Culy Basics: zelf harissa maken (heel makkelijk!)
Onmisbaar in je voorraadkast of koelkast: harissa. Deze pittige pasta is een smaakbom voor pastasauzen, marinades, shakshuka, dips, salades en al wat nog meer. Toen de Culy-redactie onlangs weer eens naar een lege tube greep, besloten we het spul dan maar zelf te maken. En dat is eenvoudiger dan je denkt.
Wie weet er nu beter hoe je zelf harissa moet maken dan de man die het zelf kwistig óveral overheen lepelt: Mr. Ottolenghi? Wij gebruiken dan ook altijd zijn basisrecept voor zelfgemaakte harissa. Leuk is dat je dat kunt aanpassen naar je smaak en naar de ingrediënten die je nog in huis hebt.
Heb je bijvoorbeeld geen verse chilipepers in huis, gebruik dan gewoon een flinke schep sambal. Sommige mensen voegen verse tomaten toe, of gegrilde paprika (uit zo’n pot). Dat hoeft allemaal niet, maar het kán wel. Speel vooral zelf met wat je lekker lijkt. Wij schreven hieronder onze favoriete (makkelijke!) methode op.
Zelf harissa maken
Verhit een droge koekenpan op middelhoog vuur en rooster het komijnzaad, karwijzaad, en korianderzaad heel kort tot het geurig begint te worden. Stamp de specerijen daarna fijn in een vijzel of maal ze in een molentje of keukenmachine.
Verhit de olijfolie in een sauspannetje op middelhoog vuur. Voeg de ui, knoflook, chilipepers, tomatenpuree en een snuf zout toe en zet het vuur laag. Laat alles een minuut of 10 zachtjes bakken.
Schep alle ingrediënten in een keukenmachine of blender en voeg ook de rest van de ingrediënten toe. Maal alles tot een pasta (het hoeft niet helemaal glad). Als de harissa te droog oogt, voeg je nog een scheutje olijfolie toe.
10 x ideeën voor gerechten met harissa: die heerlijke pepersaus