Redactie
Redactie Recepten 7 nov 2017
Leestijd: 2 minuten

Zo maak je Hollandse boterkoek (ouderwets lekker!)

Bakgeheimen is het nieuwe kookboek van Dille & Kamille, vol favoriete zoete klassiekers. Wij mogen er alvast een lekker Hollandse boterkoek-recept uit delen. Dit recept is een klassieker, zoals oma ‘m zou maken.

Hollandse boterkoek (naar oma’s recept) is al-tijd lekker. Daar snijden we het liefst een grote punt van, om schaamteloos van te genieten.

Wil je liever een variant maken op de klassieke boterkoek, kijk dan bijvoorbeeld eens naar ons recept voor frisse boterkoek met frambozen of Rutger’s boterkoek met pecanspijs en snijd er kleine blokjes van. Lekker fancy bij de koffie of als friandise na een etentje.

Culy’s Food Finds: brievenbus boterkoek van Abel Bakt

boterkoek recept / boterkoek maken
Dille & Kamille

Hollandse boterkoek: recept

  1. Verwarm de oven voor op 170 graden. Klop de boter romig met de suiker tot een wit mengsel.
    Snijd het vanillestokje in de lengte open en schraap de zaadjes eruit met een scherp mes. Doe de vanillezaadjes en de geraspte citroenschil bij het botermengsel. Klop het ei en het zout erdoor.
  2. Doe een deel van de bloem bij het deeg en kneed door elkaar. Voeg er dan de rest van de bloem aan toe en kneed verder tot een elastisch deeg.
  3. Vet de boterkoekvorm in en bestuif met bloem. Doe het deeg in de vorm en maak glad met de bolle kant van een lepel. Dit gaat heel gemakkelijk als je de lepel eerst nat maakt met koud water.
  4. Klop de eierdooier los met wat water en kwast er de koek mee in. Trek een mooi ruitmotiefje in de koek met een vork.
  5. Bak de koek 30 tot 40 minuten in de voorverwarmde oven. De koek wordt mooi bruin, maar hij lijkt niet helemaal gaar. Dit is normaal, want tijdens het afkoelen stijft de boterkoek weer wat op.
  6. Neem de koek uit de oven en laat hem even afkoelen. Draai het mes één keer rond. Druk de zijkanten naar beneden met een lepel zodat de koek overal even hoog is.
  7. Haal de koek pas uit de vorm als hij helemaal is afgekoeld; dit doe je weer met behulp van het speciale mes. Snijd de koek in mooie punten of ruiten.

Een boterkoekvorm

Bakgeheimen is nu te koop voor € 14,95 bij Dille & Kamille.

Meer variaties op oma’s boterkoek:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.