Culy ontdekt… afhalen bij Floreyn in Amsterdam
Floreyn in de Amsterdamse Pijp zal voor ons altijd die zaak blijven die ons deed inzien hoe lekker de Nederlandse keuken kan zijn. Met prachtige producten van Nederlandse bodem, verwerkt in lichte, fijne, creatieve gerechten. En hoewel ze momenteel hun concept noodgedwongen omgooien tot een afhaalformule, blijft hun handelsmerk ongeschonden: bijzonder smakelijke gerechten uit de nieuwe Nederlandse keuken.
Om het afhaalmenu van Floreyn te testen, fietsen we op zaterdagavond naar de Albert Cuyp. Onze bestelling staat netjes klaar en wordt ons via het raam meegegeven. Alsof het personeel nooit anders heeft gedaan, krijgen we nog wat instructies bij de bestelling en rest ons een smakelijke avond.
Do it together!
Floreyn onderstreept in hun communicatie duidelijk dat het gaat om een ‘do it together-menu‘ (en niet om een kopie van een restaurantbezoek of een snelle afhaalmaaltijd zoals we die gewend zijn). Dat vinden we tof, vooral omdat we zelf ook al hebben ondervonden dat deze nieuwe afhaalformules moeilijk te vergelijken zijn.
Ze houden eerder het midden tussen een snelle take-away hap, zelf uitgebreid koken en een avondje uiteten gaan. Onze raad aan iedereen die bij dit soort restaurants gaat afhalen in deze periode is dan ook: omarm de afhaalformules als een nieuw concept en probeer er geen verwachtingen op na te houden. De kans is groot dat je zelf nog wat zult moeten opwarmen hier en daar en dat de maaltijden echt bedoeld zijn om aan tafel (met kaarslicht!) op te eten en niet op de bank.
Maar één aspect staat buiten kijf: de meeste van deze menu’s zijn formidabel lekker en knap in elkaar gezet.
Win-win
Maar goed, terug naar het menu van Floreyn. Op voorhand kunnen we haast niet geloven wat we allemaal zullen krijgen voor de faire prijs van €27,50. Kortweg: een 3-gangenmenu met amuse en friandises vol mooie producten als Oosterscheldekreeft.
Het is licht hartverscheurend om te zien hoe restaurants momenteel de prijzen tot een minimum drukken om weerstand te bieden aan de crisis. Nog een gouden advies: investeer in een gigantische win-winsituatie door je favoriete horecazaak te steunen en zelf een menu op tafel te zetten waar je anders nooit de kans toe had.
Geen twijfel mogelijk
Bij het uitpakken van ons papieren zakje zijn we meteen gecharmeerd door de verschillende onderdelen van het menu. Elk ingrediënt is namelijk keurig voorzien van een stickertje met de naam van het ingrediënt. Het moet een monnikenwerk geweest zijn, maar wel eentje dat op grote dankbaarheid berust.
Vind je al die schuimpjes en krokantjes namelijk nogal intimiderend om mee aan de slag te gaan, dan geeft de verpakking van Floreyn je het nodige zelfvertrouwen. Door de handige labeling weet je immers precies wat je aan het doen bent. Iets wat – met alle respect voor de pas gestarte afhaalformules – bij andere menu’s nog weleens ontbreekt.
Het DIT-menu van Floreyn
Via het bijgeleverde instructieformulier (inclusief QR-codes met handige voorbeeldfilmpjes) zetten we de amuse en het voorgerecht in elkaar. De amuse is een intense crème van Oosterscheldekreeft met een crumble van bloedworst die we alleen over de crème hoeven te lepelen. Hoewel we even moeten wennen aan de intense kreeftsmaak van de crème, vinden we de combinatie met bloedworst geniaal.
Voorgerecht
Het voorgerecht bestaat uit een salade van Hollandse kropsla met venkel en een bloedsinaasappeldressing en avocado-crème. Een fris gerecht dat helemaal thuishoort in deze periode van het jaar. Het bloedsinaasappelsap zit in kleine pipetjes die bedoeld zijn om leeg te druppelen voor het opdienen, maar wij permitteren ons een beetje artistieke vrijheid en laten het pipetje gewoon deel uit maken van de presentatie.
De venkel is knapperig zoals ‘ie hoort te zijn en de avocado-crème smaakt ook echt naar avocado en niet naar een chemisch goedje waarmee we kant- en klare guacamole associëren. Lekker!
Hoofdgerecht
Voor het hoofdgerecht moeten we even water aan de kook brengen en de in plastic verpakte kalfswang, mousseline en koolrabi verwarmen. In een ander pannetje verwarmen we de jus, wat alles samen hooguit 5 minuten duurt. De doperwten-aardappel mousseline wordt in het instructiefilmpje met een paletmes op het bord uitgesmeerd. Wij proberen het met een pannenlikker en zien de humor er wel van in dat het niet zo mooi is als gehoopt. De rest hoeven we alleen op de mousseline te schikken.
De kalfswang is boterzacht en gegaard in kalfsbouillon en citroenschil. Dat subtiele zuurtje sluit mooi aan bij de zoetzure koolrabi. De zachte, lichtjes zoete smaak van de mousseline en het zoute van de jus en de notencrumble brengen het geheel in balans. Ook hier merken we de voordelen van zelf je bord opmaken. Ben je verzot op notencrumble? Schroom dan niet om er extra kwistig mee te zijn, we won’t tell anyone.
Dessert en friandise
Het moeilijkste aan het dessert is het uit het plastic bakje laten ploppen van de panna cotta. Verder is er niks aan: je schikt de ingrediënten op eigen gevoel (of kopieert het voorbeeld uit het filmpje) op je bord. Die ingrediënten vinden we behoorlijk interessant.
Zo is de panna cotta gemaakt van geitenyoghurt (wat een aangenaam subtiel zuurtje!), geitenmelk en roze peper, is de anijscrumble gemaakt met venkelzaad en zit er een rababersapje met vanille-olie bij dat er alleen al qua looks fantastisch uitziet. Verder bestaat het dessert uit carpaccio van rabarber en in eigen siroop gegaarde rabarber.
Het is een dessert van het type romig en vol, maar door de rabarber en de geitenyoghurt toch ook weer fris en niet te overdadig. De crumble van anijs is lekker zacht, als boterkoekjes. En dat rabarbersap met extra vierge vanille-olie? Dat is gewoonweg je reinste genot. Als het in mocktailvorm op de kaart zou staan, wij zouden het bestellen.
Bron:
Tot slot nog onze complimenten voor de friandises. Waar we eerst nog dachten dat Koningsdag dit jaar wel héél erg triestig zou zijn, bracht de oranje macaron (gevuld met banketbakkersroom van pastinaak) van Floreyn daar verandering in. Open een winkeltje in Amsterdam-centrum waar deze macarons verkocht worden en mensen staan uren in de rij te wachten. Wedden?
Het DIT-menu van Floreyn kost € 27,50 per persoon en is van vrijdag t/m zondag te bestellen. Bestel je voor 15:00, dan kan je dezelfde dag afhalen tussen 17:00 – 19:00.
Meer afhaal in Amsterdam?
- Afhalen bij Sjefietshe in Amsterdam: Sjefietshe Al Paso!
- Culy ontdekt… afhalen bij CHUSCO (van NAZKA) in Amsterdam
- Culy ontdek… afhalen bij 101 Gowrie in Amsterdam