Verrassend maar op en top Italiaans eten bij Cucina Casalinga in Amsterdam
Bij Culy wijzen we je niet alleen op de shiny nieuwe tenten die openen, maar ook op de hidden gems. Pareltjes die misschien al járen op hun plek zitten, maar waar je wellicht aan voorbijloopt. Cucina Casalinga in Amsterdam-Zuid is zo’n plek. Een authentiek Italiaans restaurant met zo’n fijne, relaxte sfeer van dolce vita dat ondanks het traditionele karakter enorm weet te verrassen.
Je voelt het meteen tot in je tenen als je Cucina Casalinga binnenstapt: dit is een authentiek Italiaans restaurant. Goede sfeer, stapeltje Italiaanse kookboeken in de hoek, flessen Grappa uitgestald op een plank en op de achtergrond het Italiaanse gebrabbel uit de keuken.
Oprichter en eigenaar Giovanni Carmelitano woont direct naast het pand en dat is voor hem zowel een vloek als een zegen. Hij loopt voortdurend naar binnen en naar buiten met zijn pasgeboren zoontje op zijn arm (Massimo, die de liefde voor de Italiaanse keuken zo letterlijk en figuurlijk met de paplepel krijg ingegoten). Het geeft je het gevoel alsof je hem persoonlijk kent en dat maakt de sfeer in dit huiskamerrestaurant alleen nog maar gezelliger.
Van delicatessenwinkel naar restaurant
De Italiaan is onlangs wél de keuken uitgebonjourd (op z’n Italiaans dan hè). Het werd tijd, na 20 jaar (!) achter de potten en pannen. Zo lang? Ja, zo lang. Cucina Casalinga was namelijk jarenlang een delicatessenwinkel. Toen al was het er een zoete inval van mensen die hun verse pasta liefst ter plekke wilden opeten met een glaasje wijn erbij. En geef ze eens ongelijk.
Pas sinds drie jaar doet het dienst als restaurant. Voordat de Italianen er introkken, was het een slagerij: als je goed kijkt, herken je ‘t aan de vloer.
Maar het restaurant is ook zonder Giovanni achter de kachel in goede handen: chef Lorenzo kookte eerder bij een tweesterrenrestaurant op Broadway in New York en heeft er helemaal zin in. De Italiaan barst van de ideeën voor Cucina Casalinga. “Hij is een héle goede”, vertelt bedrijfsleider Don ons.
Cucina povera
Het restaurant telt zo’n dertig stoelen, maar vanaf allemaal heb je zicht op de keuken. En daar mag dan authentiek Italiaans worden gekookt; hier vind je geen standaard cacio e pepe, melanzana alla parmigiana en carpaccio op het menu.
Nee, de keukenbrigade laat zich inspireren door Mezzogiorno; het gebied ten zuiden van Roma en dan vooral Calabria, Sicilia, Puglia en Campania met Napoli. De moeder van Giovanni komt uit Rome, zijn vader uit Puglia, vandaar. Veel gerechten zijn ook geïnspireerd op cucina povera: de Italiaanse armeluiskeuken. En we weten: als er weinig voorhanden is, zijn de Italianen er een kei in om de ingrediënten volledig te benutten en daar álle smaken uit te trekken.
Bij Cucina Casalinga maken ze de verse pasta zelf. Bovendien is dit hét adresje waar je naartoe moet voor gerechten met verse truffel (zowel de zomer- als de wintertruffel). Een andere specialiteit is hun brioche met cacao.
Van Rome tot Puglia
Een blik op de menukaart (die trouwens fijn compact is met zo’n vier à vijf gerechten om uit te kiezen per gang) verrast. Neem de crostone waarmee we onze lunch aftrappen: die is gemaakt van goddelijk Altamura brood uit Puglia, gebakken in de houtoven. Chef Lorenzo heeft de toast belegd met baby inktvis in tomatensaus. Daarbij krijgen we ansjovismayonaise.
Ook de volgende gang is zo’n gerecht dat je nooit zelf zou kunnen bedenken als je denkt aan de Italiaanse keuken. Het is een soort saus van cannelinibonen met verse artisjokken, verse Caciocavallo kaas en dille-olie. En mán, wat is dat lekker.
Na de artisjok volgt duif uit Italië met drop, rode biet, radicchio én katsuoboshi. Dat ken je als die flinterdun geschaafde gedroogde tonijn, uit de Japanse keuken.
Ontroerende bonen
Als we op de kaart ‘traditionele Toscaanse cannellinibonen gekookt in fles (fagioli al fiasco)’ zien staan, voelen we Don aan de tand. Wat is dat, willen we weten. Chef Lorenzo laat het meteen zien: rauwe bonen gaan samen met pasta in een fles. Die gaat zo’n 35 minuten op het vuur.
Het is een typisch voorbeeld van die cucina povera: op ons bord een paar bonen, pasta, stukjes wortel en bleekselderij. Het is van een haast ontroerende simpliciteit: dit moet zijn wat je nonna je voorschotelt als ze je haar liefde wil tonen. Zó ontzettend lekker: puur, simpel en perfect gegaarde pasta, bonen en groenten. Alles heeft nog zijn lekkere bite behouden.
Brioche met cacao
We noemden eerder al even de brioche met cacao: die vinden we terug in ons dessert. Het brood is heel knapperig gebakken en wordt geserveerd met een gel van sinaasappel, een sabayon-achtige saus en heel zacht brooddeeg.
Een dessert als dit hebben we werkelijk nog nooit gegeten: het zachte brooddeeg heeft bijna iets kazigs: een hele mooie smaak, die goed samengaat met de cacao en de sinaasappel. Verrassend, zoals elk gerechtje dat we hier voorgeschoteld hebben gekregen.
Het adres van Cucina Casalinga
Wij raden je aan om zéker eens richting het Stadionplein in Amsterdam af te reizen en een bezoekje te brengen aan Cucina Casalinga. Strijk met een groep vriendinnen neer aan de grote tafel bij het raam en laat de flessen wijn aanrukken (hun wijnkaart bevat wel 100 wijnen), ga aan de Grappa met je vriend (ook daar hebben ze heel veel soorten van) en laat je hoe dan ook verrassen door bijzondere gerechten uit Zuid-Italië en fijne, persoonlijke service.
Het adres:
Stadionweg 271, Amsterdam
Openingstijden: maandag t/m zaterdag van 18:00 uur tot 22:00 uur. Check de website voor meer info.
Meer restaurants in Amsterdam-Zuid:
- Restaurant Wils in Amsterdam: het nieuwe paleis van Joris Bijdendijk
- Madame Cyclette Amsterdam: hét nieuwe flexitarische restaurant aan de Zuidas
- NENI Amsterdam strijkt neer in Zuid met heerlijk Mediterraans eten