Zoete-aardappelkoekjes
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2012%2F04%2FAard_Kkjs_1203_31_05.jpg)
Deze hartige ‘koekjes’ zijn gemaakt van zoete aardappels en komen van de leuke blog van Caroline.
- 1 kilo geschilde zoete aardappelen, in flinke stukken gesneden
- 2 theelepels sojasaus
- 100 gram bloem
- 1 theelepel zout
- ½ theelepel fijne kristalsuiker
- 3 eetlepels fijngesneden bosui
- ½ theelepel fijngesneden rode peper, of meer naar smaak
- Royaal boter om te bakken
Voor de saus:
- 50 gram Griekse yoghurt
- 50 gram zure room
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 eetlepel citroensap
- 1 eetlepel fijngesneden koriander
- Zout en zwarte peper
Stoom de zoete aardappelen botergaar en laat ze in een vergiet minstens een uur uitlekken. Klop intussen alle ingrediënten voor de saus door elkaar en zet hem opzij. Doe de aardappelen als ze droog zijn in een mengkom met de overige ingrediënten behalve de boter.
Meng alles goed liefst met de hand, tot een gelijkmatig mengsel; doe dat niet te lang. Het moet een samenhangend mengsel zijn; voeg als het te vochtig is nog wat bloem toe. Smelt een beetje boter in een koekenpan met antiaanbaklaag. Schep voor elk koekje een eetlepel aardappelmengsel in de pan en druk met de bolle kant van de lepel uit tot een koekje van vijf centimeter doorsnee en één centimeter dikte.
Bak de koekjes op halfhoog vuur in ongeveer zes minuten aan elke kant tot ze een bruine korst hebben. Leg de koekjes tussen twee lagen keukenpapier om het vet op te zuigen. Dien ze warm op en geef de saus erbij.