Zo maak je zelf sorbetijs
Sorbetijs maken kan iedereen. Echt waar! En het is zó ontzettend lekker. Start eens met deze recepten voor bosbessen- en frambozensorbet.
Deze twee recepten komen uit het ijs-kookboek van Nederland: IJsgeheimen van de bekende meester-ijsbereider Theo Clevers.
Bosbessensorbet
Pureer de bosbessen in een blender of met een staafmixer. Zeef de massa door een fijne zeef. Verwarm de suiker, de druivensuiker en het water al roerend, totdat het is ingedikt tot een siroop.
Koel de siroop zo snel mogelijk af door het mengsel over te gieten in een koude pan of kom die je in een bak koud water met koelelementen of ijsklontjes zet. Blijf voortdurend roeren. Meng de gepureerde bosbessen of het bosbessensap met de afgekoelde suikersiroop.
Maak het ijs met de machine of met de hand.
Met een ijsmachine
Volg de aanwijzingen die bij de machine zijn geleverd.
Met de hand
Plaats de kom met het ijsmengsel in de vriezer. Meng het na 45 minuten goed door met een vork. Herhaal dit om het half uur. Dit doe je om vorming van ijskristallen te voorkomen. Bij de vierde keer gebruik je geen vork, maar een handmixer of staafmixer. Laat het ijs minimaal 1 uur aanvriezen. Bewaar het ijs afgedekt tot gebruik in de vriezer bij een temperatuur van –18°C.
Frambozensorbet
Pureer de frambozen met het scheutje citroensap in een blender of met een staafmixer. Zeef de massa door een fijne zeef.
Verwarm de suiker, druivensuiker en het water al roerend, totdat het is ingedikt tot een siroop. Koel de siroop zo snel mogelijk af door het mengsel over te gieten in een koude pan of kom die je in een bak koud water met koelelementen of ijsklontjes zet. Blijf voortdurend roeren.
Meng de frambozenpuree met de afgekoelde suikersiroop. Maak het ijs met de machine of met de hand.
Met een ijsmachine
Volg de aanwijzingen die bij de machine zijn geleverd.
Met de hand
Plaats de kom met het ijsmengsel in de vriezer. Meng het na 45 minuten goed door met een vork. Herhaal dit om het half uur. Dit doe je om vorming van ijskristallen te voorkomen. Bij de vierde keer gebruik je geen vork, maar een handmixer of staafmixer. Laat het ijs minimaal 1 uur aanvriezen. Bewaar het ijs afgedekt tot gebruik in de vriezer bij een temperatuur van –18°C.
IJsgeheimen is nu in de (digitale) boekwinkel en uiteraard via Bol.com te koop voor € 24,95.