Culy ontdekt… het afhaalmenu van Choux in Amsterdam
Wow. Dat is hoe we het afhaalmenu van restaurant Choux (Choux voor thuis!) in Amsterdam in één woord zouden samenvatten. De geheel eigen stijl van het restaurant komt dus zeker ook duidelijk naar voren in hun tijdelijke ‘doe-het-zelf driegangenmenu’. Culy haalde zo’n menu af om het restaurant te steunen én thuis keihard te genieten.
Chef Merijn van Berlo en zijn team zoeken en plukken erop los. Op die manier vinden ze ingrediënten die je nog nooit hebt geproefd of waar je zelfs maar van hebt gehoord.
Als we de ingrediënten van het afhaalmenu van Choux thuis openmaken, vallen we van de ene verbazing in de andere. Het lijkt wel kunst. We staren haast verliefd naar prachtig gedroogd zwartebessenblad en blauwe besjes in een neonroze marinade van cassisbloesem en zwartebessentakkenolie. Snap je nou wat we bedoelen?
Zelf thuis afmaken
Bij Choux noemen ze hun afhaalmenu een ‘doe-het-zelf-driegangenmenu’. Je moet namelijk thuis nog wat dingetjes opwarmen voordat je aan tafel kunt. Maar maak je geen zorgen: je hoeft geen stukken vlees te garen tot de ideale cuisson of ingewikkelde sauzen te bereiden: feitelijk komt het neer op wat dingen opwarmen in pannetjes.
Daaronder valt ook de borden opmaken. Dat laatste, dat blijkt eigenlijk een verdraaid leuke uitdaging, want een beetje ambitieuze thuiskok wil zijn bord natuurlijk net zo mooi opmaken als de chef dat doet (Merijn: “Ik was al heel erg onder de indruk van een aantal bordjes die ik toegestuurd kreeg, foto’s van gerechten die mensen zelf hadden gemaakt. Eentje vond ik misschien zelfs mooier dan die van mezelf”).
Daarbij wordt er bij het menu een QR-code geleverd die je kunt scannen voor een instructiefilmpje van Merijn. Daarin spreekt de chef je hartelijk toe en laat hij je stap voor stap zien hoe je de gerechten zelf afmaakt.
Een machtig mooi voorgerecht
We beginnen met het koude voorgerecht: gedroogd zwartebessenblad, krokant gebakken kippenhuid, bessenpoeder, een bakje met gepicklede blauwe bessen, wat cassisbloesem en wat zwartebessentakkenolie. De bloemen heeft Merijn zelf geplukt (“waarbij ik op mijn kop krijg van mijn vrouw, want die vindt het zonde dat ik ze eraf haal”).
Erbij gele biet, gedroogde rauwe ganzenham van Schipholganzen (gepekeld en twee maanden gedroogd) en eronder crème van ongemeste eendenlever. We eten als koningen.
Het hoofdgerecht: witte asperges
Daarna gaan we door met de – voor ons – eerste witte asperges van het seizoen. Altijd een feestelijk moment. In de tas vinden we bakjes met daslookcrème, mousseline met mierikswortel, gepocheerd ei en de asperges met de saus (beurre blanc met zelfgemaakte roggemiso). In een grote kartonnen bak zitten de groenten: een deel blijft rauw (wildpluk van o.a. daslookbloemetjes, wilde postelein, kervel en zevenblad), een deel moet je heel kort garen.
De Nieuw-Zeelandse spinazie van Rutte in Pijnacker (iedere dag vers geoogst voor het restaurant) gaar je een paar seconden in kokend water met zout. Het zakje met de asperges in de saus doe je daarna in hetzelfde pannetje, voor vijf minuten. Na twee minuten doe je het perfect gepocheerde eitje erbij. De mousseline kun je in de magnetron opwarmen of in een pannetje: wat je wil. En de saus van de asperges verwarmen we daarna ook nog even kort in een pannetje, voor een vleugje extra hitte.
Eitje dus. En bovendien ook nog leuk om te doen. We treffen de lente aan op ons bord: su-per-lekker en perfect gegaard.
Magnoliamelk
Tijd voor het toetje. Daar hoef je echt bijna niets aan te doen. Dat bestaat uit griesmeel, gekookt in magnoliamelk (told you: ze zijn supercreatief, bij Choux) met krokante koekkruimels, pistache en citroentijm.
Daarbij een compote van framboos, rabarber en roos, met daarop verse aardbeien. Die lepel je op de griesmeel en klaar ben je. Comfort food, maar dan met waanzinnig mooie ingrediënten.
Uit nood gestart
“Zo jongens, ik had nooit gedacht dat ik dit ooit zou doen”, begon chef Merijn een eerdere video. Het is en blijft een gekke tijd – voor iedereen – ook voor restaurants die gesloten moeten blijven en hun personeel. Dat is ook één van de redenen dat Choux niet thuis kan bezorgen, maar alleen de mogelijkheid tot afhalen kan aanbieden. “We zijn dit plan gestart uit nood om onze vaste lasten te kunnen betalen tijdens de huidige corona-crisis en het is dus onmogelijk voor ons om 25% of meer af te dragen aan bedrijven als UberEats of Deliveroo voor bezorging”, aldus het restaurant.
Wat ons betreft is een ritje langs Choux méér dan de moeite waard. Ze zijn goed bereikbaar (zowel met de auto als op de fiets) en er is een zee aan parkeerruimte voor de deur. De afhaaltijden zijn gespreid, zodat je afstand kunt bewaren. En als we ze kunnen steunen door zo’n goddelijk afhaalmenu bij ze langs te halen, doen we dat met alle liefde. Jij toch ook?
Een heel afhaalmenu van Choux kost € 32,50 p.p. Meer informatie over Choux voor thuis vind je op de website.