Bij Black Axe Mangal in Londen eet je flatbread met glitter en donuts met varkenswang
Wil je de moderne Britse keuken proeven, ben je niet vies van een beetje heavy metal en nose-to-tail eating? Dan moet je naar Black Axe Mangal in Londen. Deze populaire hotspot is net als de stad zelf: kleurrijk, creatief en lekker rebels. Je eet er donuts met varkenswang, steak tartare met beenmerg en een geweldige Big Mac-pizza.
Je moet even door het interieur heen kijken bij Black Axe Mangal. De muren zijn zwart, op de vloer zijn piemels geschilderd en op de tafels ligt een plastic gebloemd tafelkleed in de stijl van Kitsch Kitchen. Black Axe Mangal is dan ook op z’n zachtst gezegd een beetje rock ‘n roll.
Black Axe Mangal: typisch Londens
De grote houtoven (waar ze de lekkerste flatbreads en pizza’s in bereiden) was tot voor kort uitgedost met graffiti van de band Kiss. Inmiddels heeft ‘ie een nieuw ‘design’: een ode aan de misdaadfilm The Warriors in graffiti.
Maar bovenal is Black Axe Mangal typisch Londens: creatief, kleurrijk en lekker rebels. Hier proef je van de moderne Britse keuken, met een flinke dosis gekkigheid. Met gerechten die je nergens anders ter wereld op deze manier zou kunnen proeven.
Black Axe Mangal wordt bestierd door Lee Tiernan en zijn vrouw Kate Mullinger Tiernan. Lee werkte eerder tien jaar lang voor St John, het restaurant van Fergus Henderson. Ook runde hij eerder al een pop-up van Black Axe Mangal in Kopenhagen.
Big Mac pizza
Als wij op een winderige (storm Gareth is neergedaald in de Britse hoofdstad) zaterdag gaan brunchen bij deze hotspot in de enigszins verlaten wijk Islington, laven we ons aan zwart flatbread, gekleurd met inktvisinkt, geserveerd met een eidooier en viskuit met zeewierpoeder. Er zit ook nog eens paars-blauwe glitter bovenop. Briljant. Ook fantastisch is de huisgemaakte donut met gerookte varkenswang (nog lekkerder dan buikspek) en pruimenjam.
We kunnen ons geluk niet op als we op de brunchkaart een gerecht ontdekken met de naam ‘Matty’s Big Mac Pizza’. Dit gerecht is namelijk bedacht door culinaire held Matty Matheson; die tijdens een bezoek aan Black Axe Mangal samen met Lee een menu samenstelde en bereidde. De gemiddelde wachttijd voor het event was drie uur.
De pizza heeft al het goede van een Big Mac, maar dan op een knapperige pizza, bereid in de houtoven. Vooral de saus en de pickles maken het een verheven versie van de alom bekende burger. En bovendien perfect antikater-food.
Het adres van Black Axe Mangal
Islington is een beetje en buitenwijk in Londen, maar het is écht de moeite waard om een Uber naar Black Axe Mangal te pakken. Tip: je kunt er niet reserveren, dus ga meteen rond openingstijd, dan heb je de meeste kans op een plekje.
Het adres van Black Axe Mangal:
156 Canonbury Road, Londen
Het restaurant is van maandag t/m zaterdag tussen 18:00 en 22:30 uur open voor diner. Brunch wordt op zaterdag en zondag geserveerd tussen 11:00 en 15:00 uur.
Meer toffe restaurants in Londen:
- 5 onontdekte restaurants in Londen
- Trend: de katsu sando is de hotste sandwich van Londen
- ROVI is het nieuwste restaurant van Yotam Ottolenghi in Londen (en we willen erheen)