Vadouvan: dit specerijenmengsel is een mix tussen India en Frankrijk

Beekridder (forel) met groene asperge en tuinbonen
Justin de Nooijer voor Culy

Krokante tuinbonen

Na de Bloemendaalse knol krijgen we het vermoeden dat de chef een voorliefde heeft voor ingrediënten die net even wat minder bekend zijn (en we rijden graag mee op die trein). Zo serveert hij nu een gerecht van zachtgegaarde Beekridder – een soort forel – met een crème van spinazie en groene asperge, salade van aardappel en groene asperge en een crunch van tuinbonen. Voor als je het nog niet wist: krokante tuinbonen zijn een hemelse snack of topping. De schuimige saus is van gerookte paling en geeft het gerecht samenhang.

Kalfsvlees met stroganoff en kapucijners, zwezerik, tahin
Justin de Nooijer voor Culy

Zwezerik met tahin

Voor het hoofdgerecht is er weer een mooi plaatje op het bord geschilderd in de vorm van zacht en mals kalfsvlees met een vinaigrette van stroganoff, cantharellen, loeiheet gepofte aardappel (het velletje kraakt nog zo lekker) en een groene crème van doperwt en kapucijners. Erbij krijgen we een supplement van krokante zwezerik met een crème van tahin en tomaat.

De combinatie van zwezerik met tahin zagen we nog niet eerder en het werkt heel goed. Het geeft het ietwat klassieke hoofdgerecht – waarvan alle elementen heel smaakvol zijn – een speelse tegenhanger. Dat zien we bij Brass in iedere gang terugkomen: elk gerecht is laagdrempelig door een zekere herkenbaarheid, maar heeft toch ook altijd een interessante twist of component.

Dessert van framboos, ruby chocolade, roos en lemon curd met lavendel panna cotta
Justin de Nooijer voor Culy

Warme madeleines

Het nagerecht lepelen we ook weer gretig naar binnen: het is perfect in balans en precies waar we zin in hebben. Florale en frisse smaken als framboos, roos, lavendel en lemon curd zijn mooi gecombineerd met verschillende texturen, zoals brosse meringue, panna cotta en knapperige Ruby chocolade.

Overigens is ook het tempo waarin de gangen worden geserveerd heel prettig; er word ruim voldoende tijd genomen om je even te laten uitbuiken, terwijl de bediening echt wel de vinger aan de pols houdt. Het is knap hoe dat als een goed afgestemde choreografie reilt en zeilt. Aan dat soort details, bijvoorbeeld ook aan de persoonlijke en warme benadering, merk je dat ze bij Brass restaurant door jarenlange ervaring, passie en vakmanschap weten wat ze doen.

Madeleines en bonbons bij Brass
Justin de Nooijer voor Culy

We sluiten nog even af met madeleines die warm uit de oven komen en een bonbon met gepofte rijst. Za-lig. Omdat we toch boven slapen, maken we nog even een lekkere avondwandeling door de levendige stad, voordat we de deur van de hotelkamer achter ons dichttrekken.

De hotelkamer

Die levendige stad hoor je wel tot in de nok van onze hotelkamer – het is dan ook per slot van rekening donderdagavond, uitgaansavond in zo’n studentenstad – maar algauw klinkt het als vrolijke ruis. We slapen heerlijk in het Kingsize bed, de sanitaire voorzieningen zijn goed en je kunt lekker even een kopje koffie of thee zetten op je kamer. En is er iets fijner dan ‘s ochtends ontwaken en heel eventjes de rust ervaren van een doorgaans drukke stad? Brass mag dan misschien helemaal niet zo ver van huis zijn; hier eten en slapen voelt echt even als een mini-vakantie.

Het adres van Brass

Het Janskerkhof 19
3512BM Utrecht

Kijk voor meer info over hotel-restaurant Brass in Utrecht en de openingstijden op de website.

Hotel Brass in Utrecht
Justin de Nooijer voor Culy
Bed in de hotelkamer van Brass
Justin de Nooijer voor Culy

Meer hotspots en restaurants in Utrecht:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.