Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 20 mei 2022
Leestijd: 3 minuten

Zelf harissa(pasta) maken is zó makkelijk dat je ‘t echt eens moet doen

Onmisbaar in je voorraadkast of koelkast: harissa. Deze pittige pasta is een smaakbom voor pastasauzen, marinades, shakshuka, dips, salades en al wat nog meer. Toen de Culy-redactie onlangs weer eens naar een lege tube greep, besloten we het spul dan maar zelf te maken. En dat is eenvoudiger dan je denkt.

Kooktijd 15 minuten

Ingrediënten

Dit heb je nodig:
  • 1/2 theelepel komijnzaad
  • 1/2 theelepel karwijzaad
  • 1/2 theelepel korianderzaad
  • 1 1/2 eetlepel olijfolie
  • 1 kleine rode ui, fijngehakt
  • 3 tenen knoflook, fijngehakt
  • 3 rode pepers (met of zonder zaadjes) of een flinke eetlepel sambal oelek – naar smaak
  • 1/2 eetlepel tomatenpuree
  • 2 eetlepels citroensap
  • Snufje zout
  • 3/4 theelepel fijngehakte ingelegde citroen (optioneel)
  • 1 geroosterde paprika uit een pot (optioneel)
Beoordeling
5 / 5 sterren. 1 x beoordeeld.

Wat is harissa?

Van Ottolenghi tot Sergio Herman: veel chefs zijn grootverbruikers van harissa. Dat komt omdat de pittige peperpasta ontzéttend geconcentreerd is en dat je met een klein schepje ervan dus al veel smaak toevoegt aan een gerecht. Harissa komt uit de keukens van Noord-Afrika en is meestal een mengsel van gedroogde chilipepers, knoflook en harissakruiden. Het wordt ook wel de sambal van Noord-Afrika genoemd.

Je vindt het goedje meestal in de supermarkt in de vorm van harissapasta, in een kenmerkende gele tube met rode dop óf in een potje. Ook kun je het kopen in de vorm van een specerijenmengsel, ofwel harissakruiden.

Wat zijn harissakruiden?

De samenstelling kan verschillen, maar onder harissakruiden verstaan we meestal een mengeling van gedroogd en fijngemalen komijnzaad, (gerookt) paprikapoeder, koriander, karwijzaad, cayennepeper, chilipoeder, uienpoeder en knoflookpoeder.

Zelf harissa maken
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Harissa(pasta) maken

Wie weet er nu beter hoe je zelf harissa moet maken dan de man die het zelf kwistig óveral overheen lepelt: Mister Ottolenghi? Wij gebruiken dan ook altijd zijn basisrecept voor zelfgemaakte harissa. Leuk is dat je dat kunt aanpassen naar je smaak en naar de ingrediënten die je nog in huis hebt.

Heb je bijvoorbeeld geen verse chilipepers in huis, gebruik dan gewoon een flinke schep sambal. Sommige mensen voegen verse tomaten toe, of gegrilde paprika (uit zo’n pot). Dat hoeft allemaal niet, maar het kán wel. Speel vooral zelf met wat je lekker lijkt. Wij schreven hieronder onze favoriete (makkelijke!) methode op.

Zelf harissa maken
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Zelf harissapasta maken

  1. Verhit een droge koekenpan op middelhoog vuur en rooster het komijnzaad, karwijzaad, en korianderzaad heel kort tot het geurig begint te worden. Stamp de specerijen daarna fijn in een vijzel of maal ze in een molentje of keukenmachine.
  2. Verhit de olijfolie in een sauspannetje op middelhoog vuur. Voeg de ui, knoflook, chilipepers, tomatenpuree en een snuf zout toe en zet het vuur laag. Laat alles een minuut of 10 zachtjes bakken.
  3. Schep alle ingrediënten in een keukenmachine of blender en voeg ook de rest van de ingrediënten toe. Maal alles tot een pasta (het hoeft niet helemaal glad). Als de harissapasta te droog oogt, voeg je nog een scheutje olijfolie toe.

Zelf harissa maken
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Wat je vervolgens met je zelfgemaakte harissapasta kunt doen:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.