Culy Homemade: zelf focaccia bakken met véél kruiden
We waren eigenlijk een beetje vergeten hoe lekker verse focaccia is, tot we onlangs bij een restaurant in Valencia een versgebakken exemplaar voorgeschoteld kregen. Een knapperige buitenkant, een sponzige, luchtige binnenkant en héél veel verse kruiden. Ontzettend lekker. Met dit recept kun je een heerlijke focaccia bakken voor je eerstvolgende etentje. Of gewoon lekker voor jezelf, voor in het weekend.
Het maakt in principe niet zoveel uit welke verse kruiden je gebruikt voor dit recept. Wij kozen voor een lekkere mix van oregano, tijm, rozemarijn, basilicum en… dille. Die laatste is een beetje een extra troef, die je focaccia iets geeft dat mensen niet meteen kunnen thuisbrengen. Die zouden we dus niet overslaan. Voor de rest: leef je uit!
Nog een geheim (van Jamie Oliver): strooi een beetje oud broodkruim op de bodem van het bakblik. Dat geeft de focaccia een extra knapperige bodem.
Dit recept is niet moeilijk en je hoeft er amper wat voor te doen, maar houd er wel rekening mee dat het deeg twee keer een uur moet rijzen.
Zelf focaccia bakken: zo doe je dat
Maak een bergje van de bloem op een schoon aanrechtblad en maak een kuiltje in het midden. Bestrooi de rand met wat zout.
Meng de gist met warm water, klop door elkaar met een vork en giet het warme water langzaam, beetje voor beetje in het midden van de bloem. Meng met de vork voorzichtig met de bloem.
Ga daarna verder met je handen en meng de boel tot een homogeen deeg. Kneed het deeg voor de focaccia daarna 5 minuten door en vorm het daarna tot een bal.
Vet een grote kom in met een klein beetje olie, leg het deeg in de kom en dek af met een warme, vochtige theedoek (even onder de warme kraan houden en goed uitwringen). Laat het deeg zo een uur lang rijzen.
Zet een bakvorm klaar (van 28 bij 22 cm ongeveer) en vet ‘m lichtjes in met wat olijfolie. Bestrooi de bodem met het broodkruim. Haal dan het deeg voor je focaccia uit de kom, rek het een beetje uit tot een rechthoek en leg het in de ingevette bakvorm.
Duw met je vingers in het deeg, zodat er kuiltjes ontstaan. Hak de verse kruiden grof, strooi ze uit over de focaccia en duw ze daarna met je vingers in het deeg. Besprenkel met twee eetlepels olijfolie en wat grof zeezout.
Leg weer een warme, vochtige theedoek over de focaccia en laat nogmaals een uur rijzen. Verwarm ondertussen de oven voor op 220 graden.
Na het rijzen mag het bakblik met de focaccia de oven in. Bak het brood in 20 tot 25 minuten goudbruin en krokant. Besprenkel direct na het bakken met nog een eetlepel olijfolie, zodat de warme focaccia de olie opzuigt. Snijd met een scherp broodmes in stukken.
Nog meer brood bakken?
- Culy Homemade: een magisch recept voor zelfgebakken brood
- Culy Homemade: zelf naanbrood bakken
- Video: worstenbroodjes bakken met Robèrt van Beckhoven