Zoete-aardappelgalette
Een heerlijk recept van Ottolenghi op Caroline’s blog: een vegetarische galette van zoete aardappelen.
Verwarm de oven voor op 200 graden. Pof de zoete aardappels 35 – 45 minuten in de schil tot ze bijna gaar zijn, maar in het midden nog iets rauw. Laat ze afkoelen, schil ze en snijd ze in dikke plakken van drie millimeter.
Rol het bladerdeeg op een licht met bloem bestoven aanrecht uit tot een twee millimeter dikke lap en snijd er vier rechthoeken van 7 x 14 centimeter uit en prik in het hele oppervlak gaatjes. Bekleed een bakplaat met bakpapier, leg daar het bladerdeeg op en zet minstens een half uur in de koelkast. “Ik heb het mezelf makkelijk gemaakt en een rol bladerdeeg uit de koeling gebruikt waar ik vier rechthoeken van 7 x 14 centimeter uit heb gesneden. Je kunt natuurlijk ook gewoon vierkante galettes maken met plakjes bladerdeeg uit de diepvries.”
Haal het deeg uit de koelkast en bestrijk het dun met losgeklopt ei. Verdeel de zure room op de deeglappen en laat een vijf millimeter brede rand rondom vrij. Schik de plakken zoete aardappel licht overlappend op de roomlaag en laat de rand vrij. Bestrooi met zout en peper, verkruimel de kaas erover en bestrooi met pompoenpitten en de fijngehakte chilipeper.
Bak de galettes 20 – 25 minuten tot het deeg gaar is.
Roer terwijl de galettes in de oven staan de olijfolie, knoflook, peterselie en een snuf zout door elkaar en bestrijk de galettes direct met dit mengsel als ze uit de oven komen. Serveer ze warm of op kamertemperatuur.