Culy Homemade: zijden tofu met zálige zwartebonensaus
Zijden tofu heeft eigenlijk alles waar je naar zoekt. Het is voedzaam, boterzacht en vooral ontzettend lekker. Al helemaal als je het combineert met deze huisgemaakte Chinese zwartebonensaus.
Zijden tofu (ook wel zijdetofu of silken tofu) is ontzetten veelzijdig. Door de neutrale smaak kun je het met zo’n beetje alles combineren en het helemaal naar je eigen smaak bereiden (zelfs in zoete gerechten, zoals in chocolademousse).
Daarnaast kun je het op allerlei verschillende manieren eten: koud met een saus of marinade, gebakken of rechtstreeks uit de verpakking.
Voor dit recept maken we er een heerlijke zelfgemaakte zwartebonensaus mee. Natuurlijk kun je die ook kant-en-klaar in de toko of supermarkt kopen, maar geloof ons: zodra je één keer zelf zwartebonensaus maakt, neem je ‘m nooit meer mee uit de supermarkt.
De saus kun je in grote hoeveelheden maken en in een schone pot in de koelkast bewaren. Dat maakt dit recept nog eenvoudig om te maken ook én je zet binnen een kwartiertje een heerlijke maaltijd op tafel.
Recept: zijden tofu met zelfgemaakte zwartebonensaus
- Meng de zwartebonenpasta, de sake, de sesamolie, de sojasaus, de rijstazijn, de crispy chili-olie en de honing door elkaar heen.
- Breng in een ruime pan een laagje water aan de kook met daar bovenop een stoommand.
- Leg de zijden tofu op een schaaltje of een plat bord dat in de stoommand past. Bestrooi met wat zout en peper.
- Schenk naar smaak een gedeelte van de saus over de zijden tofu heen.
- Sluit de stoommand af en stoom het gerecht ongeveer 4 minuten.
- Snijd ondertussen de bosui in dunne sliertjes en verdeel dat over de silken tofu heen, en eventueel de rest van de saus als je dat lekker vindt.
- Serveer lauwwarm met witte rijst.
Meer recepten met tofu:
- Culy Homemade: het tofu-recept om verliefd op te worden
- Culy Homemade: vegetarische laksa met tofu, peultjes en pinda’s
- Culy Homemade: heldere paddenstoelensoep met tofu en bosui