Redactie
Redactie Diner 7 mei 2013
Leestijd: 3 minuten

Zó maak je het perfecte tempurabeslag

Een paar eieren, bloem en water…. that’s all you need. Als je het ingrediëntenlijstje voor tempurabeslag ziet zou je niet verwachten dat het maken van dit Japanse deegjasje best lastig is. Omdat veel koks geheimzinnig doen over het perfecte tempurabeslag – en dan met name de juiste verhouding -, zijn we zelf op onderzoek uitgegaan.

Wat blijkt: aan de hand van onderstaand recept voor tempurabeslag plus de tips, is iedereen in staat om goddelijke tempura te bakken. En je hebt er niet eens een frituurpan voor nodig!

Waar komt tempura vandaan

Hoewel je misschien anders zou denken, is tempura oorspronkelijk Portugees. Inmiddels is het gerecht echter onmisbaar in de Japanse keuken. Tempura is trouwens de naam van het gerecht én de bereidingswijze. Het houdt simpelweg in dat verschillende ingrediënten zoals groenten en vis worden gedoopt in tempura beslag en vervolgens gefrituurd. Het resultaat: een waanzinnig lekker licht en krokant laagje.

Heerlijk! Zo maak je supersnel een tempurabowl

tempura groenten

Dé trucs bij het bereiden/maken van tempura:

  • Zorg voor ijs- en ijskoud water voor een luchtig beslag, meng hiervoor kraanwater met ijsblokjes tot je de juiste hoeveelheid hebt
  • Het beslag voor Japanse tempura mag vrij dun zijn en hoeft niet helemaal glad geklopt zijn. Klontjes zijn niet erg!
  • Een perfecte temperatuur van de olie is belangrijk: zorg dat deze ongeveer 180 graden is (dit is te zien als je de onderkant van een houten lepel in de olie houdt; dan moeten er belletjes vanaf komen)
  • Frituur de groenten, het vlees of de vis in kleine porties, zodat de olie niet teveel afkoelt en het beslag niet te veel vet opneemt
  • Haal voor een dun, krokant laagje je gekozen groenten, vlees en vis snel door het beslag heen
  • Gebruik voor het frituren een olie met een neutrale smaak, zoals druivenpit-, zonnebloem- of maiskiemolie
  • Een frituurpan is niet nodig: gebruik gewoon een grote, diepe pan met dikke bodem
tempura uit de pan

Dit vind je misschien ook leuk: Zo maak je een goddelijke dragon roll (video)

Dippen!

Vega’s kunnen los gaan met bijna alle soorten groenten. Extra geschikt zijn echter groenten zoals: wortel, aubergine, courgette, paprika, broccoli, bloemkool en venkel. Voor een verfijnd resultaat snijd je de groenten in dunne plakken (met ongeveer een dikte van een halve centimeter). Zachtere groentensoorten kun je iets dikker snijden zodat ze heel blijven. Ook vis, schaal- en schelpdieren zoals garnalen en stukjes vlees zijn heerlijk om te gebruiken. Serveer de tempura bijvoorbeeld met een soja-gember glaze of deze heerlijke sesamdip.

Het beslag voor tempura maken

Kijk voor de ingrediënten bovenaan. Zorg ervoor dat de ingrediënten kurkdroog zijn en bedek ze met een dun laagje bloem. Roer de ingrediënten voor het beslag kort en verhit een dikke laag olie in een diepe pan op hoog vuur. Laat de olie 180 graden worden. Haal een stukje groenten, vlees of vis door het beslag.

Frituur in een paar minuten goudbruin, houd goed in de gaten en draai om als het nodig is. Laat uitlekken op een vel keukenpapier en serveer de tempura direct zodat hij knapperig blijft.

Mmmm! Aziatische rijstbowl met omelet en krokante kip

tempura garnalen

Nog meer heerlijke gerechten en tips

Jouw heerlijke tempura garnalen of groenten verdienen ook andere mooie gerechten ernaast. En een dipje! Deze Vietnamese dipsaus doet het goed bij je verse tempura groenten. Het Aziatische thema aan de avond dootrekken? Denk ook eens aan deze snelle Aziatische komkommersalade. En deze mag ook zeker niet ontbreken: krokant gebakken banaan (pisang goreng).

Elke dag geïnspireerd worden? Meld je aan voor Culy’s Recept van de Dag!

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.