Melvin Sturm
Melvin Sturm Restaurants 30 jan 2025
Leestijd: 4 minuten

Chez Nina draait lang niet alleen om instagrammable pasta: ze blijft dicht bij zichzelf

Chez Nina Green Brasserie knalde een paar jaar geleden ieder hotspot-lijstje binnen als nieuwe favoriet. Het sfeervolle restaurant serveert plantaardige gerechten met invloeden uit allerlei windstreken. De redactie van Culy proefde hoe inmiddels tot klassiekers uitgegroeide gerechten nog steeds recht overeind staan en hoe nieuwe gerechten hun shine pakken.

De tijd dat je ruim van tevoren moest reserveren bij het restaurant aan het Van Limburg Stirumplein in Amsterdam, lijkt voorbij. Dat is overigens absoluut geen slecht teken, integendeel. Terwijl we op een maandagavond binnenstappen – toegegeven: de eerste dag van de week is voor velen nooit een favoriet geweest om überhaupt buiten de deur te eten – is er plek te over.

En gelukkig maar, want wanneer een plek zó gewild is, dat je maanden vooraf moet reserveren is de lol er snel af. Interessant wordt het vaak pas om te zien wat een restaurant doet nadat de hype is gaan liggen.

Chez Nina
Bron: Melvin Sturm voor Culy

Chez Nina Green Brasserie vaart een duidelijke koers

Chez Nina is daar heel duidelijk in: met dezelfde koers recht vooruit. Want hoewel oprichtster Nina Olsson bijna een jaar geleden in goed overleg vertrok bij het restaurant, bleven haar naam en visie verbonden aan de zaak. De eclectische keuken van groenten en shared dining met een fusion touch bleef precies zoals die ooit bedacht was.

En dus vinden we vanavond het vertrouwde concept van het restaurant terug waarbij je kiest tussen 4, 6 of 7 gerechten die je deelt met je tafelgenoten. We kiezen voor het laatste, omdat we benieuwd zijn naar de nieuwe gerechten en stiekem gewoon niet kunnen (en willen) kiezen.

Chez Nina
Bron: Melvin Sturm voor Culy

Royale porties

Wat eerdere bezoekjes aan Chez Nina Green Brasserie ons leerden, is dat je nooit met een lege maag naar huis gaat. De porties zijn royaal en binnen de kortse keren staat de hele tafel vol allerlei verschillende gerechten. Zo ook vanavond.

Nog voordat we een stukje van het huisgemaakte brood in de verrassend frisse limoen-olie kunnen dippen, komt vanuit links een bord vol wintergroenten op tafel en rollen de biettenpolpettes (krokante Italiaanse balletjes) vanaf de andere kant de tafel op.

Chez Nina
Bron: Melvin Sturm voor Culy

De klassieke pizetta van Chez Nina

De op hoog vuur aangebakken spruiten, kool en net iets te rauwe bosuien liggen op een fluweelzachte bodem van tahin. Ze worden omringd door een chili-olie die het gerecht net dat beetje pit geeft. Je blijft ervan eten zonder dat de zweetdruppels over je hoofd rollen.

De polpette van biet wordt geserveerd in een knapperig jasje waar ze bij Holtkamp jaloers van zouden worden en is op smaak gebracht door kaffirlimoen. Is dat stiekem ook niet het geheim van de lekkere olijfolie waar we het eerder over hadden?

In rap tempo volgen een paar gerechten waar Chez Nina Green Brasserie door de jaren heen bekend mee is geworden. Één van de twee pizzette van vanavond is belegd met vlezige shiitake en frisse sinaasappel. Een combinatie die verrassend goed werkt en de zware pizza wat beter verteerbaar maakt door de toevoeging van de citrus.

Chez Nina
Bron: Melvin Sturm voor Culy

Instagrammable pasta

Een andere Chez Nina-klassieker is de bucatini met pindasaus die door de jaren heen uitgroeide tot hét instagrammable-gerecht (of moeten we inmiddels TikTok-waardig zeggen?) van het restaurant. Het is begrijpelijk dat aan dat recept niet getornd is, want los van de looks is de smaak ongeëvenaard.

De vreemde eend in de bijt is de ribollita, waarbij we niet zo goed kunnen plaatsen wanneer we deze het beste kunnen eten en waarbij we ook wat smaak missen. Jammer!

Chez Nina
Bron: Melvin Sturm voor Culy

Smaakvolle desserts

Gelukkig maakt de ronde van desserts dat meer dan goed. De romige cheesecake is perfect gebakken en niet te zoet. Hetzelfde geldt voor de chocolade semifreddo van tofu (!) die door zijn lage suikergehalte de perfecte afsluiter is van een avond vol verrassende gerechten.

Chez Nina Green Brasserie laat zien dat ze vooral gefocust is op haar eigen kunde en gerechten – en blijft daarmee dicht bij zichzelf. Daar kan geen hype tegenop.

Het adres van Chez Nina:

Van Limburg Stirumplein 10 A
1051 BE Amsterdam

Kijk op de website van Chez Nina voor actuele openingstijden en info.

Chez Nina
Bron: Melvin Sturm voor Culy

Meer hotspots:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.