Zo maak je tarator: koude Bulgaarse komkommersoep
Ben je dol op koude soepen, zoals gazpacho? En vind je de smaak van tzatziki lekker? Dan vind je tarator, een koude Bulgaarse komkommersoep, vast ook erg smaakvol.
Tarator is een koude soep uit de keukens van het voormalige Ottomaanse Rijk. Het basisrecept bevat komkommer, gemalen walnoten, knoflook, yoghurt en vaak ook kruiden en azijn of citroensap.
In de Balkan is tarator vooral populair in de zomer. Hij wordt dan gekoeld of zelfs met ijsblokjes geserveerd.
De Turkse variant van tarator is meer een saus in plaats van een soep, en dan wordt er geen yoghurt gebruikt, maar we veel tahin (sesampasta). Deze saus wordt vaak geserveerd met vis of gebakken vis. Eigenlijk net zoiets als Indiase raita.
Zelf maken
Snijd de komkommer in blokjes en doe deze in een kom. Raspen kan ook, je krijgt dan een veel gladdere soep. Giet de yoghurt over de komkommer. Voeg de knoflook, gemalen walnoten en fijngehakte dille toe. Breng op smaak met peper, zout, olijfolie en azijn (of citroensap); hoeveelheden naar smaak.
Indien nodig, voeg je wat water aan de soep om deze vloeibaarder te maken. Zet in de koelkast om af te koelen en serveer (ijs)koud.