Zo maak je Ottolenghi’s super wentelteefjes
Ottolenghi en zoetigheid? Gaat dat samen? Jazeker! We mogen een heerlijk ontbijtrecept (of dessert, zo u wilt) uit zijn nieuwe boek Plenty More met jullie delen: super wentelteefjes!
Ottolenghi: “Een van de allerbeste creaties van Rose and Sons (een restaurant in Toronto, red.) is een kruising tussen broodpudding en een wentelteefje. Volgens mij zit het geheim in dubbel dompelen: het brood wordt eerst kort geweekt in een custardmengsel en dan in een ovenschaal in de oven gebakken, vervolgens nogmaals ondergedompeld en dan als een wentelteefje gebakken. Ik heb hier geen bevestiging van, maar dit is mijn vermoeden en zo doe ik het hier.
Het zou eerlijk gezegd decadent zijn te zeggen dat hier nog iets anders bij ‘nodig’ is, maar om het naar het niveau van een ‘echte’ lunch te tillen, zouden wat gestoofde seizoensvruchten of vers zomerfruit niet misstaan. Briochebrood is bij de meeste supermarkten en bakkers verkrijgbaar.”
Super wentelteefjes van Ottolenghi
Verhit de oven tot 190 °C.
Doe de melk en de room met de sinaasappelschil, kaneel- en vanillestokje en vanillezaadjes in een middelgrote pan. Verwarm alles rustig op halfhoog tot laag vuur en neem de pan vlak voor de melk kookt van het fornuis, na circa 5 minuten. Laat het mengsel 20 minuten staan waarbij het enigszins afkoelt en de smaken zich kunnen mengen.
Bekleed intussen een ovenschaal van 32 cm x 22 cm met bakpapier en leg de sneetjes brioche er naast elkaar in. Klop de eieren en de suiker in een middelgrote kom door elkaar. Giet geleidelijk onder voortdurend kloppen de warme melk erbij. Zeef dit custardmengsel en giet tweederde ervan over de sneetjes brioche in de schaal, zodat ze onderstaan.
Giet de overgebleven custard in een wijde ondiepe schaal en zet opzij. Zet de schaal met brioche in de oven en bak het brood 20 minuten tot de custard gaar en goudbruin is. Laat het brood afkoelen en snijd het in 8 vierkante stukken.
Verhit de helft van de boter in een grote koekepan met antiaanbaklaag en zet hem op halfhoog tot hoog vuur. Dompel de helft van de vierkantjes brood in het achtergehouden custardmengsel, leg ze op een bord en bestrooi elk vierkantje met ½ theelepel poedersuiker. Leg ze op de gesuikerde kant in de pan en bak ze ½-1 minuut zodat de suiker karamelliseert.
Bestrooi tijdens het bakken elk stukje brood met ½ theelepel poedersuiker. Keer ze om en bak ze net zo lang tot de suiker donkerbruin en krokant is.
Haal ze uit de pan, leg ze op een taartrooster en bak de overige sneetjes op dezelfde manier in de rest van de boter. Leg op elk bord een wentelteefje met 2 eetlepels zure room en zo veel ahornsiroop als je lekker vindt.
Ottolenghi’s Plenty More is nu te koop in de (digitale) boekhandel voor € 29,95.