Atelier Restaurant & Bar in Amsterdam: creatieve hub met goed eten
In een oude wasstraat in de Schinkelhaven in Amsterdam opende Atelier Restaurant & Bar begin 2016 haar deuren. Zij maakten er een creatieve plek van, die perfect is voor feestjes, festivals én superlekker eten.
Creatieve broedplaats
Achter het Olympisch Stadion zit een up & coming creatieve broedplaats. Tussen de kantoren van LaDress, Sneaker District en DJ Armin van Buuren kun je bij Atelier Restaurant & Bar een drankje drinken met je vrienden (bijvoorbeeld op het riante terras), komen werken achter je laptop of uitgebreider dineren met je lief.
Én: een groot voordeel van op een bedrijventerrein zitten: je kunt hier gerust tot drie uur ‘s nachts buiten zitten met een biertje. Niemand heeft er last van.
Er worden dan ook regelmatig feesten en kleine festivals georganiseerd bij Atelier. Zo staan er voor binnenkort een haring party en het Bitterfest: een ode aan de bitterbal, op de planning. Toch kun je hier ook serieus goed eten. Met dank aan de chef.
Gerechten met een twist
Chef Nino Starreveld is pas 25 jaar, maar heeft al in een aantal sterrenzaken gewerkt. De crew van Atelier ziet in hem veel potentie en laat hem vrij om zijn creativiteit de vrije loop te laten op de menukaart.
De chef serveert gerechten met een twist: voor de Caesar salade roostert hij de kropjes baby romaine op de grill en het eitje op je steak tartare wordt eerst langzaam gegaard in een roner (waterbad) en daarna op de bbq gelegd voor een rooksmaak.
Culy ontdekt Atelier
Wij nemen plaats op een bank van steigerhout met kussentjes om uitgebreid te proeven wat Atelier serveert.
Bij ons drankje (een tof Amsterdams biertje en huisgemaakte limonade met limoen en munt) krijgen we allereerst verse, huisgemaakte focaccia met olijfolie, zout en olijven.
Daarna duiken we in de menukaart. Daarop staan acht gerechten, allemaal bedoeld voor shared dining. Vier van de gerechten worden koud geserveerd, de andere vier zijn warm. Allemaal kosten ze € 12,50 per stuk.
Ook kun je op een ‘chef’s trip’ gaan: je krijgt dan voor € 40,- per persoon in totaal zes gerechten en twee nagerechten om te delen. Dat doen we!
De wijnkaart is overzichtelijk met wijnen per glas (van € 3,75 tot € 5,25) of per fles. Tof is dat er direct onder staat bij welk gerecht de wijn goed combineert. Dus je hoeft je niet te schamen als je geen kenner bent. De bierkaart bevat lokale bieren van Brouwerij ‘t IJ en Two Chefs Brewing, maar ook wat klassiekers. Zo staan Vedett, La Chouffe en Meantime op de tap.
We beginnen met de ‘Amsterdamse ceviche’ van makreel met een ‘kopstootje’ (Amsterdamse jenever) en picalilly crème. Een tof idee om de makreel te laten ‘garen’ in de Amsterdamse jenever. Je proeft de drank goed terug.
Daarnaast krijgen we gepofte bieten met beurre blanc, een panna cotta van beurre blanc en een crumble van walnoten en hazelnoten. Ont-zet-tend lekker. Leuk om eens iets anders bij biet te krijgen dan geitenkaas en de panna cotta van beurre blanc is bovendien een geniale vondst.
Het derde gerechtje is buikspek met appelcompote, pastinaakchips en knoflookcrème. In eerste instantie dachten we: pastinaakchips, die kennen we nu wel. Maar ze blijken perfect te passen bij de andere elementen op het bord en maken het af tot één geheel. Het buikspek is perfect gegaard en je proeft licht wat rozemarijn terug.
De koude steak tartaar is minstens zo lekker. Er zit wat parelgort doorheen, dat dezelfde structuur heeft als het vlees. De gerookte eidooier is natuurlijk regelrechte #eggporn en de groene asperges zijn lekker beetgaar. Een heel mooi gerechtje.
We lassen even een kleine pauze in en gaan daarna door met de signature dish van de chef: paella el Nino met dorade, mushy peas en saffraan-citroenschuim. De rijst heeft een mooie bite en de smaken van een traditionele paella komen er goed in terug. De dorade is heerlijk krokant gebakken en goed op smaak (lees: goed gezouten).
Daarbij krijgen we de coq avec vin: coq au vin maar met een twist, want de wijnsaus wordt naast de kip geserveerd. Daarbij paddenstoelen, wortel-tijmcreme en gedroogde, krokante parmaham. De kip is sous-vide klaargemaakt en daardoor lekker mals en sappig.
Bij deze gerechten krijgen we nog huisgemaakte friet met citroenmayo.
We denken dat we ploffen, tot we de pêche melba proeven. Die is zó lekker, dat we het glaasje binnen no time uitlepelen.
Ook het dessert van cookie dough met ijs van Koupe (minder zoet, gezonder) en zwarte bessen gel is goed. Prettig niet-zoet.
Relaxte plek
Atelier Restaurant & Bar is een prettige, relaxte plek waar je je heel vrij voelt. Je kunt hier prima borrelen met een groep vrienden of collega’s, maar het eten is ook dusdanig bijzonder en goed dat je hier een mooie avond hebt met je liefje. We raden je dan ook zeker aan om je te laten verrassen door de selectie van de chef.
Trouwens nog een tip voor als je net als wij naarstig op zoek bent naar de ingang: het zijn die dubbele deuren op het parkeerterrein. Wit met roze. Kan eigenlijk niet missen.
Atelier Restaurant & Bar is van dinsdag t/m vrijdag geopend vanaf 12:00 en op zaterdag vanaf 16:00 uur.