KAIA is de perfecte plek voor een moderne kijk op de Griekse keuken
De Griekse keuken heeft het niet altijd even makkelijk in Nederland. Hoewel je in zo’n beetje ieder dorp een Grieks restaurant vindt, hangen de meeste van clichés aan elkaar. Blauwe tegeltjes, rieten stoelen en als het even kan een aantal zuilen die pontificaal in het midden van de zaak worden gezet. Alles om maar die ‘authentieke’ Griekse beleving neer te zetten. KAIA doet het anders en brengt een moderne kijk op de traditionele keuken.
De gemiddelde Griekse zaken hebben eigenlijk best wat gelijkenissen met de Chinees-Indische restaurants. Ook daar struikel je over in de gemiddelde gemeenplaats. Het resultaat? Pompen of verzuipen; of je vernieuwt of je gaat kopje onder. Het gebeurde de afgelopen jaren bij tientallen restaurants die niet mee konden of wilden met de tijd.
Stijlvol restaurant met Griekse keukenbrigade
Dat het anders kan, bewijst het Griekse KAIA in Amsterdam-Zuid (de grote broer van het naastgelegen Krusta, waar je verrassende Zuid-Europese pizza’s en pasta’s eet). Deze charmante zaak ademt Griekenland zonder ook maar enig cliché aan te stippen. Sterker nog: wie een avond aanschuift, gaat verrast worden door eigentijdse gerechten, unieke variaties op Griekse klassiekers en vakkundig personeel.
Wie voor het eerst bij KAIA naar binnenloopt, zal het opvallen dat het restaurant strak en stijlvol is ingericht. Het lijkt bijna alsof je een Scandinavische ruimte binnenloopt door het gebruik van de lichte kleuren in combinatie met het minimalistische design. Toch weet het op de één of andere manier ook een Mediterrane uitstraling te hebben en zit je er alsof je na een warme vakantiedag bent neergeploft in een rustgevend restaurant.
Dat zo’n beetje het hele keukenpersoneel rechtstreeks uit Griekenland en Turkije komt, helpt mee aan dat gevoel. Bij KAIA eet je à la carte en dat vinden we eigenlijk ook wel weer eens fijn in de tijd waarbij veel restaurants een standaard menu serveren. De kaart houdt men bewust compact: 7 voorgerechten, 4 hoofdgerechten, wat vlees en vis van de grill en 2 desserts. Het maakt de keuze een stuk makkelijker; al helemaal als je besluit de gerechten te delen met je tafelgenoten. Hoeft niet, mag wel.
Gekarameliseerde boter met honing
We beginnen met huisgemaakt brood en krijgen een mandje met brioche die lekker vettig is zonder dat het vervelend is. Sterker nog, de gekarameliseerde boter met honing die we erbij krijgen is zo lekker dat we het liefst het hele bakje op één sneetje brioche smeren.
Griekse klassiekers in een nieuw jasje
Vervolgens krijgen we een scala aan Griekse klassiekers in een eigentijds jasje geserveerd. De lachanodolmas is een variant op de traditioneel dolmas van wijnbladeren, maar overtreft onze verwachtingen. De gestoofde kool gevuld met romige rijst is machtig, maar waanzinnig lekker. Hoewel dolmas normaal gesproken nogal zuur kunnen uitvallen, is dat in dit geval absoluut niet zo. De vulling is goed in balans en op smaak gebracht met typische Griekse kruiden als oregano en munt.
Dolmades (of dolmas): met deze dips en variaties worden deze gevulde wijnbladeren nóg lekkerder
Naast de knalgroene kool staat een ander Grieks fenomeen voor ons: tzatziki. Die wordt hier niet op tafel gezet als ordinaire dip, maar als subtiel licht gerechtje dat je meer kunt zien als bijgerecht. De yoghurt is heerlijk fris en de gifgroene komkommerolie die erop ligt, maakt het geheel helemaal af.
Verschillende bereidingen van lam
In aanloop naar het hoofdgerecht schakelen we over naar een rode Palivos Ammo Terra Leone wijn. De wijnkaart is zoals je zou verwachten gevuld met Griekse wijnen en dat heb je gelijk door. De kruidige wijn is zwaar en heeft aroma’s die je doen denken aan de bergen.
Het past goed bij het hoofdgerecht, want we kiezen we voor de lam ‘prasoselino’. Op ons bord liggen drie bereidingen van het lam met krachtige jus en een prei-/bleekselderijcrème met avgolemono (Griekse bouillon met ei en citroen). Hoewel lam zacht en subtiel van smaak hoort te zijn, komt het vaak genoeg voor dat de smaak vrij intens is. Dat is bij KAIA niet het geval. Het vlees is perfect bereid en goed van smaak. Het stukje lamsfilet is boterzacht en heeft een superkrokante korst, heerlijk.
Machtig pistache-dessert
Voor het dessert gooien we een muntje op, want kiezen tussen de Griekse yoghurt en het dessert met pistache kunnen we niet. De keuze valt op het het dessert met pistache-ijs dat gedragen wordt door een krokantje van filodeeg met daaronder een ring van pure chocolade die weer gevuld is met pistache. Het gerecht blijkt een pittige laatste horde te zijn van ons avondje bij KAIA, want hoewel het gerecht erg lekker is, is het een zware jongen.
Dat is overigens helemaal niet erg, want Grieken zijn nou eenmaal echte zoetekauwen. KAIA weet met haar gerechten de Griekse keuken het podium te geven dat het verdient. Achter alle gerechten zit een goed uitgewerkt idee en dat merk je aan alles, daar kan geen cliché tegenop.
Het adres van KAIA:
Europaplein 21 in Amsterdam
Grieks restaurant KAIA is geopend voor lunch en diner. Kijk op de website voor actuele openingstijden.
Meer hotspots:
- Krusta in Amsterdam: sympathieke hotspot met verrassende Zuid-Europese pizza’s en pasta’s
- Hotel-restaurant Brass in Utrecht: uitstekende brasseriegerechten en hartverwarmende service
- Stedentrip naar Florence gepland? Dit zijn de leukste hotspots voor lekker eten en drinken