Zijden tofu met koriandersaus uit Tofu het kookboek
Het was hét kookboek dat uit het niets een vaste aanstelling kreeg in de kookboekencollectie van menig thuiskok. En da’s niet heel gek: Amazing Asia – en erna de Vega-editie – van Emma de Thouars maakte je meest gedroomde Aziatische gerechten in één klap geschikt om helemaal zelf, in je uppie, te maken. En jawel, daar is boek nummer 3: deze keer volledig in het teken van Emma’s – en onze – grote liefde tofu. Wij mogen alvast het recept voor deze zijden tofu met koriandersaus verklappen.
Emma over dit gerecht
Emma: ”Ik ben een groot voorstander van lekker-op-alles-sauzen. Vooral omdat ze je, als het goed is, zelf een beetje doen nadenken in de keuken. Voeg een beetje kookwater toe voor een lekkere noedelsaus, serveer op labneh met pita om te dippen, of voeg een klein schepje toe aan sojasaus voor een dipsaus bij je dumplings.
Deze lekker-op-alles-saus met veel koriander doet het goed op tofu, maar ik at hem de volgende dag ook op een cracker met roomkaas en tomaat. Als je restjes op het aanrecht of in ieder geval in het zicht in de koelkast bewaart, word je vanzelf creatief en bedenk je de leukste combinaties. Voor dit recept stoom je de tofu zodat hij warm en iets steviger wordt, maar op koude zijden tofu is het net zo – je voelt hem zeker al aankomen – lekker.”
Zijden tofu met koriandersaus
Hak de koriander en knoflook grof en pureer samen met de neutrale olie, chilivlokken, kristalsuiker, ve-tsin, zwarte azijn en een snuf versgemalen witte peper en zout met een staafmixer of in een hakmolentje. Roer het geroosterd sesamzaad er op het laatst doorheen.
Breng water aan de kook in een stoommand of -pan. Snijd de tofu in plakken van 2 centimeter en leg in een bord dat in je pan of mand past. Stoom de tofu 6 minuten. Verwijder de tofu uit de stoomsituatie en schep de saus en de pinda’s of andere chili-crisp erover.
> Tofu van Emma de Thouars (Nijgh & Van Ditmar) is (online) te koop voor € 23,99