Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Restaurants 5 sep 2019
Leestijd: 5 minuten

Calaboose in Rotterdam: direct naar de gevangenis voor cocktails en Indo food

Mix de craft cocktails van de ‘geheime’ cocktailbar Dr. Rotterdam met de moderne Indonesische keuken van Saté-Man en je krijgt Calaboose. Letterlijk: in dit restaurant in de Rotterdamse wijk Kralingen, bundelen de twee hun krachten. Maar Calaboose is nog zo veel meer, zo ontdekken we als we hier een avondje vertoeven.

Calaboose in Rotterdam

De Rotterdamse Chi Ho Ta is de cocktail master en verantwoordelijk voor de cocktails bij Calaboose. Misschien ken je hem van Dr. Rotterdam: die mysterieuze, ‘geheime’ cocktailbar, waar je enkel op ‘consult’ terechtkunt. De keuken is op conto van Paul Toorop: hij runde jarenlang het leuke Toko Toorop (inmiddels heet het De Toko en zitten Ed van Dalen en Perry de Man erin) en maakte toffe kookvideo’s op Youtube.

Samen strijken zij neer in een voormalig politiewachtershuisje. Daar komt ook de naam Calaboose vandaan: ook wel het Engelse woord voor een lokale gevangenis. Het bekt lekker en dekt dus ook nog eens de lading. Voor een nor is het een opvallend leuk pandje. Knus ook. Daarbij beschikt Calaboose ook nog eens over een riante, beschutte tuin met sfeervolle lampjes. Daar zien we onszelf zelfs in de winter nog wel borrelen.

Paul Toorop bij Calaboose
Fotografie: Nancy van Batenburg voor Culy

Cendol meets Pina Colada

Over borrelen gesproken: bij Indonesische gerechten drink je niet zo gauw alcohol, hooguit een Bintang (biertje). Meestal worden er zoete drankjes bij geserveerd. Daarom is het des te leuker dat Calaboose juist op de cocktails zit. De menukaart is dan ook zo ingedeeld dat je begint bij de cocktails. En dat zijn er véél (15). We moeten lachen om hun namen: de Roger Rawit, Going Pisang, de Batik Boy. Interessant: sommige zijn ook in een virgin versie te bestellen, met Seedlip.

We bestellen de 5 Island Cendol (want: hallo, cendol!) en de Ketoem Barfly in de alcoholvrije versie. De 5 Island Cendol is stiekem een mix tussen een tjendol en een pina colada en bevat pandan, rum, ananassap en kokosmelk. Verwacht dus geen klassieke tjendol.

De virgin Ketoem Barfly ruikt niet alleen verrukkelijk, zo smaakt ‘ie ook. Heerlijk fris en citrusachtig, met het kruidige van de koriander. Beide cocktails zijn heel mooi in balans.

Cocktails bij Calaboose in Rotterdam
Fotografie: Nancy van Batenburg voor Culy

De menukaart van Calaboose

Pas achteraan de menukaart – na de kleine selectie wijnen, biertjes en soda (tip: de Ting grapefruit soda is ook leuk) – vind je de gerechten. Die zijn ingedeeld in bites, saté, vlees/vis en veggies.

Je kunt dus wat kleine bites en wat saté bestellen bij je cocktail, maar je kan er ook een uitgebreidere maaltijd van maken met bijvoorbeeld rendang (gemaakt van langzaam gegaarde brisket maar ook verkrijgbaar in een vega versie van jackfruit), gado gado of crispy pork belly met saus van gerookte aubergine en een fruitige tomatensaus. Eventueel aangevuld met rijst of lontong (kleefrijst, die hier uitermate goed is uitgevoerd).

Leuk vinden we dat Calaboose het aandurft om klassiekers uit de Indonesische keuken naar het hier en nu te halen met een moderne twist. Het voelt en smaakt allemaal authentiek Indonesisch (laat dat ook maar over aan Paul Toorop, die de basisprincipes van de Aziatische keuken héél goed begrijpt), maar het zijn ook leuke, verrassende gerechten die licht, fris en eigentijds zijn.

Saté ayam met lontong bij Calaboose in Rotterdam
Fotografie: Nancy van Batenburg voor Culy
Saté grillen bij Calaboose
Fotografie: Nancy van Batenburg voor Culy

Rendang kroketten en Indonesische worst

Wij besluiten na lang twijfelen (moeten we niet ook de bao babi – steamed bun met pork belly – waar Paul bekend om staat, bestellen? Alles klinkt lekker!) om te beginnen met de saté. Want zeg je Calaboose, dan zeg je Saté-Man.

We gaan voor een mix van de saté babi en saté ayam. De saté veg, gemaakt van vegetarische kip, slaan we over.

De saté is fanastisch. Lekker geroosterd, ultiem mals en sappig. En de sausjes – sambal ketjap bij het varkensvlees en pindasaus bij de kip – zijn te gek. We zijn ook lyrisch over de worst met Indonesische kruiden. Verrassend, met ook die goede grillsmaak van de saté, en weer die heerlijke sambal ketjap.

Indonesische worst bij Calaboose
Fotografie: Nancy van Batenburg voor Culy
Rendang kroketten
Fotografie: Nancy van Batenburg voor Culy

In de rendang kroketten missen we een beetje het vlezige dat we associeren met rendang. We zouden ze eerder als romig beschrijven, een beetje zoals bij risolles. Ze zijn wél erg lekker, zeker met de bijgeleverde frisse limoenmayo.

De chef verrast ons ook nog met wat mosselen in een fantastische ‘geheime mosselsaus’. Daar blijkt stiekem een beetje vocht van de rendang in te zitten. Geweldig idee.

Salt & pepper shrimp
Fotografie: Nancy van Batenburg voor Culy
Mosselen met saus van rendang
Fotografie: Nancy van Batenburg voor Culy

Schuim

Nog een verrassing verschijnt in de vorm van ‘salt & pepper shrimp‘: een Aziatisch (officieel Sichuanees) gerecht van garnalen in een krokant jasje met chili-olie, asperges en bosui. De saus, een chili-olie met veel gember en knoflook, is zó lekker. Het gerecht staat niet officieel op de menukaart van Calaboose, maar Paul denkt erover om ‘m erop te gaan zetten. Ga er vooral net zolang om zeuren tot dat gebeurt, zouden wij zeggen.

Ook écht het vermelden waard vinden we de sajoer lodeh: een gerecht dat we in ons leven heel vaak hebben gegeten (want: Indonesische familie), maar dat regelmatig teleurstelt. Bij sajoer lodeh zijn de groenten vaak overgaar en de kokossaus een beetje vlak. Zo niet bij de versie van Calaboose. We krijgen knapperige, beetgare broccoli, bloemkool en groene asperges, met een fris kokos-limoenschuim uit de kidde. Zo moet dat als je de Indonesische keuken anno 2019 wil serveren.

Het adres van Calaboose:

Oudedijk 273 (Kralingen)
3061 AK Rotterdam

Openingstijden van Calaboose: woensdag t/m vrijdag vanaf 17:00 tot 01:00 uur (op vrijdag zelfs tot 02:00 uur). In het weekend van 15:00 uur. Kijk op de website voor meer info. 

Sajoer Lodeh
Fotografie: Nancy van Batenburg voor Culy
De tuin van Calaboose
Fotografie: Nancy van Batenburg voor Culy

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.