Makkelijk en snel Japanse teriyaki saus maken (in nog geen 5 minuten!)
Kip teriyaki, beef teriyaki, zalm teriyaki: allemaal heerlijke gerechten. En drie keer raden wat deze gerechten zo lekker maakt… Die teriyaki saus maken is nog veel sneller dan het kant-en-klaar kopen. Let maar op!
Teriyaki saus is onweerstaanbaar. De saus – die ook wel als marinade wordt gebruikt – komt uit de Japanse keuken. Er gaan dan ook drie belangrijke smaakmakers in die je in alle keukenkastjes in Japan tegenkomt: sojasaus, sake én mirin. Als je die drie ingrediënten met een snufje suiker kort laat inkoken, houd je een hemelse saus over die het goed doet bij vis, vlees én groente.
Een klassieker is bijvoorbeeld kip teriyaki, maar ook zalm teriyaki is inmiddels niet meer weg te denken uit onze weekmenu’s. En je kunt er nog veel meer kanten mee op. Wat dacht je bijvoorbeeld van onze donburi (rijstbowl) met sticky teriyaki paddenstoelen? Of stamppot met gebakken teriyaki-spruitjes?
Teriyaki saus maken: recept
- Meng de sojasaus, mirin, sake en suiker in een grote kom en roer goed door elkaar.
- Verwarm deze mix in een pannetje op medium vuur, zodat de suiker oplost.
- Check na een paar minuutjes of de saus de gewenste smaak heeft.
Je kunt deze saus zo serveren, of gebruiken als een marinade voor vlees, vis of gevogelte. Smakelijk!
Meer sauzen en marinades:
- Culy Homemade: crispy hot honey à la Momofuku
- De makkelijkste saus voor asperges maak je binnen 30 seconden
- Tempura-lovers opgelet! Welke saus serveer je hier het best bij?