Indisch geïnspireerde zuurkool-ovenschotel met knapperige tempeh en pancetta
De schoonheidsprijs krijgt deze zuurkool-ovenschotel in Indische stijl niet, maar o, wat is ‘ie lekker. Door uien, rookworst, knapperige tempeh en pancetta samen met zuurkool te smoren in ketjap en kruidnagel, krijgt je zuurkoolschotel een fijne Indische twist.
Dit recept is bedacht door Yvonne en toen we een hap namen, dachten we even dat we met een recept van Vanja te maken hadden. Maak dit, je zal er geen spijt van krijgen.
Zuurkool-ovenschotel met knapperige tempeh en pancetta (spek)
- Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet een ovenschaal licht in met boter of olie.
- Kook de aardappelen gaar voor de aardappelpuree in ruim gezouten water (in 15 à 20 minuten).
- Bak ondertussen in hapjespan of wok de pancetta/spekblokjes gaar, laat ze niet te hard worden. Schep de helft uit de pan en zet opzij. Die gebruiken we straks voor de garnering.
- Voeg een eetlepel zonnebloemolie toe aan het achtergebleven spekvet in de pan. Voeg de uien toe en bak ze tot ze glazig en zacht zijn. Voeg de chilipeper (of sambal) toe en bak kort mee. Doe dan ook de plakjes rookworst erbij en laat ze nog 5 minuten meebakken.
- Laat de zuurkool even uitlekken in een vergiet (niet afspoelen!). Voeg ‘m toe aan de pan met uien, meng alles goed en laat 10 minuten zachtjes meebakken.
- Kunnen we ondertussen terug naar de aardappelen. Giet ze af, laat ze kort droog stomen. Laat de melk en boter kort warm worden in de magnetron en stamp samen met de aardappels tot een romige puree.
- Roer de ketjap en kruidnagel door het zuurkoolmengsel. Voeg ook de tempeh goreng toe, maar bewaar een beetje voor de garnering (dit kun je eventueel al met de achtergehouden pancetta mengen).
- Schep de gebakken zuurkool in de ovenschaal. Verdeel daarna de aardappelpuree eroverheen. Garneer met wat van de achtergehouden pancetta en tempeh goreng. Verdeel er nog wat kleine flintertjes boter overheen zodat de puree mooi bruin wordt in de oven.
- Laat de zuurkool-ovenschotel ongeveer 10 minuten goudbruin bakken in de voorverwarmde oven.
Meer recepten met zuurkool:
- Culy Homemade: zuurkoolschotel met gehakt in Surinaamse stijl
- Spicy zuurkool uit de wok (zo at je ‘m nog niet eerder)
- Röstischotel met zuurkool (voor de zuurkoolaanbidders)