Zo maak je zelf paasbrood met amandelspijs
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2024%2F03%2Fverschil-paasstol-kerstbrood.jpg)
Natuurlijk kun je met Pasen een kant-en-klare paasstol kopen bij de bakker of supermarkt. Maar hoe leuk is het om er zelf een te maken? Dat garandeert complimenten tijdens de Paasbrunch. Dit recept voor zelfgemaakt paasbrood met amandelspijs is afkomstig van de gerenommeerde bakkerij Holtkamp en zorgt voor een feestelijk moment aan tafel. Bovendien is het een stuk minder ingewikkeld dan je misschien denkt. Volg de stappen hieronder en bak jouw eigen luchtige, rijkgevulde paasbrood.
Ingrediënten
Ingrediënten voor 1 broodDeeg:
- 250 gram patentbloem
- 6 gram zout
- 10 gram suiker
- 20 gram gist (blokvorm)
- 150 gram melk
- 25 gram roomboter
- 1 eetlepel geraspte citroenschil
Vulling:
- 25 gram geroosterde hazelnoten
- 300 gram rozijnen geweld in water
- 50 gram gedroogde abrikozen, in stukjes gehakt
- 200 gram amandelspijs, gerold tot een worstvorm
Voor net dat beetje extra liefde op de tafel tijdens Pasen. En verrassing: een paasbrood is lang niet zo moeilijk om zelf te maken als je misschien denkt.
De paasstol, ook wel paasbrood genoemd, is een traditioneel feestbrood dat zijn oorsprong vindt in Duitsland, waar het bekendstaat als Osterstollen. Van daaruit verspreidde het zich naar andere delen van Europa, waaronder Nederland. Het brood wordt doorgaans gemaakt van een rijk, luchtig deeg dat gevuld is met rozijnen, suiker, noten en een kern van amandelspijs.
We eten de paasstol traditioneel tijdens het paasontbijt of -brunch, vaak in het gezelschap van familie. Net als de kerststol – waarmee hij veel gelijkenissen vertoont – staat het symbool voor overvloed en het vieren van nieuw leven.
Zelf paasbrood met amandelspijs maken
- Het deeg maken: doe de bloem, suiker, zout en gist in een grote kom. Voeg het ei, de lauwwarme melk en boter toe en kneed alles tot een soepel en elastisch deeg. Dit duurt ongeveer 10 tot 15 minuten met de hand, of 7 minuten in een keukenmachine met deeghaak.
- Vulling toevoegen: meng de rozijnen, krenten, sukade, citroenrasp en kaneel door het deeg. Kneed dit goed door, zodat het gelijkmatig verdeeld is. Vorm het deeg tot een bal en laat deze 20 minuten afgedekt rijzen op een warme plek.
- Brood vormen: sla het deeg na de eerste rijs plat (‘oppunten’) en vorm er een ovale lap van, ongeveer ter grootte van een stokbrood. Kneed de amandelspijs eventueel los met een ei en vorm er een rol van. Leg deze in het midden van het deeg en vouw het deeg eromheen. Leg het gevormde brood met de naad naar beneden op een met bakpapier beklede bakplaat. Dek het af met een vochtige doek en laat nog 40 minuten rijzen.
- Bakken en afwerken: verwarm de oven voor op 160 graden Celsius (boven- en onderwarmte). Bak het paasbrood in 40 à 50 minuten goudbruin en gaar. Laat het brood afkoelen op een rooster.
Zin in een hartige variant? Probeer dan deze hartige paasstol met tomaten.
Kende je de Italiaanse versie van het paasbrood al? Het recept vind je hier.
Snijd het paasbrood in plakken en serveer het met een lik roomboter of een lepeltje marmelade. Niet klassiek, maar zeker feestelijk!Wil je ook een recept voor zelfgemaakte amandelspijs? Laat het me weten, dan stuur ik dat erbij.
Culy tip: Niet klassiek bij een Paasbrood, maar wel lekker én feestelijk: poedersuiker over de gesneden stol.
Heerlijke paasrecepten
- Zelf goddelijke paasbroodjes maken
- Makkelijke paastaart van chocolade en en bitterkoekjes
- Snelle kaneelbroodjes met sinaasappel