De ultieme vrijdagmiddag: homemade tortilla chips + dip
Het zonnetje schijnt, je zit buiten op het terras met een lekker koud drankje en het enige dat nog mist zijn.. Knapperige tortilla chips met een heerlijk verse dip of salsa. Even langs de super? Dacht het niet! Je kunt het namelijk heel gemakkelijk zelf maken, en dan hebben we het niet alleen over de dip.
Kies van tevoren of je voor makkelijk (zelf de tortilla’s maken) of héél makkelijk (zelf de tortilla’s kopen) wilt gaan. Wil je ze toch liever kant-en-klaar halen? Begin dan bij de *. Met dank aan Buzzfeed & Food52.
Mix het maïsmeel met het zout in een kom en voeg 200 milliliter water toe. Roer goed met een houten lepel en ga verder met je handen. Kneed het deeg gedurende twee minuten totdat je een gladde bal kunt vormen die niet plakt en zeker niet kruimelt. Als het deeg te droog is en niet goed blijft plakken, voeg je iets meer water toe en kneed totdat het een gladde massa is. Wanneer het deeg precies goed is, voelt het een beetje als Play-Doh.
Bedek de kom met een theedoek en laat het een half tot twee uur rusten. Verdeel vervolgens het deeg in 16 gelijke balletjes.
Knip twee stukken bakpapier van 25×25 centimeter en 16 stukjes van 20×20 centimeter. Leg een balletje tussen de twee grote stukken bakpapier en rol ze zo dun mogelijk met een deegroller zodat je een diameter van ongeveer 15 centimeter hebt. Haal voorzichtig het deeg van het bakpapier en leg op een stukje van 20 centimeter. Herhaal deze stap totdat je 16 tortilla’s hebt en zorg dat ze niet aan elkaar vast plakken door ze te scheiden met het bakpapier.
Verwarm een droge – het liefst gietijzeren – pan op middelhoog vuur. Bak hier de tortilla’s één voor één in, ongeveer één minuut per kant. De tortilla moet lichtjes verkleuren en wat luchtig worden wanneer je de tweede kant bakt.
* En dan…
Nu begint het echte plezier. Snijd of knip (gaat een stuk makkelijker) elke tortilla in vier stukken en bedek met een kwastje met een dun laagje olie. Verwarm tevens je oven voor op 200 graden. Leg de driehoekjes op twee met bakpapier beklede bakplaten (of als je er één hebt, de helft op één en later de tweede portie) en besprenkel met een beetje zout. Bak ze gedurende 8 tot 11 minuutjes totdat ze goudbruin en knapperig zijn.
Besprenkel de chips eventueel met een beetje citroensap (of rasp, ook érg lekker!) wanneer ze net uit de oven komen en laat ze volledig afkoelen. Maak ondertussen een snelle dip zoals deze salsa verde, guacamole of tomatensalsa, zet je drankje klaar en smullen maar!