Culy ontdekt… Wyers Bar & Restaurant
Een nieuw hotelrestaurant in Amsterdam is geopend: Wyers Bar & Restaurant. Een Amsterdams restaurant met Amerikaanse roots, in het nieuwe Kimpton De Witt Hotel. Dat wilden we proeven!
Het hotel beslaat meerdere panden aan de Nieuwezijds Voorburgwal (vlakbij het Centraal Station), maar de ingang van restaurant Wyers zit om het hoekje, op de Nieuwendijk 60.
Het design is huiselijk en toch strak, met dank aan Studio Modijefsky. In de keuken heeft chef SammyD de leiding; hij combineert zijn soulful signatuur met Nederlandse ingrediënten en lokaal geproduceerde specialiteiten.
Van de uitgebreide drankkaart worden we direct blij: veel speciaalbieren op tap, mooie wijnen en toegankelijke cocktails. Zo dronken wij een fijne Chenin Blanc uit de Loire, met 8 euro per glas niet goedkoop, maar Ă©rg lekker.
Ook verrassend: een biercocktail! We proefden de Apérol Mist (⏠10,-) met het White Mama bier van Two Chefs Brewing, aangevuld met Apérol, citroen en Cherry Heering likeur. Fris en fijn, zeker voor mensen die niet van een sterke biersmaak houden.
Op het menu vinden we internationale klassiekers met een oer-Hollandse twist. Favorieten als een Reuben sandwich, lobster roll, steak tartare, en een hot dog (met kimchi en bacon!) voor overdag, en âs avonds gerechten als mosselen, black angus ribeye en hanger steak (longhaas) van de grill.
Die grill is trouwens wel een dingetje: een flinke houtgestookte, een echte eyecatcher in de open keuken van Wyers. Niet alleen je oog valt erop, ook je neus: de grill-geur komt je direct heerlijk tegemoet. Genieten. Je proeft deze grillsmaak vooral in gerechten als de uiensoep, de ribeye en bbq chicken cobb salade.
Hieronder een impressie van onze avond langs alle gerechten.
Een amuse vooraf: klassieke Hollands gevulde eitjes met crudités en een blauwe kaasdip.
Veal tartare tonnato (⏠16,-), wat uiteindelijk een steak tartare van kalfsvlees bleek, op een flinterdun plakje lardo, op gegrild brood. Bijzonder smakelijk.
Over gegrild brood gesproken: dat kunnen ze hier wel. Mijn hemel, dit gegrilde Italiaanse brood met een flinke pot verse ricotta ernaast (⏠7,-) was genieten geblazen.
Gegrilde garnalen met citroen: simpel, maar goed.
Niet van de grill, wel uit de koekenpan: rode mul met een langoustine tartaar (LEKKER!), tomaten en venkel, en een wonderschoon schuim van kaffir lime (⏠28,-).
De parel van de avond: hanger steak (longhaas) van de grill, met friet en bĂ©arnaisesaus (⏠27,-). Het vlees is perfect gegaard en heeft bijzonder veel smaak, want dit type vlees (afkomstig uit de middenrifspier van het rund) is â mits het lang genoeg heeft gerijpt â heerlijk mals, sappig en smaakvol. En dat is -ie.
Klein minpuntje: omdat het vlees op de friet ligt, is die op veel plekken wat slap geworden. Daarnaast snijdt ât niet zo lekker. De bĂ©arnaisesaus is overigens wel helemaal top.
Als dessert schotelt de chef ons een proeverij van allerlei toetjes voor: brownie met chocolademousse, fuit pudding met frambozensorbet en soesjes met vanille-ijs en aardbeien. Een feestje!