Café Cenc is pas net open en serveert nu al het beste ijsje van de stad
In het voormalige pand van Bambino in Amsterdam (ook al een Culy-favoriet) opende deze zomer Café Cenc, van de eigenaren van Balthazars Keuken en Bar Parry. Het restaurant is pas een maar maanden open, maar nu al één van de fijnste nieuwe hotspots van Amsterdam. Bij het Cenc eet je dagverse vis en een bijzonder lekker toetje…
Café Cenc, Balthazars Keuken en Bar Parry
Dertig jaar geleden openden Alain Parry en Anja Koops Balthazars Keuken, een klein restaurant aan de Elandsgracht waar het seizoen centraal staat. Onder leiding van chef Wanne de Vries worden er eerlijke gerechten geserveerd, geïnspireerd op het aanbod van hun leveranciers.
In 2018 openden Alain en Anja, samen met hun zoon Beau Parry en zijn vriendin, Bar Parry in de Negen Straatjes. Het is een wijnbar waar ze kleine gerechten, charcuterie, kaas en chocolademousse serveren, uiteraard met een glas wijn.
Nieuwe hotspot
Nu heeft de familie ook een derde restaurant geopend in Amsterdam: Café Cenc, aan de Vijzelgracht. Een missende schakel tussen het restaurant de de wijnbar die de Parry’s eerder openden. Cenc heeft een walk-in-policy, maar er wordt altijd geprobeerd om ruimte te maken voor gasten op drukke dagen.
Het restaurant heeft een terras, waar heel de dag zon op staat, een bargedeelte vooraan met bistrotafeltjes (die zelf zijn ontworpen en gemaakt door het team, evenals de stoelen!) en een restaurantgedeelte achterin de zaak. Rood is ongetwijfeld de lievelingskleur van de eigenaren, want we vinden het overal terug: op de tafels, op de luifel en op de borden waar het logo schittert.
Het menu van Café Cenc
Aan de bar eet je hapjes en kleine gerechten. De klassieke barhapjes als oeuf mayonaise met garnaal (€ 3,5), noorderkaas met piccalilly (€ 10,-) en droge worst van wild zwijn en venkel (€ 9,5) ontbreken niet. Maar er staan ook wat meer interessante kleine gerechten op de barkaart, als taramosalata (een romig mengsel gemaakt van onder meer viskuit) met ingelegde komkommer (€ 9,5) en garnalenkoppen met sesamaïoli en pimenton (€ 6,-).
Reserveer je een tafel in het restaurantgedeelte? Dan kun je kiezen voor gerechten als brioche met garnalen, citroenmarmelade en crème fraîche (€ 13,5), gebakken pruimen met groene kool en pompoenpitten (€ 11,-) of mossel escabeche met zeekraal (€ 15,-) als voorgerecht en dagverse vis als hoofd. Vegetarisch of niet: er is voor ieder wat wils. Toch is de vis- en vleesliefhebber bij Café Cenc beter af.
Vis staat staat altijd wel op het menu. Dit komt omdat chef-kok en mede-eigenaar Wanne de Vries (27) houdt van vissen. Regelmatig bereidt de Vries zijn dagvangst in het restaurant. Maar een klassiek visrestaurant is Cenc niet, daarvoor ontbreken de oesters en fruit de mer.
Softijs met olijfolie
Café Cenc is het eerste restaurant in Amsterdam dat softijs met olijfolie serveert. Een rijke combinatie die al langer wordt gegeten in mediterrane landen maar is ontpopt tot een trend op social media. Cenc serveert het als enige dessert, op smaak gebracht met kardemom en een beetje rode peper vermengd in het ijs. Een uitdagende smaakcombinatie, die je móét proberen!
Olijfolie over roomijs: de ‘trend’ is terug (aangevuld met kaviaar!)
Het adres van Café Cenc
Vijzelgracht 5h, Amsterdam Centrum
Kijk voor actuele openingstijden op de website van Café Cenc.
Dit vind je vast ook interessant:
- Balthazar’s keuken
- 7 x romantische restaurants in Amsterdam voor een date
- Olijfolie over roomijs: de ‘trend’ is terug (aangevuld met kaviaar!)