Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 16 jan 2025
Leestijd: 2 minuten

Mexicaanse zwartebonensoep met chipotle en limoenroom

Zwarte bonen belanden vaak in de Tex-Mex-hoek, maar je kunt er nog zó veel meer kanten mee op! In het juiste gerecht kunnen ze stralen, in plaats van maar weer die bijrol vertolken naast mais en rode paprika. Wij geven ze de eer die ze verdienen met deze rokerige zwartebonensoep met chipotle in adobo en frisse limoenroom.

Kooktijd 35 minuten

Ingrediënten

Voor 4 personen:
  • 500 à 600 gram zwarte bonen uit blik (uitlekgewicht)
  • 1 eetlepel chipotlepepers in adobo (blikje)
  • 6 tenen knoflook, fijngehakt
  • 1,5 rode ui, fijngesnipperd
  • 1 winterpeen, in blokjes
  • 1 eetlepel gemalen komijn
  • 2 theelepels gemalen koriander
  • 500 ml bouillon naar keuze
  • Bosje verse koriander
  • 1 limoen
  • Olijfolie
  • Zout & peper

Voor de limoenroom:

  • 125 gram zure room
  • 1 limoen

Voor de snelle salsa:

  • Handje (gekleurde) kerstomaten
  • Wat verse koriander
  • 1/2 rode ui, fijngesnipperd
  • 1 limoen
  • Zout
  • Olijfolie

Voor erbij:

  • Tortillachips (optioneel)
Beoordeling
5 / 5 sterren. 12 x beoordeeld.

Naar ons idee is deze zwartebonensoep perfect in balans. Het rokerige van de chipotle in adobo, het frisse vetje van de limoenroom en dan die bontgekleurde tomaatjes erbovenop die wat springlevende versheid toevoegen. Vergeet ook de rode ui niet: die is de spreekwoordelijke strik rondom deze soep.

Dus waar wacht je nog op? Aan de slag!

Zwarte bonensoep met chipotle
Nancy van Batenburg voor Culy

Zwartebonensoep: recept

  1. Begin met de limoenroom. Rasp de schil van een limoen en meng die met de zure room. Pers de vrucht nu uit en meng dat ook door de room. Zet tot gebruik koud in de koelkast.
  2. Snijd de stelen van het bosje koriander af en hak ze fijn met je mes. Zet ze opzij. Hak de rest van de koriander grof. Leg apart.
  3. Verhit een scheut olijfolie in een grote soeppan. Fruit de ui, de koriandersteeltjes, de knoflook en de wortel met een snuf zout ongeveer 6 minuten aan op zacht vuur.
  4. Doe het komijnzaad en korianderzaad erbij en laat nog een minuutje bakken.
  5. Voeg dan ook de chipotles in adobo toe, samen met een eetlepel van de saus. Laat nog een minuut bakken.
  6. Spoel de zwarte bonen af en voeg ze toe aan de pan. Giet er 500 ml bouillon op en breng aan de kook. Laat zo’n 20 minuten koken tot alles gaar is (test of je de wortel fijn kunt duwen tegen de wand van de pan).
  7. Maak ondertussen de salsa. Snijd de tomaatjes in vieren en meng ze met wat gehakte koriander en de rode ui. Breng op smaak met limoensap en een scheutje olijfolie. Kruid af met zout en peper en zet opzij.
  8. Pureer de soep helemaal glad. Proef en breng op smaak met zout, peper en limoensap.
  9. Serveer de zwartebonensoep in kommen en schep op elke kom een flinke dot limoenroom. Garneer met de salsa, nog wat extra koriander en eventueel tortillachips.

Meer met zwarte bonen:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.