Zelf kefir maken: zó doe je dat!
Heb je altijd al eens zelf kefir willen maken? Het boek ‘Kefir & Kombucha‘ leert je alles over het maken van gefermenteerde drankjes. Het boek is geschreven door Sebastian en Nina, die in 2015 in Frankrijk samen een brouwerij begonnen waar ze biologische, duurzame kombucha maken.
Kefir (spreek uit: kee-fier) ken je als dat licht-alcoholische, gefermenteerde drankje (tot 2 procent alcohol), vergelijkbaar met yoghurt en karnemelk. Dat noemen we ook wel melkkefir.
Maar er bestaat ook waterkefir, die je maakt van waterkefirkorrels (in plaats van melkkefirkorrels). Daarmee maak je een gezonde frisdrank, bijvoorbeeld met vijg en citroen. Zelf kefir maken? Wij mogen een recept uit Kefir & Kombucha met je delen.
Tip: je kunt kefirkorrels online kopen bij kefirkorrels.nl en kefirshop.nl.
Zelf fruitkefir maken
Fruit- of waterkefir is de gefermenteerde drank die je ongetwijfeld het eenvoudigst thuis kunt maken. Je hebt maar een paar benodigdheden en ingrediënten nodig. Bovendien fermenteert kefir heel snel en heeft het een licht toegankelijk smaakje. Het hele gezin zal al snel kefir gaan drinken in plaats van mierzoete frisdrank. Hieronder vind je het traditionele recept met vijg en citroen (in de simpelste versie, tibico, gebruik je alleen suiker en water).
Bereiding (10 minuten):
Doe de fruitkefirkorrels in de schone pot. Voeg de lichtbruine suiker, de citroenschijfjes en de doormidden gesneden gedroogde vijg toe. Schenk het water er al roerend bij. Sluit de pot luchtdicht af (of dek hem af met het doekje en het elastiek).
Fermentatie (1-2 dagen):
Laat de drank 24 tot 48 uur in de pot fermenteren op een donkere, warme plek (22 tot 26 °C). Gebruik je een deksel, open de pot dan om de 24 uur even om wat gas te laten ontsnappen. Je moet de korrels zien ‘dansen’ en het fruit moet komen bovendrijven door het koolzuurgas. Proef regelmatig met de rietjesmethode: hoe langer je de kefir laat fermenteren, hoe minder zoet hij wordt.
Oogst (10 minuten):
Neem de citroenschijfjes en de vijg uit de pot (verwerk ze in een taart of in de yoghurt). Schenk de rest door een zeef via de trechter in de fles en sluit de fles luchtdicht af. Gebruik de kefirkorrels voor een nieuwe portie of bewaar ze. Drink de kefir meteen op kamertemperatuur, zet hem in de koelkast of ga voor een tweede fermentatie als de kefir niet goed bruist of als je van heel veel belletjes houdt.
Tweede fermentatie (maximaal 24 uur):
Laat de fles 24 uur staan op kamertemperatuur. Let op: kefir fermenteert heel snel. Laat af en toe gas uit de fles ontsnappen zodat de druk niet te hoog wordt. Zet de fles een paar uur in de koelkast voor je de drank uitschenkt.
Kefir & Kombucha (uitgeverij Good Cook) van Sebastian Landaeus Nina Lausecker ligt nú in de (digitale) boekhandel voor € 17,95 euro.