Bobotie: Zuid-Afrikaanse ovenschotel met gehakt en een kurkumacustard
Als eens in Zuid-Afrika geweest? Zo ja, dan weet je vast hoeveel de Zuid-Afrikanen van koken afweten. Bobotie is bijvoorbeeld één van hun klassiekers, wat in feite een comforting ovenschotel is van gehakt en een topping van ei en melk. Dit recept laat zien hoe eenvoudig dat is. Zo’n gerecht waar je een groot gezelschap tevreden van zal zien smakken.
Deze Bobotie komt van blogger Hanneke van Culinea. Oorspronkelijk wordt Bobotie geserveerd met rijst en chutney, maar Hanneke serveert er roergebakken rode kool en zelfgemaakte mangochutney bij. Lekker!
Zo maak je thuis de lekkerste Bobotie
Verwarm de oven voor op 200˚C en week het brood in de melk. Bak de gesneden uien en knoflook goudbruin in een scheutje olijfolie in een grote bakpan of hapjespan. Doe het gehakt erbij en bak dit rul en bruin. Knijp het brood uit maar bewaar de melk waarin het geweekt heeft.
Prak het brood fijn en meng het dan door het rul gebakken gehakt. Voeg de kerriepoeder, appel, jam, rozijnen en amandelen toe en bak nog 2 minuten mee met het gehakt/uimengsel. Breng het op smaak met sambal, peper en zout. Neem de pan van het vuur en laat iets
afkoelen.
Klop de eieren los met de overgebleven melk en kurkumapoeder. Roer éénderde deel van het eimengsel door het gehakt en schep dit in de ingevette ovenschaal (van 20×30 cm). Druk het gehakt stevig aan en schenk dan de rest van het eimengsel erover. Verdeel de laurierblaadjes over de Bobotie.
Bak het in ongeveer 30 minuten in de hete oven, haal het dan uit de oven en zet de schaal op tafel.
Meer lekkere ovenschotels
- Mangia con il cuore: ovenschotel met aubergine, courgette & Parmezaan
- Culy Homemade: ovenschotel met zoete aardappel, spinazie en gehakt
- Een ovenschotel van tevoren maken: dit zijn onze tips