Culy Homemade: gestoomde zoete aardappels met tahinboter
Nog op zoek naar een fantástisch bijgerecht? Deze gestoomde zoete aardappels met tahinboter zijn hemels. Eigenlijk zijn ze zelfs zó lekker, dat je van een bord vol van deze dingen een hele maaltijd zou willen maken. Hee: wij zullen je niet veroordelen.
Het recept voor deze zoete aardappels met tahinboter vonden we in het kookboek van de Amerikaanse chefkok Carla Lalli Music (ja, zo heet ze echt en ja, zo willen wij ook heten). Nog voordat we het zelf hadden uitgeprobeerd, wisten we al dat dit recept een topper zou zijn. Het maakte de verwachtingen helemaal waar.
Mocht je nu nog niet overtuigd zijn: zelfs Samin Nosrat (die je kent van dat fantastische boek Zout, Vet, Zuur, Hitte) bejubelde dit recept in haar column in de New York Times.
En o ja: Carla pleit in dit recept dus voor gestoomde zoete aardappels, in plaats van ze te roosteren. Daar worden ze namelijk heerlijk fluffy van.
Gestoomde zoete aardappels met tahinboter
Breng in een grote pan met deksel een klein laagje water aan de kook en plaats er een stoommand of vergiet in. Doe de zoete aardappels in de stoommand en leg de deksel erop.
Zet het vuur terug naar middelhoog en laat de zoete aardappels in ongeveer 30 minuten gaar stomen. Check met een mesje of ze mooi zacht zijn.
Meng in een kommetje de zachte boter met de tahin, sojasaus, de sesamolie en het sap van een halve limoen. Roer alles goed door elkaar en blijf roeren, ook als je denkt dat het niks gaat worden met die tahinboter. Het komt goed, echt, blijf gewoon roeren. Breng op smaak met zout en peper.
Leg de aardappels op een schaal en trek ze met je handen een beetje uit elkaar, zodat ze openen. Verdeel de tahinboter eroverheen. Je zult wat boter overhouden voor later gebruik, maar wees zeker niet te zuinig.
Maak af met zeezout, de geroosterde sesamzaadjes en nog wat partjes limoen.
Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram/Instastories! Tag @culynl en gebruik #culyhomemade. Vinden we leuk.