Must-do deze zomer: ontdek de zomerse high tea in Waldorf Astoria Amsterdam
Als er één plek in Nederland is waar ze het begrip ‘high tea’ volledig begrijpen, is dat het Waldorf Astoria in Amsterdam wel. De mooiste creaties passeren de revue tijdens de inmiddels befaamde Summer Afternoon Tea van het hotel.
Elk seizoen speelt een nieuw thema de hoofdrol bij de Afternoon Tea in Waldorf Astoria. De patissier van het hotel, Vipin Charly, zet seizoen na seizoen alles op alles om zichzelf én de verwachtingen van de gasten te overtreffen.
Summer Afternoon Tea bij Waldorf Astoria
Ook in de zomer hoort daar dus een bijpassende high tea bij. Twee jaar geleden kon je genieten van allerlei lekkers in het thema ‘ijs’ en vorig jaar was de afternoon tea van het Waldorf Astoria gedompeld in een circus-thema.
Zodra je binnentreedt in de Peacock Alley van het Waldorf Astoria word je direct in de watten gelegd. Niet alleen vanwege de prachtige ruimte en comfortabele fauteuils waar je in kunt zitten, maar ook door het vriendelijke personeel.
De summer afternoon tea van 2019 is ook weer lekker zomers, maar dan met een uitstapje naar het strand. En wat we bij al die zomerse goodness drinken? Een kopje thee natuurlijk. Er worden twee theeën geschonken bij de summer afternoon tea – een groene en een zwarte.
Dat is overigens niet het enige dat we drinken: we krijgen deze middag ook nog een kokosnoot met daarin een zomerse (alcoholvrije) theecocktail. Verder worden we getrakteerd op een amuse, gevolgd door de prachtige etagère met hartige en zoete hapjes en – niet te vergeten – de scones.
Om te beginnen… thee!
Voorafgaand aan de Afternoon Tea kun je de middag aftrappen met een heerlijk glas champagne. Cheers!
Na de champagne is het tijd voor de amuse en wordt tegelijkertijd de eerste thee geschonken, die hoort bij de amuse en de hartige gerechtjes. Een frisse, groene thee met yellow roses en ginkgo (een kruidenmiddel van de Japanse notenboom) uit Japan. De thee is speciaal voor Waldorf Astoria ontwikkeld en wij snappen wel waarom ze ‘m exclusief willen houden. Een absolute winnaar!
De amuse die we daarbij krijgen, leidt het thema van de middag perfect in. Het is een prachtige schelp die is gevuld met Hollandse garnalen, octopus, venkel en tomaat. Het zoute van de zeedieren combineert perfect met het frisse van de venkel. Dit belooft nog veel meer moois!
Eet je vlees? Dan zit er ook nog wat zolderspek op (en voor wie – net als wij – niet zo 1, 2, 3, wisten wat dat precies is, kun je hier alles lezen over de speksoort).
Over naar de hartige hapjes
Over naar het échte spektakel, want wat zijn de etagères bij Waldorf Astoria toch altijd sprookjesachtig mooi. Bijna te mooi om op te eten. Bíjna, gelukkig. De man die ons bedient, legt ons vriendelijk uit wat er allemaal voor onze neuzen is neergezet. En dat is nogal wat.
Met één gerecht moeten we snel zijn. Dat bestaat namelijk uit een brioche van eiwit met makreel. Als je te lang wacht met het opeten, zakt het eiwit in. Dat hoef je geen twee keer te zeggen! We nemen een hap en genieten van een luchtig en zoutig hapje met bijzondere texturen. De combinatie van vis en meringue is bijzonder, maar een absolute aanrader.
Verder ligt op het plateau een krokante aardappelcracker met zeewierpoeder en duindoornbes, die eruit ziet als zeewier. Bovenop ligt een zeester van geitenkaas. Krokant, zoutig… Doe ons hier maar een zak van!
Er is zelfs een ‘strandbedje’, gemaakt van crostini met kruidenroom en verse zalm. Helemaal onderop de etagère ligt één van onze favorieten: Indiase pani puri. Een knapperige aardappelsoufflé met pittige kruiden en mierikswortel en een dip van crème fraîche. De ‘strandbal van aardappel’ is hol van binnen en daardoor lekker luchtig. Het is tevens een verwijzing naar de afkomst van de chef.
Fun fact: het zand dat onder de strandbal en de strandstoel (die overigens niet eetbaar is) ligt, is geen echt zand maar broodkruim.
Van hartig naar zoet
Om onze smaakpapillen weer op scherp te stellen, volgt tussen de hartige en zoete hapjes een frisse ijsthee van kokosnoot, citroen en limoen. Geserveerd in een ijskoude kokosnoot, want we zijn nog steeds op het strand natuurlijk.
Vervolgens wordt de tweede thee geserveerd. Dit keer een zwarte twee met rode vruchten en sinaasappel. Op de één of andere manier doet het ons denken aan de decembermaand, maar ook bij de zomerse gerechtjes doet ‘ie het goed.
Stiekem zitten we al een klein beetje vol van de hartige hapjes, maar de zoetekauw in ons is inmiddels op scherp gezet. Maar liefst zes zoete hapjes flaneren op de etagère.
De favorieten zijn met stip op een gedeelde eerste plek: de prachtige rum-financiers met een parel van rum in een schelp van witte chocolade (heerlijk zacht en chewy!) én de kokosnoot van piña colada met chocolade, ananasgelei en in het midden een zoete kokosmousse. To die for.
Verder ligt er een prachtige strandbal van cheesecake met frambozenjam, een citroen merengue eclair (knapperig en fris tegelijkertijd), een piratenboot van chocolade, passievrucht en gelei van banaan en een bosbessenmuffin met ruby chocolade die is afgetopt met een octopus van
Beste scones ooit!
En wat er bij geen enkele high tea mag missen, zijn natuurlijk scones. Zo ook bij de Afternoon Tea ontbreken ze niet. En wat voor scones! We krijgen twee kakelverse scones, één met echte vanille en één met een subtiele hint van karamel-zeezout. En dat mag wat ons betreft vaker in een scone zitten.
De scones werden geserveerd met drie soorten jam (aardbei, framboos en blonde sinaasappel), maar wij kozen voor de botercrème. Een dikke, volle crème die perfect past bij de verse, luchtige scones.
Wil je ook genieten van de luxe en verrassende summer afternoon tea van het Waldorf Astoria? Je kunt nog t/m eind augustus in het hotel terecht voor deze treat. Kijk op de website van Waldorf Astoria Amsterdam om te reserveren. Tip: sinds kort serveren ze ook een te gekke Baby Shower Afternoon Tea.
Meer high tea:
- Drink thee met mini baos bij de Asian high tea van Happyhappyjoyjoy
- OMG: je kunt nu high teaën bij McDonald’s met burgers en friet
- Gym&Gin in Rotterdam: gezond genieten en een high tea met gin
Foto’s: Nancy van Batenburg