Chimichurri recept (de saus die eigenlijk overal bij kan)
In Argentinië en Uruguay zul je altijd een schaaltje chimichurri bij je vlees treffen. Soms wordt het vlees er in gemarineerd, maar meestal is het een sausje voor erbij. Hoe maak je het zelf? Da’s gelukkig heel eenvoudig met dit chimichurri-recept.
Wat is chimichurri?
Chimichurri is een saus, op basis van olie, azijn en verse kruiden. Vroeger werd chimchurri gepekeld, maar tegenwoordig gebruikt men azijn om het te conserveren.
Er zijn twee soorten chimichurri’s: een milde en een pittige variant. Dit ligt simpel aan het feit dat in de pittige meer Spaanse pepers worden gedaan.
Waar komt de naam vandaan?
De saus heeft zijn naam te danken aan de Ier Jimmy McCurry, die zich in de negentiende eeuw inzette voor de Argentijnse onafhankelijkheid. Men zegt dat hij de eerste was die ooit de chimichurri bereidde en omdat zijn naam moeilijk uit te spreken was door de lokale bevolking, werd dit verbasterd tot chimichurri.
Chimichurri recept: zelf chimichurri maken
Wil je het zelf maken? We testten een aantal recepten en wij vinden dat het op deze manier het lekkerst is. Je kunt natuurlijk meer of minder van de ingrediënten gebruiken als je wilt, doe het puur op je eigen smaak.
- Doe alle droge ingrediënten, dus alles behalve de ui en de Spaanse peper, in een vijzel en meng tot een gladde massa.
- Giet er vervolgens beetje bij beetje de olie bij.
- Doe daarna de azijn erbij en roer het goed door zodat er een gladde saus ontstaat.
- Op het einde voeg je de ui en de Spaanse peper toe en roer je alles nog eens goed door. Et voilà: een heerlijke Argentijnse saus voor bij je steak!
Meer lekkere sauzen (voor bij steak):
- Zo maak je salsa verde, de groene saus vol smaak
- Chermoula: de lekkerste marinade uit Noord-Afrika
- Noilly Prat saus zelf maken