Zo maak je de perfecte gin-tonic
Als je de Culy redactie vraagt wat de lekkerste cocktail voor tijdens de zomer is, zul je volmondig ‘gin-tonic’ te horen krijgen. Dit tikje bittere mixdrankje is een bijna ouderwetse klassieker en vindt helaas niet iedereen even lekker. Maar, als je de twee beste soorten combineert met het perfecte garnituur, zal je iedereen overtuigen.
Onlangs genoot Culy van een proeverij van maar liefst 7 verschillende combinaties, elk gemaakt van een ander soort gin en aangemaakt met verschillende soorten tonic. Gooi de flessen Gordon’s en Schweppes maar overboord, want wij hebben de ultieme combo gevonden!
Wat is gin eigenlijk precies?
Voordat we verder gaan naar het ‘leuke’ gedeelte, eerst wat achtergrondinformatie. Want wist je eigenlijk dat het simpelweg wordt gemaakt door natuurlijke smaakmakers toe te voegen aan een plantaardige alcoholsoort? Hierbij moet de overheersende smaak van de jeneverbes komen. Daarbij worden vaak andere kruiden zoals bijvoorbeeld basilicum, rozemarijn en koriander toegevoegd, wat de drank nog smaakvoller maakt.
De verhoudingen voor gin-tonic
Bij gin-tonic is het belangrijk dat het drankje koud wordt geserveerd. Vul hiervoor een longdrink- of mooi wijnglas met ijsblokjes (hoe meer ijsblokjes, des te langer ze bevroren blijven) en giet hier de gin bij.
Hoewel we in Nederland gewend zijn dat de gin klakkeloos wordt aangevuld met tonic totdat het glas vol is, is de verhouding zeker niet onbelangrijk. Sterker nog, de ideale verhouding is 1:3. Dus: één deel gin, op drie delen tonic. Zo blijven beide smaken overeind en heb je als het goed is de perfecte smaakcombinatie.
Onze favoriete gins
Als je het ons vraagt, vinden wij de gin van het merk Gin Mare het lekkerst. Deze soort wordt gemaakt van ingrediënten uit het gebied rond de Middellandse Zee zoals tijm uit Turkije, rozemarijn, koriander en basilicum, en wordt vanaf het begin af aan gestookt in Spanje. Ook de fles (zie de eerste foto in dit artikel) zelf siert je tafel of (drank)kast prachtig!
Iets speciaals te vieren? Maak deze heerlijke cocktail met champagne, gin en cranberry
Er zijn natuurlijk nog tal van andere soorten die ook zeer goed smaken. Zo is er bijvoorbeeld de klassieker Hendrick’s (alleen al vanwege de fles de moeite waard om te kopen), is het Hollandse Sloane’s een favoriet op de Culy redactie en zien we steeds vaker terecht de Nederlandse VL92 Gin.
Onze favoriete tonics
Dan de tonic, want ook die is zeker niet onbelangrijk. Net als bij mineraalwater bestaan er meerdere soorten die allemaal anders smaken. Het verschil is niet groot, maar je proeft het wel. Denk bijvoorbeeld aan het verschil tussen San Pellegrino en Spa Rood, waarbij de eerste wat zouter smaakt. Onze favoriet? Dat is die van het merk 1724.
Naast Schweppes (weliswaar het makkelijkst verkrijgbaar, maar niet per sé de lekkerste wat ons betreft) is één van de bekendste merken Fever-Tree en ook Fentiman’s is altijd goed om in huis te hebben. Vraag eventueel je lokale slijter aan wat voor soorten hij kan komen en proef zelf welke jij het lekkerst vindt.
https://www.culy.nl/recepten/gezonde-cocktails-bestaan-ze-echt/
Garnering bij je gin-tonic
Top je gin-tonic tot slot met een mooie garnering. Dit kan komkommer zijn (lekker klassiek), maar experimenteer ook eens met basilicum. Eén groot blad (uiteraard wel vers) is voldoende, en geeft je drankje net dat beetje extra smaak. Maar wat dacht je van schijfjes appel met een kaneelstokje? Ook lekker: verse bramen met citroengras, of simpelweg een schijfje limoen.
Hoewel het ene garnituur beter bij een specifieke ginsoort past, is dit ook vooral een kwestie van smaak. Experimenteer er dus vooral op los!
Meer cocktail recepten
Wij houden wel van een lekker drankje. Op Culy vind je dan ook heerlijke recepten voor fijne cocktails. Zin in iets fris? Maak deze zomerse cocktail met gin, munt en komkommer of met gember en sinaasappel. Of combineer jouw gin met rozemarijn en granaatappel voor een meer winterse cocktail. Hapje erbij? Maak ‘s deze zoute chocoladepopcorn met pindakaas of ga voor krokante chips uit de oven. Cheers!