Zo maak je zelf Afghaanse mantu dumplings
We volgen de blog Where The Food Is al een tijdje voor de verhalen van ‘game changers’ en de mooie foto’s. Ook schrijven ze over hun reizen en eetcultuur. Laatst zagen we een recept voor Afghaanse mantu dumplings langskomen en dat moésten we proeven en delen met jullie. “Het doet me denken aan wonton dumplings a la bolognese met een Midden Oosterse twist”, aldus Charlotte van Where The Food Is.
Verhit een grote koekenpan, voeg de plantaardige olie toe. Voeg nu ook het rundvleesgehakt toe en rul het tot het klein is met een houten lepel. Voeg het zout, de zwarte peper, kurkuma en korianderpoeder toe. Kook het gehakt op middelhoog vuur en blijf het omscheppen zodat alle kanten gaar worden.
Het is lekker als het een beetje knapperig is dus roer het niet te vaak. Eenmaal bruin kun je de helft van het gehakt in een bord of schaal apart nemen, dit is voor de vulling. Proef en voeg meer zout en peper toe, indien nodig.
Voeg de tomatenpuree toe aan het vlees in de pan en voeg erna ook ongeveer 40 ml water toe. Vermeng het geheel en laat de gehaktsaus sudderen op laag vuur tot een dikke saus, ongeveer 15 min. Zet het vuur uit en zet de saus apart.
Hak ondertussen de uien fijn. Tip: gebruik een keukenmachine, of koop de fijngehakte uien kant en klaar bij de supermarkt. Je wilt ongeveer uitkomen op 300 gram (2 cups) gesnipperde uien.
Mix de gesnipperde uien met het apart gezette rundvleesgehakt. Dit is de mantu vulling. Het doel is om in de mix grofweg 3x zoveel uien als gehakt te hebben.
Zodra de vulling is afgekoeld tot kamertemperatuur, is het tijd om de dumplings te maken. Meng een schaaltje water met enkele druppels plantaardige olie, dit zal je helpen de dumplings dicht te maken.
Gebruik je vinger om de helft van de buitenrand van de wonton met water-olie-mix vochtig te maken. Neem een theelepel van de vulling en leg het in het midden van een wonton vel. Vouw het wontonvel dubbel, en druk met je duimen en wijsvingers van links naar rechts de dumpling dicht.
Herhaal dit proces totdat de wonton dumpling vellen opraken. Bedek de dumplings onder een schone en vochtig theedoek, zodat ze niet uitdrogen.
Plaats voorzichtig je gevulde mantu in een stoommandje, zonder dat ze elkaar aanraken. Je kunt de dumplings aan de onderkant in een schaaltje zonnebloemolie dippen zodat ze niet aan het stoommandje blijven plakken.
Stoom de mantu dumplings in één keer of in batches, ongeveer 10 minuten of tot de wontonvellen licht doorschijnend zijn en ‘al dente’.
Terwijl de dumplings stomen, meng je de yoghurt met de fijngehakte knoflook en een flinke snuf zout. Proef en voeg meer zout toe indien nodig. De yoghurt moet zoutig smaken, maar niet te zout. De yoghurt zal het gerecht qua smaak samen brengen. Verspreid een dun laagje van dit mengsel op het bord waar je de mantu op serveert.
Als de mantu zijn gestoomd, kun je de dumplings op een groot bord leggen. Elke formatie kan, maar de ‘cirkels’ zijn de traditionele manier van serveren. Voeg nu een dikke laag lekkere gehakt-tomatensaus toe en verdeel het over de dumplings.
Ook kun je met een lepel nog wat yoghurt over het gerecht verdelen. Tot slot sprinkel je er gedroogde munt over (niet te zuinig) en als je van wat pit houdt, ook wat cayennepeper.
Serveer family-style, met extra yoghurt en gehakt-tomatensaus op tafel.
Check voor meer fijne recepten en mooie culinaire verhalen Where The Food Is.