Culy Homemade: soep van zoete aardappel met sherry en chorizo
Nog op zoek naar een lekker vullende maaltijdsoep? Zo een waar zelfs de mensen in je omgeving die altijd brommen dat soep geen avondeten is, zeer content mee gaan zijn? Dan raden we je met klem aan om deze soep van zoete aardappel met sherry en chorizo te maken. Want over een smaakbom gesproken…
We vonden inspiratie voor deze soep van zoete aardappel bij Hello My Dumpling en waren meteen verkocht. De combinatie van zoete aardappels (die we eerst even roosteren in de oven, samen met de prei), de sherry en de chorizo is namelijk fantastisch.
Dit recept lijkt misschien veel stappen te hebben, maar laat je daar niet door tegenhouden. Dit recept is namelijk écht goed te doen.
Soep van zoete aardappel met sherry en chorizo
Zoete aardappel en prei roosteren
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Hak de zoete aardappels in grove stukken, met de schil er nog aan. Hussel ze in een kom met wat olijfolie en een snuf zout. Leg de stukken zoete aardappel uit op een bakplaat.
- Was de prei, halveer ‘m over de lengte en snijd ‘m dan in stukken van ongeveer 5 centimeter lang. Hussel die ook in een kom met wat olijfolie en zout en leg ze op een andere bakplaat.
- Zet beide bakplaten in de voorverwarmde oven. Bak de prei in 20 minuten zacht en bruin. De zoete aardappel mag er 25 tot 30 minuten in blijven, tot de blokjes mooi zacht aanvoelen.
Verder met de zoete-aardappelsoep
- Zet ondertussen de ingrediënten voor de soep op. Begin met het verkruimelen van de chorizo. Snijd ‘m in kleine blokjes en maal die in een keukenmachine tot een soort chorizo-kruim.
- Verhit wat olijfolie in een grote pan met een dikke bodem. Bak hierin de chorizo tot ‘ie begint te bruinen. Blus af met 60 ml van de sherry. Schraap goed over de bodem van de pan om alle aangebakken stukjes los te krijgen.
- Als de sherry is verdampt, kun je de chorizo uit de pan scheppen. Laat uitlekken in een kom met wat keukenpapier.
- Doe dan de gesnipperde ui en knoflook in de hete pan en zet het vuur laag. Laat zachtjes bakken, tot de ui glazig is. Voeg dan ook het gerookte paprikapoeder, cayennepeper en de salieblaadjes toe. Laat kort meebakken en doe dan de wortel en bleekselderij in de pan.
- Bak alles tot de wortel zacht is. Voeg ondertussen steeds een beetje van de sherry toe om de boel af te blussen en de aangebakken stukjes in de pan los te krijgen.
- Als alle sherry is verdampt, voeg je de geroosterde zoete aardappels en prei toe. Doe er ongeveer 700 ml kokend water bij en roer goed door.
- Pureer de zoete aardappelsoep met sherry mooi glad in een blender of met een staafmixer. Voeg indien nodig meer water toe. Zet de soep daarna in de pan terug op het vuur en verwarm nog 5 minuten. Haal de pan van het vuur af en voeg de sherry-azijn toe.
- Serveer de soep van zoete aardappel met een klodder crème fraîche, wat van de verkruimelde chorizo en een paar blaadjes salie.
Meer recepten voor soep van zoete aardappel:
- Spicy zoete-aardappelsoep met kokosmelk
- Thaise zoete aardappel-pastinaaksoep
- Zoete aardappel-pompoensoep met appelchips